Mathilde vertrekt onvoorbereid naar het buitenland in de serie Urk

Vandaag is het zover. Moeder Jannie en dochter Mathilde verlaten in aflevering 3 van de serie hun geliefde dorp Urk om op citytrip naar Edinburgh, Schotland te gaan. Vader Keuter brengt zijn vrouw en dochter naar Schiphol, maar iets zegt me dat hij de twee dames allesbehalve met een gerust hart achterlaat. Het is natuurlijk heerlijk voor de dames om de dagelijkse beslommeringen een paar dagen achter zich te kunnen laten, maar als ik ze zo hoor keuvelen op de achterbank over hun op handen zijnde avontuur kan ik me de twijfels van de beste man heel goed voorstellen.

Mathilde en Jannie verruilen Urk voor Edinburgh

Je zou denken dat de wereldreizigers Jannie en Mathilde uit de serie Urk zich alvast een beetje ingelezen hebben, maar niets is minder waar. De vraag of je in Schotland eigenlijk wel met euro’s kunt betalen komt naar mijn idee dan ook rijkelijk laat. Je hardop afvragen of er rechts of links wordt gereden in het land van ‘Nessie’ wanneer je al bijna met je vege lijf in het vliegtuig zit, is ook niet echt het toonbeeld van een goede voorbereiding.

Snel wordt er nog even gegoogeld terwijl bij vader Keuter het zweet al langzaam de bilnaad insijpelt. De wetenschap dat zijn twee meiden in een vreemd land met een gehuurde auto de linkerkant van de weg op moeten bevalt hem allerminst. Meer dan een ‘gebruik je verstand ‘ krijgt hij niet over zijn lippen wanneer hij de avonturiers bij de luchthaven afzet. Als dat maar goed gaat komen allemaal.

Iconen uit de serie Urk nemen het niet zo nauw met de voorbereiding op hun reis

Ik begin al te hyperventileren als ik in Nijmegen het Keizer Karel plein op rij. Ik wil er dan ook niet aan denken aan hoe Mathilde zich in deze aflevering van Urk moet voelen als ze met een stel camera’s op haar snufferd in een huurauto de linker weghelft op wordt gestuurd. De eerste meters lijken vrij goed te gaan, totdat de coureur voor gemak even vergeten was dat ook in Schotland het verkeer van rechts gewoon voorrang heeft. Na een paar gemiste afslagen en een uitstapje naar de verkeerde weghelft, komen moeder en dochter wonder boven wonder toch in één stuk aan bij het hotel.

Ver weg van hun vertrouwde vissersdorpje Urk ontkomen Mathilde en Jannie er niet aan een woordje over de grens te praten. Terwijl Mathilde in de inmiddels geparkeerde auto luidkeels aan het mee blèren is met radio, probeert Jannie in haar beste Engels de zojuist gepinde Schotse ponden in een plaatselijke pub om te wisselen voor kleingeld. Na een voortijdig afgebroken Harry Potter tour en het vrijwillig verplicht proeven van een bordje Haggis kunnen ze moe maar voldaan hun veel te kleine bedje opzoeken.

Teun Föhn ligt in de lappenmand

Terwijl de parkeermeter in Schotland gestaag doortikt, zitten de andere bewoners van het vissersdorpje ook niet stil. Al had Teun Föhn dat misschien beter wel kunnen doen in de serie Urk. Hij heeft zich een halve hernia geniest en kan sindsdien nauwelijks nog op of neer. In de hoop enige verlichting te vinden laat de diva zich al kermend en scheldend onder handen nemen door de fysio. Vriend Ap laat zich weer eens gedwee voor het karretje spannen om wat klusjes voor de antiquair te klaren.

Derre heeft het ook zwaar en als verrassing neemt Tony haar op zijn vrije maandag mee uit brunchen voor haar verjaardag. Zijn vrouw laat echter duidelijk merken niet zo van verrassingen en maandagen te houden. Ze is dan ook blij na de brunch weer thuis te zijn zodat er gesopt kan worden. Helaas voor Tony betekent dit niet waar hij misschien stiekem op had gehoopt. Op meer vuurwerk dan tijdens de brunch hoeft hij vandaag helaas niet te rekenen. Onder luid protest wordt hij door zijn Derre buiten op Urk aan het schrobben gezet. Ik snap het kerel, je hebt er duidelijk schoon genoeg van.

Klik hier om naar alle artikelen over seizoen 8 en seizoen 9 te gaan van de serie Urk.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie is seizoen 10 van de serie Urk in januari en februari van 2024 elke dinsdag om 20:29 te zien op SBS6 en op streamingdiensten KIJK en NLziet zijn de afleveringen met tweeling Gerda & Mathilde, Klaas, Derre & Tony, Greetje en Jan terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / serie Urk / seizoen 10 / 2024

Home » Televisie » aflevering 3 seizoen 10 Urk 2024