Teun Föhn tot op het bot afgebrand door zijn moeder op Urk

In aflevering 10 van de serie Urk komen Greetje en Teun Föhn op het lumineuze idee om zangles te nemen. Na een uurtje zingen kunnen we concluderen dat het stel er verstandig aan doet om hun zangcarrière in kleine zalen te beginnen. Piepkleine zaaltjes zelfs. Louwe viert zijn verjaardag en het is niet de bedoeling dat visbezorger Tony zich daar volstouwt met frikandellen nu hij net een paar kilo is afgevallen. Aangezien Derre geen keukenprinses is, offert dochter Diana zich op om een gezond borrelplankje te maken onder het toeziend oog van de camera’s van de serie Urk. Tony heeft gemengde gevoelens over het gebeuren en maakt zich enorm druk over de reactie van zijn vrienden op de plank met wortels en hummusdip.

Tony wil frikandellen, maar krijgt wortels op Urk

Ik heb zowaar een beetje te doen met Tony als hij met dochter Diana aan de slag gaat met een plank caloriearme snacks. Wortels, paprika, hummus en fruit zijn niet de dingen waar de mannen op Urk warm voor worden. Die zijn dol op frikandellen en spareribs. Ze spoelen de vettige meuk het liefst weg met een lekker koud biertje. Ik snap dat volkomen. Een potje dom lullen, schuttingtaal uitkramen en het schuim op je bier dood laten slaan door je vette bek. Je hoeft niet eens een kerel van Urk te zijn om te begrijpen dat dat het ultieme mannenavondje is.

Waar Tony bang voor is, gebeurt dan ook direct bij binnenkomst. Zijn maat Louwe laat onomwonden weten dat hij niet gecharmeerd is van het konijnenvoer en neemt geen blad voor de mond als hij verschrikt uitroept: ‘Wat is dat voor troep?’ De visbezorger probeert het een en ander wat te nuanceren, maar dat Tony geen indruk zal maken met zijn gezonde meuk is duidelijk. Worstelen met overgewicht en de juiste keuzes maken over wat je in je giechel stopt, is ook gewoon echt enorm lastig. Zeker als je geen steun van je vrienden hoeft te verwachten.

Het duo Greetje en Teun is nog niet te boeken voor feesten en partijen

Teun Föhn probeert in de serie Urk zijn vriend Albert te overtuigen om de hapjes te verzorgen voor de opening van zijn antiek showroom. Hij wil best wat snacks in het frituurvet gooien, maar is bang dat de genodigden veel exclusievere hapjes verwachten. Nou Ap, bel gewoon Tony even, want die weet inmiddels feilloos hoe je zo’n plank in elkaar draait. O en regel dan ook meteen wat passende muziek, want het duo Greetje en Teun moet nog wat langer oefenen op hun repertoire voordat ze in de openbaarheid vrijgelaten kunnen worden. De moeder van Teun besefte al eerder dat de kwaliteiten van haar zoon elders liggen toen ze hem tijdens het aanhoren van een liedje toesiste: ‘Houd nu maar je waffel!’. Aan tere zieltjes sparen doen ze blijkbaar niet op Urk.

Toen ik ongeveer zes jaar oud was, wist ik zeker dat ik zangeres zou worden. De overtuiging was zelfs zo groot dat ik op kleine briefjes mijn naam schreef en deze uitdeelde in het restaurant waar we op een zondagavond gingen eten. ‘Hallo, lieve schat, wat is dit?’, vroeg een vriendelijke dame aan mij. ‘Dat is mijn handtekening, ik word namelijk zangeres en beroemd als ik groot ben’, zei ik trots. ‘Dan heeft u hem maar alvast’. Ik was er totaal niet van bewust dat het glazuur al spontaan van de koffiekopjes in de kast sprong zodra ik begon te zingen. Toen al had ik een stem als een havenwerker die een pak zware shag per dag wegpufte.

Niet alles in het leven loopt synchroon met je dromen

‘De meeste dromen zijn bedrog’, zong ooit een nu uitgerangeerde zanger. Tony droomde van een avond lekker vet snaaien met zijn vrienden, maar schoof een plak komkommer met yoghurtdip naar binnen. Teun en Greetje droomden van een doorbraak als zangduo op Urk, maar bleken geen zangtalent te hebben. En ik? Ik droomde al heel jong van een groots en meeslepend leven, maar we weten allemaal hoe dat is afgelopen. Tikgeit bij Tv-Vrouw… hoe diep kun je zinken…

Klik hier om naar alle artikelen van de serie Urk te gaan

Beste lezers, dankzij jullie steun is Tv-Vrouw een succes!
Wil je ons helpen?
Deel dit artikel dan via de deelknop bovenaan dit artikel of volg ons op social media.
Sandy Eireiner redacteur Tv-Vrouw

Sandy Eireiner is tv-recensent, redacteur, sarcastofiel, badass granny en soms gewoon zichzelf.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / serie Urk / seizoen 10 / Greetje en Teun Föhn / 2024

Op televisie is seizoen 10 van de serie Urk in januari en februari van 2024 elke dinsdag om 20:29 te zien op SBS6 en op streamingdiensten KIJK en NLziet zijn de afleveringen met tweeling Gerda & Mathilde, Klaas, Derre & Tony, Greetje en Teun Föhn terug te kijken.

Home » Televisie » aflevering 10 seizoen 10 Urk 2024