Onze Boerderij in Europa: Boer Zoekt Vrouw koppel gaat op de Franse tour

Onze Boerderij in Europa 2023 – zondag 22:20 NPO1

Bij de camper dealer zou het een authentiek exemplaar met mogelijkheden genoemd worden, maar in de volksmond is het gewoon een verroest wrak op wielen. Ik heb het over de camper waarmee Yvon Jaspers met een aantal Boer zoekt Vrouw deelnemers op reis gaat in een nieuw seizoen van het KRO-NCRV programma Onze Boerderij in Europa 2023. 

De passagiers in aflevering 1 zijn allesbehalve verroest, want boer Gerben en zijn vriendin Vivian zijn nog van een leeftijd dat de wereld nog aan hun voeten ligt. Des te leuker om eens een kijkje te nemen over de grens en wellicht inspiratie op te doen voor het eigen boerenbedrijf. De liefde tussen de Gerben en Vivian is nog pril en is pas ontstaan in het laatste seizoen van Boer zoekt Vrouw.

Bertie, wat doe je met me?

Gerben is geitenboer en daar 24/7 druk mee, maar sinds kort komt Boer Zoekt Vrouw deelneemster Vivian hem in de weekenden helpen bij het melken van de geiten. Dat klinkt romantisch, maar lijkt het mij totaal niet. Als ik iets vind stinken zijn het geiten. Na een dag in de stank te hebben vertoefd om uiers aan te sluiten op een melkmachine, krijg je mij slecht warm voor wat intimiteit. En dat is nog zacht uitgedrukt.

Boer Zoekt Vrouw tortelduifjes Gerben en Vivian reizen met de roestbak af naar Frankrijk en niemand minder dan boerin Bertie Steur is gestrikt als chauffeuse. Heerlijk stoïcijns bestuurt ze de camper. Bertie heeft van alle deelnemers de meest passieve rol in het in het nieuwe seizoen van Onze Boerderij in Europa, wat mij vreselijk de slappe lach bezorgt. Het ene moment keutelt Bertie wat met een BBQ op de achtergrond en even later weer zie je haar in de verte met een boekje zitten. Ik heb werkelijk waar geen idee waarom, maar de rol van boerin Bertie in Onze Boerderij in Europa werkt positief op mijn lachspieren. 

mensrelatie_300x250_v1

Het is overal wat

Yvon Jaspers presenteert Onze Boerderij in Europa en neemt Boer Zoekt Vrouw deelnemers Vivan en Gerben mee naar melkveehouder Herman en zijn vriendin Fleur in Frankrijk. Het gesprek tussen de jonge agrariërs verloopt nogal ‘boers’. ‘Hoe lang melk jij op een dag? Oh joh, 6 uur? Ik maar 3 uur’, zegt Gerben. Wrijf het er maar in jongen. Herman is al niet zo vrolijk van aanleg en dan gooi jij nog wat olie op het vuur. 

Herman leeft, volgens hemzelf, allesbehalve als een God in Frankrijk. Nu heeft hij ook geen reden om dansend tussen de koeien te staan met slechts 0,38 cent per liter melk, maar daarentegen heeft hij geen ‘gezeik’ over stikstof. Een vlotte en vooral simpele conclusie: het boerenleven is overal zwaar in deze roerige tijden.

Als een koe in Frankrijk

Het volgende bezoek in Onze Boerderij in Europa 2023 brengt ons bij boeren Philip en Marja en hun twee zoontjes. Zij hebben een melkveehouderij, maar ook wat landbouw en een kaasmakerij in Frankrijk. Philip is een biologische boer die graag afkijkt bij Nederlandse boeren om zoveel mogelijk ‘koe-comfort’ te creëren voor zijn veestapel. Zijn koeien leven dus, in tegenstelling tot Herman, als koeien-goden in Frankrijk. 

Vivian is meer geïnteresseerd in de kaasmakerij van Marja. Een plattelandswinkeltje bij de geitenboerderij lijkt haar wel wat in de toekomst. Reken niet op mij als klant Vivian. Niet alleen de geur van geiten legt mijn hele gemoedstoestand plat, maar ook de smaak van geitenkaas kan ik echt niet verdragen. Dat smaakt net alsof je aan de kringspier van een geit likt. Bah, ik eet nog liever huzarensalade bij mijn oma en geloof mij, dat is echt een heel goor! 

Klik hier om naar alle artikelen over Onze Boerderij te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer en op welke zender je het nieuwe seizoen van Onze Boerderij in Europa kunt zien? Op televisie wordt seizoen 7 van Onze Boerderij in Europa elke zondag om 21:20 uitgezonden op zender NPO1 en op streamingsdienst NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist terug te kijken.

Beeld bron: KRO-NCRV / Onze Boerderij in Europa 2023

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 7 Onze Boerderij in Europa 2023