Onze Boerderij: Alles liever dan staren naar de natte klei van Yvon

Onze Boerderij en Nu Zelf

Vol goede moed zat ik klaar om naar het NPO programma Onze Boerderij en Nu Zelf te kijken en er een leuke column over te schrijven. Inmiddels is de aflevering afgelopen en de moed is tot diep in mijn schoenen gepleurd. Ik heb spijt als haren op mijn hoofd dat ik vol enthousiasme heb aangeboden om te schrijven over de nieuwe avonturen van Yvon Jaspers.

Ik vind Yvon Jaspers een leuk mens en kan erg genieten van haar programma Boer Zoekt Vrouw. Alleen 45 minuten lang samen met Yvon kijken naar doorweekte kleigrond is wat veel van het goede. 

Voor knoflook heb je geduld nodig

Vroeger droomde ik van een eigen boerderij, maar die droom is voorgoed voorbij nu ik heb gezien hoeveel geduld ervoor nodig is om iets eetbaars te laten groeien. Zo blijkt knoflook maar liefst van november tot begin juli in de grond te moeten bivakkeren. Om zover te komen moet je wel eerst een bol knoflook slopen, er een teentje uit peuteren en die in de grond te stoppen. Uit het teentje groeit een plantje en de restanten van het teentje dienen als voeding voor het jonge plantje. Oftewel de oude teen is een soort moederkoek voor ‘baby knofjes’.

Een behoorlijk tijdrovende bedoening dat knoflook kweken op Onze Boerderij en Nu zelf. Ik ben blijkbaar niet de enige die daar zo over denkt. Varkens Harry, William en Milady besluiten om de knof moederkoekjes uit hun lijden te verlossen en stuiven op de zojuist geplante knoflook af. De gillende Yvon Jaspers die achter de ondeugende varkens aanrende zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. Al was het wel een beetje van hetzelfde laken en pak als in de eerste aflevering.

Conclusie

Onze Boerderij en Nu Zelf is grofweg als volgt samen te vatten: Regen, klei, nog meer regen, eigenwijze varkens die Yvon Jaspers op stang jagen en nog veel meer regen. De kijker kon nog wel even genieten van de geboorte van kalf Lucien, maar dat was het dan wel zo’n beetje. Nou probeer daar maar eens een column mee vol te schrijven. Mocht je Onze Boerderij hebben gemist, dan ben je wat mij betreft een geluksvogel.

Ik gooi de handdoek in de ring en ga op zoek naar een programma met wat meer actie. Wellicht wordt er binnenkort een cursus ‘Kantklossen voor beginners’ of ‘Creatief met kurk’ uitgezonden. Alles liever dan staren naar plassen op de kleigrond van Yvon Jaspers.

Klik hier om naar alle artikelen over Onze Boerderij en nu Zelf te gaan.

Beeld bron: KRO/NCRV