De familie Kraan versus de Jelies in Een Huis Vol Emigreert

Linda Kraan vliegt bijna tegen de muren van de stacaravan op, terwijl Ivan in Een Huis Vol Emigreert probeert het nieuwe appartement in te richten voor zijn familie. Het is natuurlijk best een uitdaging om met kleine kinderen door de dag heen te kuieren op een paar vierkante meter. De wetenschap dat er nog allerlei dingen schoongemaakt moeten worden, zorgt voor frustratie bij moeder Kraan. We zien in het huis vol van de familie Jelies dat het echter ook heel anders had gekund. Johan Jelies gaat namelijk een week eerder naar Spanje dan het gezin, zodat zijn vrouw en kinderen letterlijk in een opgemaakt bedje terechtkomen als ze in Spanje arriveren.

Linda Kraan zit er even helemaal doorheen in Een Huis Vol Emigreert

Ik heb ergens wel te doen met moeder Linda Kraan. Ze wil zo graag aan de slag om alles klaar te maken in het nieuwe appartement, maar ze kan werkelijk niets doen met een hok vol koters. Waar zijn haar ouders gebleven die, toen ze in Luxemburg aankwamen, klaarstonden om de familie Kraan te verwelkomen in Een Huis Vol Emigreert? Ik mag toch aannemen dat die niet na een kop koffie alweer rechtsomkeer naar Nederland zijn gegaan. Die hadden toch wel een dagje op het kroost kunnen passen?

Het is mogelijk dat er in het DNA van de familie geen drang tot hulp bieden zit opgeslagen, want ook zoon Quinten die langskomt met zijn vriendin geeft onmiddellijk na aankomst aan dat hij niet komt helpen, maar slechts wat ondersteuning komt geven. Altijd fijn, een helpende hand van familie als je tot over je oren in de zooi zit. Het doet me denken aan mensen die langskomen als je aan het verbouwen bent. Je ziet door de bomen het bos niet meer, leeft in een grote klerebende en dan gaat de bel. ‘Joehoe, we komen gezellig even buurten om te kijken of het al wat wordt’. Sodemieter toch op joh …

Janneke Jelies wijst dochter Aida terecht

De drie oudste kinderen van de familie Jelies zijn erg enthousiast over het nieuwe huis en Aida is lyrisch over de voetbalclub van Pinoso. Wanneer de meiden vervolgens ook nog sjans hebben van opgeschoten Spaanse jochies op brommertjes, heb ik het idee dat ze zich wel gaan vermaken in Spanje. Je hoeft de taal niet eens te beheersen om een stevig potje te tongworstelen, dus de dochters redden zich wel. Johan Jelies is ook in deze aflevering van Een Huis Vol Emigreert trots op zijn meisjes. Heel trots, zelfs ontroerd trots. Heb ik al gezegd dat hij trots is?  

mensrelatie_320x100_v2

Er moet echter nog een complete huisraad verscheept worden en daarom vertrekt het hele spul weer naar Nederland om te gaan pakken. Tijdens het dozen volstouwen wordt mij duidelijk waarom de Jelies kinderen altijd zo beleefd zijn. Als Aida haar stem minimaal verheft naar moeder Janneke, zien we in Een Huis Vol Emigreert dat onbeleefd doen gewoonweg geen optie is in Huize Jelies. Het is pijnlijk confronterend, want in mijn gezin communiceren we regelmatig op die manier.

Johan Jelies reist alvast vooruit naar Spanje

Als alles ingepakt is, gaat de 11-koppige familie Jelies op weg naar oma Ada waar ze zullen logeren als Johan alvast in Spanje de boel op orde gaat maken. Slim, zo kan hij alles klaar hebben voordat er 9 kinderen euforisch in de rondte rennen in zijn Spaanse vallei. Het is natuurlijk gelul achteraf, maar een soortgelijke constructie had Linda Kraan een hoop frustratie kunnen besparen. Dan was de emigratie een stuk minder stressvol verlopen. Vind ik daar iets van? In theorie wel, maar de praktijk heeft uitgewezen dat ik zoiets ook altijd te laat bedenk. Dus ik zwijg maar wijselijk…

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Een Huis Vol 2024 te gaan.

Beste lezers, dankzij jullie steun is Tv-Vrouw een succes!
Wil je ons helpen?
Deel dit artikel dan via de deelknop bovenaan dit artikel of volg ons op social media.
Sandy Eireiner redacteur Tv-Vrouw

Sandy Eireiner is tv-recensent, redacteur, sarcastofiel, badass granny en soms gewoon zichzelf.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / KRO-NCRV / Een Huis Vol Emigreert / familie Jelies / 2024

Op televisie wordt seizoen 1 van Een Huis Vol Emigreert elke vrijdag om 21.30 uur uitgezonden op zender NPO1 en op streamingdienst NLZiet en NPO Start zijn de afleveringen met de familie Kraan in Luxemburg en de familie Jelies in Spanje terug te kijken.

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 1 Een Huis Vol Emigreert 2024

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 18 Een Huis Vol Emigreert 2024