Hollandse kneuterigheid voor de Franse Nadège in Chateau Meiland

Het voelt als de dag van gisteren dat de hardwerkende huishoudster ronddartelde in het Franse Chateau Marrilaux. De spraakverwarringen tussen Nadège Coffinet en Martien in de Chateau Meiland afleveringen in Frankrijk waren hilarisch en dat er sindsdien veel gebeurd en geschreven is omtrent de verstandhouding tussen haar en de familie Meiland staat een bezoek aan Code Rosé in Noordwijk tijdens seizoen 9 niet in de weg. Als dat maar geen catastrofe wordt.

Vloekende Martien Meiland haalt Nadège op van het station

Dolenthousiast gaan Martien, Erica en Maxime in Chateau Meiland op weg om Nadège en haar vriendin Agnès van het treinstation op te halen. Om geen totale flater te slaan de komende dagen moet het Frans van de familie nog wel even flink opgefrist worden. Erica praat nog een aardig woordje over de grens maar zo gauw ze in een, aan het Frans ontleende woord file terecht komen blijkt dat het vloeken Martien toch een stuk beter afgaat in zijn moedertaal.

Maxime neemt de toeristenroute naar pension Code Rosé in Chateau Meiland

Van het voornemen om tijdens deze rit alleen maar Frans met elkaar te praten lijkt vooralsnog weinig terecht te komen. Terwijl Erica in het begin van deze aflevering van Chateau Meiland nog een paar dappere pogingen onderneemt door vragen te blijven stellen in het Frans, komt Maxime niet veel verder dan het zingen van la-la-laaa. Het mag dan wel Frans klinken madam, maar daar houdt het ook wel mee op. Gelukkig blijkt bij het weerzien met Nadège, dat een dikke knuffel en een verdwaalde traan meer zeggen dan duizend verkeerd uitgesproken Franse woorden.

In plaats van de vermoeide Nadège en Agnès rechtstreeks naar pension Code Rosé in Noordwijk te brengen besluit Maxime in deze aflevering van Chateau Meiland eerst even een avontuurlijk rondje Nederland te gaan doen. Haar gasten hebben vast nog nooit met een personenauto over de busbaan gereden, zo moet ze gedacht hebben. En was linksaf in het Frans niet gewoon drie keer rechts? Dat de familie nog steeds geen Franse kaas heeft gegeten van het navigeren lijkt Nadège inmiddels niet meer te verbazen. Martien heeft er in ieder geval zijn buik van vol. Hij geeft in zijn beste Frans aan dat er ‘een vrouw in zijn buik is gekropen’ om aan te geven dat hij honger heeft.

Familie Meiland en Nadége maken Volendam onveilig

Erica, Martien en Maxime zijn blij om te zien dat Nadegé met volle teugen geniet van haar Hollandse Chateau Meiland avontuur. Ze lijkt alles even magnifique te vinden. Van kamer 3 in het pension tot aan de fans die met haar op de foto willen. Ze ondergaat het met een twinkeling in haar ogen en voelt zich zo op haar gemak dat ze op haar pantoufles door de ontbijtzaal paradeert. Ze duikt zelfs de keuken in om de afwas even professioneel weg te werken. Het is de aard van het beestje zullen we maar zeggen.

Als je dan toch in het land van kaas, klompen en molens bent mag een bezoekje van de luidruchtige familie, Nadége en Agnès aan Volendam en de Zaanse Schans in Chateau Meiland natuurlijk niet ontbreken. Een groepsfoto in klederdracht, een rondleiding langs de molens en het happen van een haring met uien. Wie zegt dat cliché een Frans woord is heeft het mis. Met een geheugenkaart vol foto’s en een tas vol nieuwe ervaringen keren de dames weer terug naar het Franse Limoges. En dat is geen dag te vroeg. Een gast en vis blijven immers maar drie dagen fris. En daar zit geen woord Frans bij.

Klik hier om naar alle artikelen over seizoen 7, seizoen 8 en seizoen 9 van Chateau Meiland te gaan.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media
Sandy Eireiner redacteur Tv-Vrouw

Sandy Eireiner is tv-recensent, redacteur, sarcastofiel, badass granny en soms gewoon zichzelf.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / Chateau Meiland / Seizoen 9 / 2023

Het programma Chateau Meiland wordt elke maandag om 20:30 uitgezonden op zender SBS6 en op streamingsdiensten KIJK en NLziet zijn de afleveringen die je hebt gemist van seizoen 9 met de avonturen van de familie Meiland en hun pension Code Rosé in Noordwijk terug te kijken.

Home » Televisie » aflevering 12 seizoen 9 Chateau Meiland 2023