De slotsom van seizoen 5 van Oogappels is liefde, verdriet en afscheid

In de laatste aflevering van seizoen 5 van de serie Oogappels is te zien dat Lodewijk hard achteruit gaat en Erik en Gwen waken bij zijn bed. Danny vertelt zijn moeder dat hij besloten heeft om een paar maanden met Marcel naar Suriname te gaan en Nina moet bijkomen van haar abortus. Dina loopt nog altijd rond als een tikkende tijdbom en aangezien Tim een paar dagen weg is moet vooral haar zoon Max het ontgelden.

Pip en Mees verzorgen Nina na haar abortus

Nina moet bijkomen van haar abortus en wordt daarbij ondersteund door oogappels Pip en Mees. Als haar vader op bezoek komt besluit ze op te biechten dat ze een klompje cellen heeft laten weghalen. Als blijkt dat ze op zijn volledige steun kan rekenen lucht dat enorm op. Ik houd mijn adem in op het moment dat Mees besluit zijn gevoelens niet langer te verbergen en Nina vertelt dat hij nog altijd verliefd op haar is. Fladderende vlinders zijn sowieso heftig, maar met al die gierende hormonen in je puberlijf is het al helemaal niet te doen.

In het geval van wederzijdse verliefdheid is het een enigszins fijn gevoel, maar als de liefde onbeantwoord blijft is het de hel. Iedereen heeft toch wel eens hartverscheurend liefdesverdriet gehad? Met tranen die maar bleven lopen en op weg naar je kin belangeloos een wagonlading snot meenamen vergezeld van het gevoel dat je leven voorgoed naar de klote was. De ouwe zwijmelaar in mij is dan ook opgelucht als Nina en Mees elkaar eindelijk hartstochtelijk kussen. Halleluja!

Weet Tim zijn verliefde collega Jasmijn te weerstaan in de serie Oogappels?

Tim is ondanks het verbod van Dina toch naar zijn werkbespreking in het hotel gegaan. Terwijl zij de wereld nog verder van zich afstoot, drinkt haar vent een drankje met Jasmijn in de hotelbar. ‘Nou, daar gaan we!’, denk ik sceptisch. De sukkel met een ruggengraat van spaghetti maakt inderdaad avances jegens de sloerie en net als ik de behoefte krijg om mijn hoofd in de kussens van de bank te verstoppen stapt de blondine op. Ik beloof daarom bij deze plechtig dat ik haar nooit meer een sloerie zal noemen in woord of gedachten.

Dina zwelgt in zelfmedelijden en intussen checkt zieke Lodewijk uit van het aardse bestaan. Hij blaast helaas zijn laatste adem uit. Merel besluit persoonlijk langs te gaan bij de door verdriet verscheurde Erik met een schaal zalmlasagne. Dit is nu precies waarom ik zo van die vrouw hou. Sodemieter op met je bloemen. Troostvoer hebben we nodig als het verdriet zo groot is dat het bijna lijkt te verstikken.

Erik rouwt om zijn vader en Merel mag haar dochters weer in de armen sluiten

Ik sta bekend om mijn capaciteit te pas en onpas in janken uit te kunnen barsten. Reallife ellende trek ik niet zonder een grote doos tissues en waterproof mascara. Zeker als het dan ook nog eens dieren of kinderen betreft kun je me met stoffer en blik in stukjes van de grond vegen. Wanneer er in een serie of film een personage komt te overlijden dan doet dat mij dat echter helemaal niks. Met dank aan mijn broer, die steevast bij ieder iedere serie altijd zei: ‘Zo, die is klaar voor vandaag en kan zijn salaris ophalen bij de kassa. Toedeledokie!’. Ik haatte hem erom, want stiekem wilde ik niets liever dan me mee laten voeren in het verdriet van de serie.

Als Lodewijk er in seizoen 5 van Oogappels tussenuit piept – met een stemmig muziekje eronder gemonteerd – probeer ik tevergeefs een traan uit mijn ogen te persen. Merel hoeft niet te persen, want als Erik zijn afscheidsspeech aan haar laat horen lopen de tranen over haar wangen. Hansje komt de kamer inlopen en moeder en dochter vallen elkaar in de armen. Ook Lieke besluit zich eindelijk te verzoenen met Merel waarmee de slotaflevering van Oogappels seizoen 5 ondanks het afscheid van Lodewijk niet mooier had kunnen eindigen. Zo, die zijn klaar en kunnen hun salaris ophalen bij de kassa. Toedeledokie!

Klik hier om naar alle artikelen over de serie Oogappels te gaan.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Dit was de laatste aflevering van seizoen 5 van de serie Oogappels, maar op streamingsdiensten NPOPlus en NLziet zijn de afleveringen met Merel, Hansje, Erik, Tim, Dina, Carola, Lodewijk en de rest van de cast die je in 2023 hebt gemist terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Oogappels / seizoen 5 / slotaflevering / 2023

Home » Televisie » aflevering 10 seizoen 5 Oogappels 2023