Mathilde slaat haar intense verdriet letterlijk van zich af in de serie Urk

In aflevering 7 van de serie Urk moet Klaas een weekje van huis voor zijn werk en heeft Gerda tweelingzus Mathilde uitgenodigd om haar gezelschap te komen houden. In vroegere tijden zou dat een wilde week zijn geworden met de nodige alcoholische versnaperingen en feestjes. Ze hebben nu echter heel andere plannen. Greetje en Jan zitten deze week samen aan de worst en Tony en Derre brengen hun tijd door in een stinkende bus op Urk. Welkom bij weer een nieuwe aflevering!

De agressieve kant van tweeling Gerda en Mathilde in de serie Urk

Vrij snel na het ontwaken nemen de zussen de planning voor de dag door. Gerda en Mathilde zijn in de loop van de seizoenen van het SBS6 serie Urk echte moekes geworden en in plaats van feesten staat er schoonmaken op het programma. Heel even lijkt het erop dat de meiden hun pit zijn verloren en de kijkers een oersaaie aflevering te wachten staat, maar gelukkig weet de tweeling ons toch nog te verrassen.

Als Gerda en Mathilde klaar zijn met poetsen, rijden ze met een auto vol troep naar een ‘sloopkamer’. Nee, dat is geen Urker dialect voor slaapkamer. Het is een ruimte waar je ongegeneerd allerlei spullen aan diggelen mag slaan. Voor Mathilde is dit een goede manier om al het verdriet over haar paard te uiten. Je woede en frustratie eruit slaan klinkt best leuk, maar waarom zou je daarvoor in de auto stappen en een stuk rijden? Die zooi kan de tweeling toch ook gewoon in hun schuurtje op Urk aan gort meppen? Dat scheelt weer benzine.

De outfit van de tweeling in de serie Urk roept ook de nodige vragen op. Dat je een overall draagt terwijl je je agressie botviert op een berg rommel is nog te begrijpen. Maar een gasmasker? Enfin, de tweeling vermaakt zich in ieder geval opperbest en ramt erop los. Het kastje en een stel oude borden maakt geen schijn van kans en de boel ligt al gauw finaal in puinpoeier. Stiekem fantaseer ik dat er een clown de sloopkamer binnenkomt, maar dat blijkt ijdele hoop. Geen losgeslagen tweeling die zich uitleeft op Pipo. Zelfs geen enkel druppeltje bloed of een rondvliegend ledemaat. Toch een beetje teleurstellend.

Derre en Tony zingen erop los in een stinkende bus

Elders op Urk is het waarschijnlijk Nationale ‘neem je vrouw mee naar je werk’ dag, want Derre mag met Tony mee om vis te bezorgen. Gezellig samen in de bus met hondje Dub en een shitload aan stinkende rauwe vis een berg liederen over de Here Jezus zingen. Wie wil dat nu niet? Ach, het echtpaar wordt er vrolijk van, wie ben ik om daar iets van te vinden? ‘Hier heb je wat aan, aan andere muziek heb je niks’ zegt Derre. Tony kijkt trots naar zijn vrouw kijkt en zegt: ‘Ja dat is zo, erg diep hoor Derre.’ Het zal wel aan mij liggen, maar ik mis de diepgang volledig. 

Ik moet wel bekennen dat ik Derrekien in seizoen 9 van de serie Urk veel vrolijker vind. Misschien is ze inmiddels gewend geraakt aan de camera’s op haar toet en durft ze iets meer zichzelf te zijn. Wat de reden ook mag zijn, ik moet erg om haar lachen als ze Tony op het verkeerde been weet te zetten. Terwijl hij nog een bakkie pleur naar binnen gooit bij een klant, zegt Derrekien dat ze alvast terug gaat naar de bus vanwege hondje Dub. Vervolgens schiet ze snel een kledingwinkel in. Eenmaal terug bij de bus zit Tony mokkend te wachten, maar dat Derre een rotzorg zijn. De buit is binnen!

Greetje en Jan proberen er wat van te maken op Urk

Greetje brengt haar dochters naar de camping op Urk om een bezoek te brengen aan Jan. Er wordt druk gekokkereld in het chaletje. Groenten, gebakken piepers en een ondefinieerbaar langwerpig ding dat worst blijkt te zijn. ‘Die heb ik toch niet meer nodig’, probeert Jan grappig te zijn. Het dubbelzinnige geintje ligt er voor mijn bedorven brein iets te dik bovenop en ik twijfel dan ook aan zijn oprechtheid. 

Greetje dekt de tafel voor Jan en haar dochters en probeert het gesprek gaande te houden. Ik heb respect hoe de twee het voor de kinderen gemoedelijk proberen te houden. De sfeer is echter uiterst ongemakkelijk en ik mompel naar mijn beeldscherm: ‘Greetje, geef je meiden een kus en zak lekker ergens op een terrasje neer om iets te eten, laat Jan die worst ergens stoppen waar de zon niet schijnt op Urk. 

Klik hier om naar alle artikelen over seizoen 8 en seizoen 9 te gaan van de serie Urk

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie is seizoen 9 van de serie Urk in september en oktober van 2023 elke dinsdag om 20:29 te zien op SBS6 en op streamingdiensten KIJK en NLziet zijn de afleveringen met tweeling Gerda & Mathilde, Derre & Tony, en Greetje & Jan terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / Urk / seizoen 9 / 2023

Home » Televisie » aflevering 7 seizoen 9 Urk 2023