De Beste Zangers tonen hoe de kracht van muziek kan helpen bij een burn-out

Dat Mart Hoogkamer verstek moest laten gaan wegens een burn-out in Beste Zangers 2023 betekent niet dat hij vergeten wordt door zijn collega muzikanten Numidia, Nick Schilder, Marco Bakker, Mell, Duncan Laurence, Douwe Bob en Meau. Sterker nog, aflevering 7 is een soort eerbetoon aan de zanger van het bekende Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon én aan alle andere mensen die kampen met mentale problemen. Hoe groot is de kracht van muziek als je even niet zo lekker in het leven staat?

Zijn de beste zangers vatbaarder voor een burn-out?

Ik denk niet dat artiesten per definitie een grotere kans hebben op een burn-out dan de glazenwasser of winkelbediende, maar dat het vooral te maken heeft met de wereld waarin we leven. We leggen de lat ongemerkt erg hoog voor onszelf. De faalangst is groot en dat gevoel wordt gevoed door social media. Teveel prikkels en té weinig overzicht kan je breken.

Zangeres Mell vertelt in het Avrotros programma Beste Zangers dat zij over haar grenzen heen ging en aan bed gekluisterd raakte met een burn-out. Haar lichaam lichaam zei: ‘Bekijk jij het maar, ik doe even niet meer mee.’ Jan Smit knikt instemmend als zij haar verhaal doet, want ook hij was een tijd uitgeschakeld wegens mentale overbelasting. Beide artiesten hebben in die zware tijd veel kracht gehaald uit muziek. Mell weet dat prachtig te verwoorden in haar optreden met een herschreven en naar het Engels vertaald nummer van Mart Hoogkamer.

Mondharmonica muzikant floreert naast Marco Bakker

Tussen de gesprekken door over de druk waar vooral jongeren in deze tijd mee te maken hebben dwaalt mijn blik continue af naar een muzikant links onderin het televisie scherm. Het is zeker niet de eerste keer dat het bandlid mij opviel, maar vandaag om de een of andere reden bovenmatig. De man heeft een piratendoekje op zijn kop, flinke oorbellen in zijn lellen en is behangen met de nodige tattoos. Als hij begint te spelen op zijn mondharmonica tijdens het optreden van Beste Zangers deelnemer Marco Bakker val ik volledig in katzwijm.

Het markante bandlid zou qua uitstraling niet misstaan in een motorbende of op een piratenschip, maar speelt prachtig viool, saxofoon en mondharmonica op een manier die alle burn-outs van de wereld laat verdwijnen. Een half uurtje muziektherapie met de piraat en alle psychologen en welzijnscoaches kunnen inpakken. Beste motormuis, mag ik alvast op de wachtlijst?

Zangeres Numidia is het toonbeeld van de kracht van muziek in Beste Zangers

Ook de andere Beste Zangers Numidia, Nick Schilder, Duncan Laurence, Douwe Bob en Meau kiezen voor nummers die min of meer betrekking hebben op mentale gezondheid. Het levert een uurtje heerlijke muziek op waarbij vooral Nick Schilder mij te pakken heeft met zijn eigen nummer Realize. Wat een verademing dat ‘Rosanne’ eindelijk haar koffers heeft gepakt en is vertrokken en ‘Pak maar m’n hand’ ga ik met deze nieuwe muziekstijl van de Volendammer zeker overwegen.

Net op het moment dat ik het gevoel krijg dat het een beetje gaat neigen naar een aflevering voor depressieve artiesten is Numidia aan de beurt om het podium van Beste Zangers te betreden. De geweldige zangeres had een turbulente jeugd door veel huiselijke ruzies tussen haar ouders en een vader die veel dronk en weet de kijkers te verrassen met het super vrolijke nummer Happy. Numidia weet daarmee in één klap deze best pittige aflevering van Beste Zangers af te sluiten met een happy feelgood feestje. Ook dát is de kracht van muziek.

Klik hier om naar alle artikelen over het programma De Beste Zangers 2023 te gaan.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie wordt seizoen 16 van Beste Zangers elke zaterdag om 20.30 uitgezonden op zender NPO1 en op streamingsdiensten NPOstart en NLziet zijn de afleveringen met Douwe Bob, Mell, Duncan Laurence, Meau, Numidia, Nick Schilder en Marco Bakker die je in 2023 hebt gemist terug te kijken.

Beeld bron:  Still Tv NPO 1 / Avrotros / Beste Zangers 2023

Home » Televisie » aflevering 7 seizoen 16 beste zangers 2023