Welke Heel Holland Bakt kijker heeft ooit van een koekjeskroonluchter gehoord?

Deze week kunnen we bij Heel Holland Bakt 2024 genieten van de overstromende vlaai van Pien, trakteert Tim op ‘huz-haren-salade’ in gefrituurde bakjes en toont Susan een klassiek staaltje koekhappen voor gevorderden met een klassieke Hollandse koekjeskroonluchter. 

Limburgse vlaai in Heel Holland Bakt

Vlaai, je houdt ervan of niet. Ik behoor tot de laatste categorie, maar durf dat bijna niet te zeggen uit angst voor 1.128.367 woeste Limburgers in de inbox van de Tv-Vrouw redactie e-mail. Bij het zien van het prachtige baksel van Heel Holland Bakt kandidate Aruna begin ik heel even te twijfelen om de vlaai toch een kans te geven, maar dankzij Rudo en Pien word ik weer veilig met mijn beide beentjes in de Zeeuwse klei gezet.

De rijstevlaai van de vrolijke knul ziet er weliswaar aan de buitenkant best appetijtelijk uit, maar bij het doorsnijden blijkt de structuur verdacht veel te lijken op braaksel met klontjes erin. Alsof de hond van de buren onwel is geworden van het restje rijst uit de kliko van het Chinese restaurant op de hoek. De bramenvlaai van Pien is iets te rijkelijk gevuld waardoor de vulling probeert te ontsnappen. Het doet mij denken aan een schotwond. Zo eentje waarbij aan flarden geschoten ingewanden lekker uit het lichaam puilen. Maar dat kan wellicht ook te maken hebben met de overdosis crimeseries die ik afgelopen weekend via Netflix verslonden heb. 

Mocht je in het bezit zijn van een abonnement op Netflix kijk dan eens naar de miniseries van Harlan Coban. O ja, en vergeet ook vooral niet de bloedstollende serie The Woman in the House across the street from the Girl in the Window.

Gefrituurde bakjes met huzarensalade

De technische opdracht weet mij echter wel te bekoren deze week. Verse huzarensalade in krokant gefrituurde bakjes. Het plakje hardgekookt ei dat als een kroontje boven de hartige snack lonkt, zorgt ervoor dat ik als een kwijlend Pavlov hondje voor de buis zit. ‘Potverdorie, ik wil ook proeven’, denk ik als André van Duin en de juryleden zichtbaar aan het smikkelen zijn van de lekkernij. 

Alhoewel, ik vraag me af of de loshangende lokken van Heel Holland Bakt kandidaat Tim gratis flosdraad hebben geleverd in zijn huz-haren-salade. Misschien de creatie van Timmie toch maar even overslaan, want zijn vaardigheden voor het produceren van mayonaise zijn enigszins twijfelachtig. Maar liefst 4 pogingen waren er nodig om het vette smeersel de juiste consistentie te geven.

Koekenbakker Susan steelt de show met Heel Holland Bakt spektakelstuk

Als spektakelstuk moet er deze week een klassieke Hollandse koekjeskroonluchter op de tafel van de jury komen. Het woord klassiek doet vermoeden dat iedereen ooit koekjes aan een lamp heeft zien bungelen, maar ik moet eerlijk bekennen dat dit baksel mij vreemd is. Wellicht dat het woord klassiek doelt op een verwijzing naar het oud-Hollandse spel koekhappen? Tja, dat ken ik natuurlijk wel. Wie heeft er niet vroeger op de basisschool een nekhernia opgelopen door dat kutspel?

Het kunstwerk van Tim heeft wat weg van een dromenvanger en de koekverzameling van Pien lijkt op een goedkope windgong. Daarentegen zijn de baksels van Susan en Aruna zo prachtig dat het bijna zonde is om ze op te eten. Maar dat geeft niet, want de buik van koekjesdieven Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven zit toch al vol. Susan wint geheel terecht de titel Meesterbakker van de week. Van harte gefeliciteerd! Bij Pien is helaas de koek op, waardoor ze noodgedwongen de tent moet verlaten. En met deze cliché woordgrap sluit ik het Heel Holland Bakt artikel over aflevering 5 met het schaamrood op mijn kaken af.

Op de website van Heel Holland Bakt zijn alle recepten van de vlaai, bakjes met huzarensalade en Hollandse koekjeskroonluchter te vinden.

Meer artikelen lezen over Heel Holland Bakt 2024.

Beste lezers, dankzij jullie steun is Tv-Vrouw een succes!
Wil je ons helpen?
Deel dit artikel dan via de deelknop bovenaan dit artikel of volg ons op social media.
Jorit Henning

Jorit Henning is tv-recensent, redacteur en professioneel stuiterbal met een overdosis fantasie.
Schrijft het liefst voor lezers die de kunst beheersen om haar artikelen met een flinke korrel zout te lezen.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Omroep MAX / Heel Holland Bakt / meesterbakker Susan / 2024

Heb je aflevering 5 gemist van Heel Holland Bakt 2024 en ben je nieuwsgierig naar de vlaai, bakjes met huzarensalade en Hollandse koekjeskroonluchter van de kandidaten? Op NLziet en NPOstart kun je seizoen 11 van Heel Holland Bakt terugkijken en de creaties van Dennis, Tim, Rudo, Aruna, meesterbakker Susan en afvaller Pien bewonderen.

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 11 Heel Holland Bakt 2024