Aria: Pim brengt een ode aan zijn mama

Aria 2022

Ik ben er inmiddels achter dat opera één en al kommer en kwel is. Er wordt vandaag gesteggeld over een erfenis alsof we naar Het Familiediner kijken. Liefdes worden bruut van elkaar gescheiden door dikke gevangenismuren en er is een hopeloos vogeltje op zoek naar zijn liefde. Gelukkig zijn er ook vrolijke noten, zoals deelnemers Pim en Martijn, én horen we een ode aan de slechtst betaalde maar allermooiste baan ter wereld. Alle weekdieren verzamelen, laat de deelnemers van Aria 2022 maar komen.

Zoete broodjes bakken

Sopraan Hansje zingt O’mio babbino caro uit de opera Gianni Schicci. Kijk, als de titel van een Aria al zoiets betekent als ‘O lieve pappie’ dan is papa natuurlijk al om hè. De madre familias is kort geleden overleden en heeft haar erfenis nagelaten aan de kerk in plaats van aan haar hebberige nageslacht. Papa had het geld in zijn hoofd echter al uitgegeven aan de bruiloft van zijn dochter aangezien hij op zwart zaad zat. Dochterlief neemt pappie dit niet in dank af en dreigt nu met zelfmoord. Sterk staaltje manipuleren wel, daar kunnen velen van ons nog iets van leren dames. Jurylid Floris Kortie vindt dat Hansje dit macabere stuk nog wat te lief brengt. Ach ja, ik heb ook altijd geleerd dat men meer vliegen met honing vangt dan met azijn, dus ik vind het een sterke zet van Hansje.

Lovebird

Bas-bariton Maarten is pensioenspecialist en ziet in dit vakgebied veel raakvlakken met opera. De uitleg blijft uit en ik lig waarschijnlijk de hele nacht mijn hersenpan te kraken over wat hij hier nu in godsnaam mee bedoelde. Kan iemand mij even bijstaan? Maarten vertolkt een Aria uit Papageno en is als half vogel en half mens op zoek naar een meisje om van te houden. Nu weet ik dat we tegenwoordig allemaal zeer ruimdenkend en woke dienen te zijn, maar dit lijkt me toch een uitdaging maatje. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat Maarten eruit ziet als Martijn Krabbé, in een Gerard Joling Toppers outfit met een panfluit in zijn laadklep.

Presentatrice Dionne Stax, die er overigens schitterend uitziet, maakt na het optreden de grote fout om aan Maarten te vragen hoe hij vindt dat het is gegaan. Er stort een spraakwaterval over zijn lippen waar alle poolkappen voor gesmolten moeten zijn, want er komt geen einde aan. Hoe heerlijk positief onze vriend ook is, Dionne maakt er met een ruk aan zijn schouder niet zo heel subtiel een einde aan. Hup naar de jury, jij praatzieke papegaai.

Koude rillingen

Silvia uit Portugal zingt over een geliefde schilder die de bak in wordt gegooid om redenen die destijds heel schappelijk waren. Tegenwoordig moet je minstens achthonderd kilo cocaïne hebben gesmokkeld en zes douanebeambten hebben omgelegd, wil je überhaupt gefouilleerd worden op het politiebureau, maar vroeger was alles beter toch? Concurrente Iryna zingt een Aria uit La Bohème van Puccini en kijkt vooral behoorlijk eng uit haar ogen. Floris Kortie krijgt de bibbers van haar en ik ben het voor het eerst volledig met hem eens.

Het is vrolijke kandidaat Pim die een ode aan zijn mama brengt. Dat dit geen Aria uit een Opera is kan ons natuurlijk geen ene achterwerk schelen. Geen idee of Pim dit stuk goed, slecht of kneiter vals ten gehore brengt. Ik heb alleen maar oog  voor Pim en zijn smeltende mams. Dit is natuurlijk gewoon vals spelen Pim. Hoe kunnen wij moeders op deze manier nog de schone schijn ophouden dat we van de tough love zijn? Volgende keer even waarschuwen als je onze zwakke plek zo bruut gaat aanpakken, dan kijk ik mooi even de andere kant op.

Ren Hansje ren

Het is ‘vrolijke’ Hansje die we niet meer terug zullen zien. Ja meid, ik zou dit misschien toch wel heel persoonlijk nemen en het als een groot compliment beschouwen. Je bent gewoon niet zwartgallig genoeg om je voldoende in te kunnen leven in de ellendige tragiek van het leed dat Aria heet. ‘En je leefde nog lang en gelukkig’.

Beeld bron: Still TV NPO 1 / Omroep MAX

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Aria te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je aflevering 2 van Aria 2022 gemist? Kijk dan de optredens van de Aria deelnemers terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 2 seizoen 2 Aria 2022