Aria: Huisschilder Florian Poepjes ontroert publiek 

Aria 2022

Seizoen 2 van het programma Aria. Ik heb er zin in. De voorgaande reeks heb ik met een schuin oog meegekeken en heeft het nieuwsgierige aagje in mij toch wakker geschud. Want wat weet ik nu eigenlijk van opera? De cultuurbarbaar in mij staat oog in oog met de realiteit. Een kleine rondleiding in het concertgebouw maakt je nog geen kenner mevrouw Sijtsma. Sterker nog, je weet er geen zak van, ouwe Hazes lover. 

De tokkie in mij moet met het schaamrood op de kaken toegeven dat ze het woord ‘Aria’ als allereerste associeerde met het donkere hol waar mijn medereizigers op maandagochtend in de file hun opgestoken middelvinger wat mij betreft in mogen laten verdwijnen. Precies.. Steek die maar in je ‘arie ja!’ Nu wil het onwaarschijnlijke toeval dat er een zekere meneer Florian Poepjes meedoet aan dit seizoen. Wie weet rollen er wel prachtige creaties van Poepjes uit deze Aria! 

Geheimpjes

Neerlands bekendste operazangeres en tevens jurylid Tania Kross legt gelukkig voor mij en mijn medereizigers nog even uit wat een Aria nou precies is. Een muzikale uiting van pure zelfverheerlijking ondersteund door een orkest. ‘Maar genoeg over mij, wat vind jij nu van mij? Dat is wat ik er van maak in ieder geval. Naast Tania, Rosemary Joshua en Floris Kortie is er ook een ‘secret judge’. Presentatrice Dionne Stax voelt zich erg verbonden met laatstgenoemde. Zij weet immers wel raad met geheimpjes. Of zullen we Humberto er nu eindelijk eens buiten houden?

Fan van Florian

We maken vandaag kennis met de eerste vijf deelnemers van Aria. Volgende week is de rest van de Aria deelnemers van seizoen 2 aan de beurt. Ik zit er klaar voor en vraag me als onwetende maagd in deze scene af wat je eigenlijk eet terwijl je naar opera kijkt? Misschien is smakken en kraken wel streng verboden of zit je met je bakkes zo wijd open van bewondering dat je niet aan kauwen toekomt? Het zijn lastige levensvragen maar iemand moet ze stellen. Huisschilder Florian heeft linea recta mijn hart gestolen als hij vertelt dat hij met zijn dyslexie nooit een muziekopleiding heeft aangedurfd. Hij zingt met ‘Ave Maria’ de sterren van de hemel en bombardeert zichzelf sneller dan Jan Smit in 1994 met zijn serenade aan oma tot publiekslieveling van de kijkers van Omroep Max. Als Floris Kortie Florian met zijn ‘gegalm’ vervolgens vergelijkt met André Hazes kan hij bij de rest van het publiek ook niet meer stuk. Welke Hazes hij precies bedoelt laat hij in het midden en dat is maar goed ook.

Laat die tijger los

Mezzo sopraan Vera bijt het spits af en pakt meteen een lekker moderne Aria waar een vrouw een man verovert. Hier houden we van. If you got it, flaunt it lady. Het sympathieke jurylid Rosemary Joshua vergelijkt haar dan ook geheel terecht met een combinatie van Lady Gaga en Madonna. 

Kunnen we trouwens even een momentje nemen voor de heerlijke stem en de prachtige woordkeus van Rosemary? Zeker de moeite waard om even extra op te letten en van te genieten. Kandidate Aimée representeert de ondeugende Carmen uit de gelijknamige opera. Floris Kortie vond dat ze een redelijke performance gaf, maar dat de tijger in haar wel iets eerder los had mogen komen. Eh..zitten we nog steeds in een aflevering van Aria of kijken we inmiddels naar ‘In bed met..’. Flirten doe je maar in de kroeg en als je een tijger wil aaien ga je voortaan naar Artis vriend. 

Kort maar krachtig

Deelneemster Mira is er één om in de gaten te houden. Deze dame is steengoed en zo gedreven dat het op z’n tijd wat angstaanjagend overkwam, maar goed je kan niet alles hebben. ‘Don Giovanni’ Mats en ‘Carmen’ Aimée moeten het opnemen tegen elkaar in de afvallersrace en het is Aimée die uiteindelijk het veld moeten ruimen. Ja dan kan je dus wel afgestudeerd zijn aan het conservatorium, maar sex sells girlfriend…zelfs bij Omroep Max. Laat je innerlijke leeuwin dus voortaan wat eerder los en dan staat je een glansrijke carrière als ‘operatijger’ te wachten. 

Beeld bron: Florian Poepjes | © Merlijn Doomernik/MAX

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Aria te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je aflevering 1 van Aria 2022 gemist? Kijk dan de optredens van de Aria deelnemers terug op NLziet.

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 2 Aria 2022