Aria: Een onthullend gesprek met Maarten Krijger

Aria 2022

Met pijn in ons hart namen we vorige week afscheid van Aria deelnemer Maarten Krijger. We waren er nog lang niet aan toe, want Aria 2022 zonder Maarten is zoals warme chocolademelk zonder slagroom. Of beter gezegd; als een kermis zonder suikerspin, incompleet. Wie geeft nu ons endorfine shot op zondag, wanneer het maandag gevoel wel heel dicht onze kant op kruipt? Precies, daar heeft de secret judge duidelijk niet over nagedacht! Soms is het gemis gewoon te groot en ergens halverwege de week besluiten wij de stoute schoenen aan te trekken en Aria ster Maarten Krijger op te bellen. Hebben we meteen even tijd om antwoord te krijgen op die brandende vragen waar we al weken van wakker liggen. 

Hoe komt het werk van een pensioenspecialist in vredesnaam overeen met dat van een operazanger? Had Maarten per ongeluk teveel chemicaliën in zijn ‘coupe suikerspin’ gespoten of zijn er écht treffende gelijkenissen? Heeft onze prachtige roze vogel zijn laatste Aria gezongen? Zien we hem straks terug met een spuitzak met zoete botercrème in zijn handen bij André van Duin, of houdt hij het toch bij opera? Ik hoop een beetje van beide! Hoe meer Maarten Krijger hoe beter, we zijn nog lang niet Maarten-moe. 

Onchristelijk tijdstip

Ik ontmoet Maarten op een voor hem onchristelijk tijdstip. Vrijdagochtend stipt negen uur, dat zijn toch geen tijden voor een operazanger?! Maar niets aan het vrolijke voorkomen van Maarten verraadt dat de wekker zijn welverdiende nachtrust zojuist bruut verstoord heeft en hij nog maar pas zijn bed uit is komen rollen. Hij is net zo vrolijk als op de buis en zijn stem klinkt minstens zo hartverwarmend. Maar, zoals hij het zelf zo mooi beschrijft: ‘Dit zijn dan misschien geen tijden voor een operazanger, maar wél voor een bakker’. En laat dat nu net een uit de hand gelopen hobby zijn.  

Op een missie

Natuurlijk, hij zou als hobby bakker graag mee doen aan Heel Holland Bakt en nog liever zou hij in de voetsporen van André van Duin treden en het programma zelf presenteren. Maar voor nu heeft Maarten een andere missie. Samen met zijn Aria vriendin Hansje wil hij opera toegankelijker maken voor een ieder die er de ballen verstand van heeft. Mensen zoals jij en ik. De eerste mooie stappen hebben ze met hun deelname aan Aria natuurlijk al gezet. Ik bedoel, laten we even heel eerlijk zijn. Zonder deze twee heerlijke deelnemers hadden we met z’n allen allang tijdens de afleveringen van Aria het loodje gelegd van verveling. Hoe steengoed de andere artiesten ook zijn, het is de jus over de hutspot die het leven appetijtelijk maakt. Maarten en Hansje zijn die heerlijke vette jus, gemaakt van échte roomboter die de gestampte wortelprak tot een feestje in je mond omtoveren. 

De bezem erdoor

Ik ben dan ook stiekem blij verrast te horen dat Maarten zijn carrière als pensioenspecialist inmiddels aan de wilgen gehangen heeft. Er gaat voorlopig toch geen hond met pensioen, want we werken allemaal door tot ons vijfentachtigste. Maarten vertelt dat er toch meer overeenkomsten zijn dan je in eerste instantie zou denken. Ik heb er zelf alvast één bedacht. Beide beroepen hebben een intens stoffig imago waar Maarten Krijger met zijn flamboyante persoonlijkheid eens flink de bezem doorheen haalt. Hij zou eigenlijk bij een uitzendbureau moeten gaan werken. Maarten maakt namelijk de meeste onaantrekkelijke baan tot een party waar nog lang over nagepraat wordt. Hoe hij ook zijn centen verdient, Maarten is graag dienstverlenend bezig en maakt mensen het liefst blij. En dat gaat hem tot nu toe ontzettend goed af. Als je het mij vraagt.

Op de middenstip

Inmiddels zijn Maarten en Hansje actief in Tilburg en omgeving met het organiseren van bijeenkomsten en het ontplooien van samenwerkingen om opera te mixen en matchen met andere vormen van kunst en cultuur. Maar bijvoorbeeld ook met sport brengen ze opera naar een breder publiek. Als Mohammed niet naar de berg komt, dan komt de heerlijke roze berg gewoon naar Mo… en naar Sophie, Gerda en Sander, want opera is er voor iedereen.

Lekker fusion, ik hou ervan. Ik kan niet wachten tot ik bij een uitwedstrijd van Ajax bij Willem II ineens Maarten op de middenstip zie staan. Hoe leuk zou dat zijn? Voor het eerst van mijn leven vind ik het jammer dat ik niet in Tilburg woon. Dit is natuurlijk vloeken in de kerk, maar dat hele carnaval kan me gestolen worden. Een lesje opera van Maarten en zijn vrienden lijkt mij dan wel weer helemaal het einde. Ik hoop stiekem dat ik dan dat verenpak aan mag wat Maarten in aflevering 2 van Aria droeg. Voor dat pak heb ik maar twee woorden: Love it!

Stijf overeind

Niet alleen zijn pak heeft mij nog dagenlang fladderende vleugeltjes in mijn buik bezorgd, maar ook het kapsel van Maarten Krijger wekte kriebels tot leven tijdens het kijken naar Aria. De lachkriebels welteverstaan. Ik kon het natuurlijk niet nalaten om even te informeren welke pot behangplaksel er uit het schap van de Gamma recht op zijn knar terecht was gekomen, maar niets bleek minder waar. Zijn weelderige krullenbos werd slechts een beetje uitgekamd en een fikse spuit haarlak deed de rest. 

Spill the juice

Ik zit in mijn hoofd al na te genieten van dit fijne gesprek, wanneer Maarten mij toefluistert dat hem nog iets van het hart moet. Oh nee, daar gaan we. Zenuwachtig speel ik het gesprek in mijn hoofd terug af. Heb ik toch weer ergens een te grote waffel gehad? Ben ik misschien te hard geweest voor al die moedige Aria deelnemers? Maar nee, hij loopt met een geheim rond dat inmiddels te zwaar op zijn schouders drukt. Ik vraag hem of hij zeker weet dat hij het bij mij kwijt wil. Onze lezers zijn immers altijd in voor een sappige roddel en wij zijn sneller dan de juicekanalen. Maar hij weet het zeker. Ik zet mijn stoelleuning recht en spits mijn oren.

Permanentje

Maarten blijkt ons allen een klein beetje in de zeik genomen te hebben. Normaliter houden we daar niet zo van, maar ik denk dat dit iets is waar menig Omroep Max kijker zich wel in zal herkennen. In het kader van wat meer openheid en diversiteit mag ik het daarom ook onthullen. Gedeelde leugens, zijn halve leugens toch? De weelderige krullenbos waarmee Maarten Krijger de show stal in Aria, is een dikke vette permanent lieve mensen. Maarten was gewoon de ‘stijlkoning’ maar besloot voor de ‘hipster krul’ te gaan.

Ik had het zelf niet kunnen bedenken en voel me lichtelijk verraden, maar van jou kan ik het hebben man. Met een illusie armer en met vele prachtige opera plannen rijker nemen we afscheid van Maarten Krijger. Ik hoop je snel te zien roze vriend. En dan het liefst op de middenstip in de Arena in de rust van de Championsleague. Ajax blijft toch mijn cluppie hè, dus kom maar gauw naar Amsterdam.

Beeld bron: Privécollectie I Maarten Krijger

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Aria te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je aflevering 4 van Aria 2022 met Maarten in het roze pak gemist? Of wil je de optredens van de andere Aria deelnemers graag zien, kijk dan seizoen 2 van Aria dan terug op NLZiet.

Home » Televisie » seizoen 2 Aria 2022