Chateau Meiland: Stormram Erica jaagt Martien stuipen op het lijf

Chateau Meiland

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De overdracht van Chateau Meiland heeft nog niet eens plaatsgevonden of er wordt alweer naar een nieuw optrekje gezocht in Frankrijk. Ik kan er niets aan doen, maar vraag mij oprecht af of de familie Meiland nu echt een vakantiewoning wil óf nog een seizoen van het programma. Niet omdat die camera’s op je snufferd nu zo fijn zijn, maar vanwege de rijkelijke beloning die daar tegenover staat. Laten we wel wezen, je privacy heb je na zeven seizoenen toch al aan de duivel verkocht en die krijg je nooit meer terug. Je zakken riant kunnen vullen maakt een dan een hoop goed. 

Een dodelijke Franse verkoudheid

Martien en Erica Meiland stappen in de auto met dochter Montana en haar vriend Dirk. Ze zijn onderweg om potentieel vastgoed bekijken in de buurt van Chateau Meiland. Ze hebben er zin in. Martien gilt vanaf de achterbank dat het raam dicht moet. Hij is namelijk doodziek. Tuurlijk Martien, een Franse verkoudheid moet je nooit onderschatten. Draai eens een weekje mee in een hospice, dan weet je wat doodziek is. Erica is al niet veel beter gemutst. ‘Godverdomme wat een kutauto’, roept ze geïrriteerd uit en daar zit geen woord Frans bij.

Maffe Hollanders

De eerste woning staat midden in het dorp en even waan ik me op een filmset waar een horrorfilm is opgenomen. Werkelijk waar, wat een oude klerebende. Dat lijkt te kloppen wanneer de overdreven lachende makelaar vertelt dat het pand al vijftig jaar niet meer is gebruikt. Erica, de meest impulsieve van het stel, vindt van alles mooi aan de woning. ‘Oh wat een mooie deur en die tegeltjes, prachtig.’ Ik begrijp de grijns van de makelaar wel. Zou ze die bende dan na vijftig jaar alsnog weten te slijten aan een paar maffe Hollanders? 

Water bij de wijn

De tweede woning ligt er wat mij betreft iets glorieuzer bij en de locatie is super. Meer dan de buitenkant krijgen wij als kijker echter niet te zien vanwege gezondheidsredenen van de huidige eigenaar. Jammer, want ik ben gek op huizen kijken. Lekker gluren bij de buren. De Meilandjes zijn enthousiast en Erica polst bij Martien Meiland of ze een bod gaan uitbrengen. Serieus vrouw? Doe toch eens even een beetje rustig!  Martien is, je gelooft het niet, gematigder en wil er zelfs een weekje over slapen. Erica sneert: ‘Je wordt oud Martien.’ Ze wil water bij de wijn doen. Uiteraard niet letterlijk.

Had hij maar moeten kijken

Terug naar het chateau waar ze een controle rondje door alle ruimtes doen, want vertrouwen is goed maar controle is beter, zegt Erica. Ik krijg acuut associaties van een ander televisieprogramma in mijn kop. Gaat ze nu werkelijk die bolle, van dat zooitje ongeregeld met die vakantieparken citeren? De overlap, tussen deze twee programma’s is ook zonder citaat al verontrustend genoeg, dus doe dat in hemelsnaam nooit meer Erica! 

Martien Meiland wil zijn snor drukken en vind het wel mooi geweest met dat oplappen van het chateau voor de nieuwe eigenaren. Erica denkt daar echter heel anders over: ‘Ja Martien, die nieuwe eigenaar heeft het chateau nog nooit gezien.’ Martien kijkt verbolgen wanneer hij zegt: ‘Dan had hij de serie maar moeten kijken!’

De overdracht van het chateau aan nieuwe eigenaren Jan en Monique verloopt soepel. Op de zolder legt Martien nog even uit dat de uil die bij het kasteel vertoeft waarschijnlijk de weg naar binnen heeft weten te vinden, want de vloer is bezaaid met schijt. ‘Maar ja’, zegt Martien, ‘we schijten allemaal dus een uil ook.’ Ik ben onder de indruk van zoveel wijsheid. Erica kolkt na de overdracht een glas bubbels weg. Ze moeten nog tien uur rijden, maar in het geval van Erica kan het qua rijgedrag toch niet veel beroerder worden. Eén hand aan de vangrail en gaan!

Kolere, wat een schreeuwerd

Eenmaal thuis aangekomen in hun nieuwe onderkomen, besluit Erica de muur van de eetkamer naar de keuken eruit te rammen. Met een hamer begint ze zonder enig plan een gat in de muur te slaan. Bij mij zou zoiets faliekant verkeerd aflopen. Ik zou al na de eerste klap met de hamer een leiding te pakken hebben met alle gevolgen van dien. Gelukkig is Maxime er ook, dus die kan heel subtiel aanwijzingen geven. Voorgaande zin is uiteraard sarcastisch. Mijn lieve hemel, wat schreeuwt dat mokkel. 

Als Maxime Meiland geen poen meer binnen kan harken met de real life soap, kan ze linea recta op de Albert Cuyp gaan staan. Het irriteert me zo mateloos dat ik eventjes overweeg om onze hoofdredacteur te appen dat ik Chateau Meiland niet meer wil verslaan. Aangezien die daar toch niet gevoelig voor is laat ik het. Ik zet het volume van de tv wel wat zachter. Poeh… dat had ik eerder moeten doen.

Beeld bron: Still Tv SBS 6/ TALPA

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Chateau Meiland te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 7 Chateau Meiland seizoen 7