Waarom doen rijke mensen mee aan het programma Steenrijk Straatarm?

Familie van Helden uit Hendrik-Ido-Ambacht ruilt hun prachtige villa tijdelijk voor het rijtjeshuis van Siska Roelofsen uit Arnhem in seizoen 9 van het SBS6 programma Steenrijk Straatarm. Een week lang switchen van portemonnee, woning en leven is voor families die weinig te besteden hebben vaak het toppunt van genieten, maar waarom doen gezinnen die geld als water hebben eigenlijk mee met de ruil? Zijn de gefortuneerde Richard en Inge van Helden de zoveelste deelnemers die het format van Steenrijk Straatarm gebruiken om hun eigen imperium voor een prikkie te promoten?

De motivatie van de rijke deelnemers

Aan het begin van de aflevering maakt de moeder van het rijke gezin een misstap waardoor ik in mijn notitieboekje direct een dik kruis achter haar naam zet. Wie vaker de artikelen op Tv-Vrouw leest weet dat ik altijd met de nodige scepsis kijk naar de intenties van de rijke deelnemers. Op het moment dat Inge van Helden tijdens de opname van Steenrijk Straatarm de naam van haar instagrampagina luid en duidelijk verkondigt gaan alle alarmbellen af. Zelfs het sprinklersysteem begint te sproeien als een tandeloze ezel die met flink wat consumptie het Wilhelmus balkt.

Als kapitaalkrachtige deelnemers van het programma ongegeneerd sluikreclame maken is dat een gigantische rode vlag. Een lap vuurrode stof zo groot dat je er met gemak de Taj Mahal mee in kunt pakken. Het is dan ook best bijzonder te noemen dat ik aan het eind van de aflevering het kruis met een dikke laag Type-ex probeer weg te moffelen. Na het onroerende eindgesprek tussen de families is het simpelweg onmogelijk om kritisch te blijven.

Een emotionele ontmoeting tussen Siska en familie van Helden in Steenrijk Straatarm

De rijke lui waren zichtbaar aangeslagen door het verhaal van de arme alleenstaande moeder. Met bemoedigende woorden probeerden ze haar op te beuren. Ondernemer Richard van Helden had tranen in zijn ogen en ook bij Inge was zichtbaar dat ze oprecht geraakt was door het verdriet van Siska Roelofsen. Uiteraard kan dit medeleven toneelspel zijn, maar potverdrieduizend dubbeltjes jongens, als je dit zo goed kunt acteren verdien je meer Oscars dan menig A-ster in Hollywood.

Terwijl ik naar het ontroerende tafereel kijk huil ik vanuit mijn tenen mee. Dikke klodders slijmerig snot proberen via mijn bovenlip een sluiproute naar de binnenkant van mijn mond te zoeken. Dat klinkt niet alleen ranzig, maar is het ook. Bij gebrek aan tissues veeg ik de zoute derrie af aan mijn mouw. Normaal gesproken liggen de zakdoekjes binnen handbereik als er een ‘jankprogramma’ op tv is, maar vandaag leek dat overbodig na de foute opmerking van Inge. Het mag duidelijk zijn dat ik er compleet naast zat met mijn vooroordeel. Er bestaan gelukkig ook rijke deelnemers die wél om de juiste redenen meedoen aan het programma Steenrijk Straatarm.

Klik hier om naar alle artikelen over de afleveringen van Steenrijk, Straatarm 2023 te gaan.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie wordt seizoen 9 van Steenrijk Straatarm elke woensdag om 20:27 uitgezonden op zender SBS6 en op streamingsdiensten KIJK en NLziet is de afleveringen met de familie van Siska Roelofsen uit Arnhem en Inge en Richard van Helden uit Hendrik-Ido-Ambacht terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / Steenrijk Straatarm / seizoen 9 / familie van Helden / 2023

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 9 Steenrijk Straatarm 2023