Een pittige confrontatie in Steenrijk Straatarm tijdens het slotgesprek

Deze week stond in Steenrijk Straatarm de ruil tussen de arme familie Blom uit Zwolle en de gefortuneerde Ed, Sharon en Sterre Heijnen uit Oostzaan centraal. Het was op zijn zachtst gezegd een opmerkelijke aflevering. Er werden vreemde keuzes gemaakt en het slotgesprek nam een onverwachte wending.

Het contrast tussen familie Blom en Heijen in Steenrijk Straatarm

Soms zie je een programma op televisie wat je na afloop eerst even moet laten bezinken. Precies dát had ik gisteravond met de centen-ruil-show van SBS6. Moeder Sjanet en bonusvader Marc Blom praten in Steenrijk Straatarm openhartig over de psychische problemen waar ze mee kampen. De ouders leven van een uitkering, hebben drie kinderen, vijf katten en hebben een dvd-collectie in huis met voldoende dvd’s om een voetbalveld volledig te bedekken. De sociale huurwoning oogt rommelig. 

Het gezin Heijnen daarentegen leeft in een riante villa met een hoog Dynasty gehalte. Een indoor zwembad behoort tot het standaard ‘meubilair’. In eerste instantie heb ik wat moeite om te geloven dat deze weelde daadwerkelijk eigendom is van de rijke deelnemers. Na wat zoekwerk op het alwetende internet blijkt echter dat deze mensen inderdaad de Dagobert Duckies zijn die bij het huis horen. De familie Heijnen uit Oostzaan deelt vol trots aan de kijkers van Steenrijk Straatarm dat hun vermogen is verworven via een erotiek groothandel, wellness salon en het exploiteren van het sterretje van dochter Sterre Heijnen op Friends2follow, Instagram en TikTok.

De gezinnen ruilen van huis en weekbudget

Nadat pa en moe Blom de centen van de rijke lui in handen kregen werd er flink mee gesmeten. Ze genoten met volle teugen, maar het riante weekbudget van 2500 euro gebruiken voor iets nuttigs als kleding voor de kinderen was er niet bij. Een vreemde en behoorlijk ondoordachte keuze als je normaal geen cent te makken hebt. 

Voor het steenrijke gezin Heijnen valt de ruil met de straatarme familie Blom letterlijk vies tegen. De zooi in de woning en het gebrek aan airco in de slaapkamer breekt hen op. Desondanks stropen ze de mouwen op en geven de tuin een make-over. Dochterlief is na afloop van het programma dolblij als ze weer met gierende banden terug naar de villa kan. 

Het betoog van Sharon Heijnen tijdens het slotgesprek van Steenrijk Straatarm

Zoals altijd was er ook deze week weer een bijeenkomst waarbij de deelnemers elkaar ontmoeten. Rijke dame Sharon Heijnen greep het slotgesprek van Steenrijk Straatarm met beide handen aan om de ouders Blom eens flink met de neus op de feiten te drukken en ook Sterre deed haar zegje. Ed Heijnen probeerde de confronterende toon van zijn vrouw nog wat te verzachten door te zeggen ze hen ‘niet de les te willen leren’. 

Het valt niet te ontkennen dat het betoog van de Heijnentjes zeker een kern van waarheid bevatte, maar de wijze waarop dit gesprek werd gevoerd vind ik twijfelachtig. Moeder Sjanet Blom barstte in tranen uit tijdens de interventie en werd getroost door haar dochter. Toch was dit voor de rijke mevrouw Heijnen geen reden om haar toon te matigen. Wellicht was de preek goedbedoeld, maar help je iemand die psychisch labiel is écht door diegene te kakken te zetten voor heel Nederland? De kinderen van het arme gezin zaten er nota bene bij! Kinderen die de dag na de uitzending weer naar school moeten met de wetenschap dat hun klasgenoten de confrontatie ook hebben gezien. Dat die koters al pubers zijn, doet daar niks aan af. Het maakt het wat mij betreft juist nog een tandje erger. Op die leeftijd ben je al uit balans door de rondgierende hormonen in je lichaam en extra gevoelig voor de mening van leeftijdsgenoten. Daarnaast kan de pestcultuur onder tieners ronduit barbaars zijn.

Gelijke monniken, gelijke kappen

Aangezien ik een voorstander ben van het motto ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ is het wel zo eerlijk om ook het gedrag van Steenrijk Straatarm deelnemers Ed, Sharon en Sterre Heijnen even onder de loep te nemen. Familie Blom was daar niet meer toe in staat na de preek, maar ik help graag een handje. Aangezien de gefortuneerde ma Heijnen nogal houdt van de ‘recht-voor-zijn-raap strategie’ zal ik ook voor deze benaderingswijze kiezen voor mijn betoog richting haar.

Beste Sharon, hartstikke mooi dat je samen met je man en dochter de tuin van de arme familie hebt opgeknapt. Top gedaan! Dat meen ik oprecht. Wat echter geen schoonheidsprijs heeft verdiend is de wijze waarop je, mijns inziens, het televisieprogramma hebt gebruikt om gratis reclame te maken voor je wellness salon Beauty Barones. Dat een van je medewerksters heel toevallig de naam van de salon noemt tijdens de behandeling van de arme familie én deze merknaam daarnaast ook nog in alle televisiegidsen staat vermeld is behoorlijk dubieus. Om nog maar te zwijgen over de wijze waarop je tijdens de aflevering van Steenrijk Straatarm meermaals de aandacht hebt weten te vestigen op het Friends2Follow, Instagram en TikTok werk van je dochter Sterre Heijnen. Zijn je beweegredenen om mee te doen met het programma echt wel zo onbaatzuchtig? Ga daar maar eens over nadenken.

Klik hier om naar alle artikelen over de afleveringen van Steenrijk, Straatarm 2023 te gaan.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie wordt seizoen 9 van Steenrijk Straatarm elke woensdag om 20:27 uitgezonden op zender SBS6 en op streamingdiensten KIJK en NLziet is de afleveringen met familie Blom uit Zwolle en familie Heijnen uit Oostzaan met Instagram en TikTok influencer Sterre terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / Steenrijk Straatarm / seizoen 9 / 2023

Home » Televisie » aflevering 2 seizoen 9 Steenrijk Straatarm 2023