Heel Holland Bakt: De koek is nog niet op, maar wel mislukt 

Heel Holland Bakt jubileumseizoen 2023

De vijfde aflevering is alweer aangebroken van Heel Holland Bakt, maar de koek is nog lang niet op. Sterker nog, koek is het thema van de aflevering van deze week. Het wordt voor Mercedes, Amel, Ben, Jan, Zineb en Geraldine steeds spannender in de tent van Heel Holland Bakt 2023.

Kwijlend als een Pavlov hondje zit ik voor de televisie. De bakkers gaan een macarontaart bakken en alleen het woord macaron is voor mij al genoeg om mijn hart sneller te doen kloppen. Het Franse koekje met licht krokant korstje en zacht chewy binnenkant moet haast wel zijn wat mensen bedoelen met het spreekwoord ‘Leven als God in Frankrijk.’ Vergeet die baguettes, laat de camembert lekker in zijn pluizige jasje zitten en gooi de wijn overboord. Het échte Frankrijk gevoel zit in een macaron.

Vive le macaron

De kandidaten van Heel Holland Bakt hebben zich suf gepiekerd over de perfecte macarontaart. Na uren turen in kookboeken en alle hoeken en gaten van Google nauwkeurig te hebben bestudeerd, heeft elke amateurbakker het beste recept gevonden.

Ben gooit het over een romantische boeg en gaat voor een mega cookie in de vorm van een hart. Het is ter ere van zijn vriendin met wie hij vandaag vier jaar samen is. Groot gelijk, na vier jaar het dopje terug op de tandpastatube draaien, vuile sokken opruimen van de slaapkamervloer en nachtelijke scheten doorstaan heeft die meid wel een joekel van een macaron hart verdiend. Dat het hart gebroken is tegen de tijd dat hij het opdient voor de jury, zullen we hem maar vergeven. Het gaat om het idee hè jongen.

Geurende ingrediënten 

Geraldine gaat op de noten tour. Zoals we al in eerdere afleveringen van Heel Holland Bakt konden zien is Geraldine gek op groene baksels. Dat zij voor een macarontaart met pistache smaak kiest dan ook ligt in de lijn der verwachting. Aan de vulling voegt ze lemon curd toe. Dat had voor mij nou niet bepaald gehoeven. Die smaak doet zo denken aan de gele flessen afwasmiddel van Lidl. Niet te zuipen, dat spul.

Wat ik met lemon curd heb, heeft André van Duin met lavendel. Hij griezelt van het idee dat Zineb lavendel aan haar taart toe wil voegen. Volgens André moet hij gelijk aan ‘dat potje op het toilet’ denken als hij het woord lavendel hoort. Ik begrijp hem helemaal. Lemon curd staat voor mij gelijk aan visioenen over afwasmiddel en lavendel hoort thuis in de categorieën toiletblokken en tuinplanten waar alle buurtkatten graag op pissen.

Bloemen en kruiden

Heel Holland Bakt bakker Jan heeft geen lavendel, maar vlierbloesem uit de tuin geroofd en in de vulling van zijn gouden macarontaart verstopt. Met een gouden taart moet je besparen op de overige ingrediënten en dan komt zo’n bloesempje uit de tuin van de buurvrouw natuurlijk mooi van pas. Jan blijkt niet alleen bloemen te jatmozen, ook de föhn van zijn vrouw is niet veilig. Die gebruikt hij tot grote verbazing van Robèrt van Beckhoven om een voetje, oftewel opstaand randje, aan het deeg te maken. Jan, kleine een tip voor de volgende keer; er is in de tent ook een oven ter beschikking hoor.

Na de lavendel en vlierbloesem blijkt ook de kruidentuin leeggeroofd te zijn. Heel Holland Bakt kandidaat Amel komt in aanmerking als hoofdverdachte, omdat zij als enige van de kandidaten van Heel Holland Bakt een kilo munt in haar macaron creatie heeft geflikkerd. Ja, zie je daar maar eens uit te kletsen meid.

Mercedes speelt op safe met witte chocolade en aardbeien. Daar kan je nooit de mist mee ingaan. Waarschijnlijk spaart Mercedes zichzelf om zich voor te bereiden op het spektakelstuk wat ze voor de Heel Holland Bakt jury in petto heeft. Een echte 3D zenuwspiraal koek in de vorm van een hond. Je moet er maar opkomen. Ik zou er de zenuwen van krijgen.

Wat een drama

De technische opdracht is zoals elke week weer een compleet drama. De Michelette koekrolletjes gevuld met ganache mislukken zo gruwelijk, dat het eigenlijk niet de moeite waard is om hier een alinea aan te wijden. De rolletjes zijn regelrechte misbaksels geworden en die van bakker Jan spant de kroon.

Terwijl de jury zich vermaakt met een oud-Hollands spelletje sjoelen, creëren de kandidaten voor het spektakelstuk gezelschapspelletjes van koek. Ben kiest in het kader van ‘sjoel recht in je smoel’ voor een koek-sjoelbak, Amel gaat voor een schaakspel en Zineb gaat voor een imitatie van het populaire spel Jenga. Mercedes leeft zich uit op een blinde bibber-geleidehond en Heel Holland Bakt favoriet Jan zet een topprestatie neer met het spel Vijf op een rij. De creatie van Geraldine valt wat tegen, al is het idee om het Filipijnse spel Sungka na te maken wel heel origineel bedacht. 

De meesterbakker en afvaller van de week

Mercedes gaat er voor de eerste keer met de titel meesterbakker van Heel Holland Bakt vandoor en is dolgelukkig. Voor Geraldine is het helaas game over en zij verlaat als afvaller de tent van Heel Holland Bakt. Op de vraag of Geraldine nog door blijft gaan met bakken antwoordt ze: ‘Ik blijf sowieso bakken, want ik ben gewoon een vreetzak.’ Groot gelijk hoor meis, en als je nog een proefkonijn nodig hebt mag je mij altijd bellen.

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Heel Holland Bakt te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Op Nlziet kun je seizoen 10 van Heel Holland Bakt terugkijken en de creaties van Amel, Ben, Jan, Zineb, Geraldine en Mercedes bewonderen.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Omroep Max

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 10 Heel Holland Bakt Jubileumseizoen 2023