Heel Holland Bakt: Een nieuwe aflevering van Heel Erna Plakt

Heel Holland Bakt Jubileumseizoen 2023

Welkom bij wederom een aflevering van Heel Erna Plakt. We zijn al vier weken hard op zoek naar de ultieme amateurbakker van Nederland en de zoektocht wil nog niet echt lukken. Van verbrande taarten, tot gescheurde taarten en taarten met bakpapier als vulling, tot taarten die eruit zien als de scheve toren van Pisa, de Heel Holland Bakt deelnemers van 2023 kunnen het voor je maken. 

Om de plakkers van de bakkers te onderscheiden en een beetje ruimte te maken in de tent, is het hoog tijd dat er weer een amateurbakker afvalt. Om te bepalen wie de gelukkige winnaar wordt van een enkele reis richting eigen keuken, besluiten André van Duin en de Heel Holland Bakt jury het thema ‘karamel als basis’ op de deelnemers los te laten.

De eerste opdracht: Tarte tatin

De eerste opdracht is een tarte tatin, of zoals André het noemt een tah-tah-tah tehn. Dat klinkt allemaal heel chique de friemel, maar eigenlijk is het recept ontstaan door een bakmuts die niet goed op zat te letten tijdens het maken van een appeltaart en het deeg onder de appels vergat.

De deftige naam van de ‘blundertaart’ zorgt ervoor dat de amateurbakkers een tikkie verdwaald raken in het doolhof van hun fantasie. Heel Holland Bakt deelnemers Jan, Amel, Erna, Ben en Mercedes verbannen de appels, want waarom zou je het hoofdingrediënt van de taart nodig hebben? Hupsakee in de kliko ermee. Amel kiest voor rabarber en bij Jan is de pruimentijd aangebroken. Mercedes kan wel janken van die zoetigheid en besluit er wat uien tegenaan te gooien. Ben wil laten zien dat hij best een toffe peer is en Erna heeft een tropische bui en besluit voor ananas te gaan. Geraldine en Zineb blijven gelukkig wel trouw aan de appel, maar voegen miso en saffraan toe aan hun appelbaksel.

De taart van Jan lijkt volgens Robèrt van Beckhoven op een pizza salami. Deelnemer Jan geeft het jurylid volkomen gelijk en hoopt dat de pruimentaart wel ‘te pruimen’ is. Janny gruwelt van de slagroom die bij de taart van Erna wordt geserveerd. Slagroom zonder suiker, maar mét nootmuskaat en kruidnagel. Heel veel kruidnagel. Het is wel een mooie afleidingsmanoeuvre van Erna, om niet al te veel aan de jury op te laten vallen dat haar sjaal meer deeg bevat dan de tarte tatin. 

De technische opdracht: boterbabbelaars

Boterbabbelaars maken is een hele kunst en bijna een mission impossible bij de eerste poging. De opdracht kost de deelnemers van Heel Holland Bakt veel moeite. De babbelaars van Zineb lijken op pinda’s en Ben heeft zowaar soepballetjes van het zoete mengsel gedraaid. Erna maakt het helemaal bont en denkt bij de manicure te zitten voor een verzorgend handmaskertje van hete karamel. 

Eigenlijk is het maken van een boterbabbelaar een verkapte vorm van krachttraining. Je moet de karamel telkens weer in een lange sliert trekken, dubbelvouwen en opnieuw in een sliert trekken. Hier in Zeeland worden regelmatig demonstraties ‘boterbabbelaar maken’ gegeven om de toeristen te vermaken. De vaak oudere babbelaar dames zijn meestal gekleed in Zeeuwse dracht, hebben over het algemeen bovenarmen als bodybuilders. Niet gek met al dat geruk en getrek aan die boterbabbelaars.

Het spektakelstuk: Croquembouche

Croquembouche, oftewel een licht knapperige soezentoren waar geen zware vullingen in horen. En wat doen een aantal deelnemers van Heel Holland Bakt seizoen 10? Juist, die gebruiken een vulling zo zwaar als een baksteen. Jan en Ben vullen het luchtige soezendeeg met machtige substanties zoals banaan en een soort bonbonvulling. De soezen van Geraldine zijn wel licht van vulling, maar slaan groen uit. Dat blijkt vreemd genoeg ook de bedoeling te zijn. Het wel heel krokante korstje van de groene rakkers was dan weer niet helemaal de bedoeling. De soezentoren van Heel Holland Bakt deelneemster Mercedes is weliswaar scheef, maar ziet er prachtig uit.

De meesterbakker van de week is voor de tweede keer op rij Zineb en het is Erna die de tent moet verlaten. Haar man is er enigszins op voorbereid en staat al weken na afloop van elk bakweekend klaar met een bos bloemen om zijn vrouw te troosten. Dat amateurbakker Erna het tot en met aflevering 4 heeft geschopt verbaasd zowel hem als menig kijker.

 Op de website van Heel Holland Bakt zijn alle recepten van de afleveringen van seizoen 10 te vinden.

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Heel Holland Bakt te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Op NLziet kun je seizoen 10 van Heel Holland Bakt terugkijken en de creaties van Erna, Amel, Ben, Jan, Zineb, Geraldine en Mercedes bewonderen.

Beeld bron: Still Tv NPO 1 / Omroep Max

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 10 Heel Holland Bakt Jubileumseizoen 2023