Heel Holland Bakt: Laten we net doen alsof het kerst is in de tent

Heel Holland Bakt jubileumseizoen 2023

Het is Kerst. Vanuit de tent bomvol bakkers zien we een helderblauwe lucht. Het zonnetje schijnt, er is geen zuchtje wind en de groene blaadjes hangen fier aan de bomen. Hoewel het zomerse weer anders doet vermoeden, blijft André van Duin met volle overtuiging beweren dat het eerste kerstdag is. De jury zit in het complot en heeft een heuse kerstopdracht bedacht. Ook de wannabe bakkers spelen het spelletje mee. Dat tijdens het uitzenden van aflevering 2 van Heel Holland Bakt 2023 in werkelijkheid de regen met bakken uit de hemel komt en het buiten al donker is, zien we niet terug in de zogenaamde kerstaflevering.

Wat eten we vandaag?

Bij Kerstmis horen imposante lekkernijen boordevol suiker en vet. Het zijn immers de calorieën die een graadmeter zijn voor hoe lekker een taart is, heb ik mij ooit laten vertellen. Op het menu van Heel Holland Bakt staat een overheerlijke Kerstbuche, smeuïge Kerstzoenen en een taaizoete Kransekake. 

Heb jij net als ik geen idee wat dat allemaal is? Ik zal een poging doen om het uit te leggen, maar houd er wel rekening mee dat ik de ballen verstand heb van bakken. Het enige wat ik van gebak weet is hoe je het zo snel mogelijk van je via mond richting je kont(vet) moet krijgen. Daar ben ik dan wel weer een expert in. Ik heb zo onderhand een master degree in cellulitis.

Kerstbuche

Enfin, de Kerstbuche wordt ook wel Buche Noëlle genoemd en lijkt op het welbekende boomstammetje. Je kan het vergelijken met de rol tapijt waarin je je schoonmoeder hebt afgevoerd, vlak nadat je haar na het kerstdiner van het balkon hebt gegooid om van haar gezever af te zijn. Voor de luie bakkers is er de mogelijkheid om de Kerstbuche in een mal te donderen in plaats van het biscuitdeeg op te rollen . Ging dat met schoonmams ook maar zo makkelijk.

De deelnemers van Heel Holland Bakt gaan enthousiast van start, maar al gauw blijkt dat Amel iets gemist heeft dat nu voor een groot probleem zorgt. Ze had thuis al het deeg voorbereid en met bakplaat en al meegenomen. Alleen nog even afbakken in de oven in de tent. Ai, laat nu dat bakblik niet passen in de oven. Jurylid Janny merkt op dat de oven in de tent een andere oven is als thuis. Alsof Amel daar al niet zelf zojuist achter is gekomen. Om de toch al zo torenhoge druk nog wat te verhogen zegt Janny ook nog eens dat de Buche ‘moet lukken’. Het is immers een recept van de moeder van Amel.

Ben en Erna

Bij amateur bakker Ben schift zijn room. Ieder ander zou compleet in de stress schieten, maar Ben niet. Hij pakt zijn vlammenwerper en steekt zo de beslagkom in de fik om de room ‘even op temperatuur te brengen’. Linke jongen die Bennemans, daar moet je geen ruzie mee krijgen. Voor je het weet wordt je geflambeerd en ben je zo crispy als een krakeling.

De boomstam taart van Erna smaakt volgens Heel Holland Bakt jurylid Janny hetzelfde als ‘de smaak die ze heeft als ze ‘s avonds naar bed gaat, vlak na het tanden poetsen’. Bij de taart van Ingrid vindt er ‘een gevecht aan smaken’ in de mond van diezelfde Janny plaats. Gezien de opmerkingen tijdens de Heel Holland Bakt jurering begin ik me steeds meer af te vragen of ik iets gemist heb en Janny van der Heijden en Loretta Schrijver wellicht familie van elkaar zijn. Ik zie toch wel enige overlap.

Kerstzoenen

Voor de technische opdracht staan Kerstzoenen op het menu. Herinneren jullie je de ‘donker witte’ zoen die je vroeger in de supermarkt kon kopen, maar waarvan de naam inmiddels verbannen is omdat het als racistisch opgevat kan worden? Juist ja, die zoen is op een dag door een creatieve bakmuts ‘geKerstified’ en in de vorm van een kerstboom gespoten. Beetje goud eroverheen pleuren en voila je hebt een Kerstzoen. 

Dat klinkt overigens een stuk makkelijker dan het is en daar komen onze bakguppen maar al te snel achter. Het witte schuim wat in de zoenen hoort te zitten begint te smelten zodra de deelnemers van Heel Holland Bakt 2023 er warme chocolade over gieten. En nee, dat was dus niet de bedoeling. 

Jan denkt slim te zijn en bevriest eerst het witte schuim een beetje voordat hij ze in de chocolade doopt. Zijn kerstboomzoentjes zien er op het eerste oog indrukwekkend uit, maar eenmaal bij de jury aangekomen gaat het gruwelijk mis. Door de kou in het schuim is de chocolade hard geworden en gekrompen. Het witte schuim wurmt zich woest als pus uit een etterende jeugdpuist naar buiten. Ik heb ineens geen honger meer.

Kransekake 

Alsof de opdracht met de Kerstzoenen nog niet moeilijk genoeg was, worden de heel Holland Bakt deelnemers de volgende dag onderworpen aan de ‘terreur van de Kransekake. Ik weet niet zo goed hoe ik dit gebak moet nemen. Het is geen taart, het is geen koek, het is een soort toren van gebakken spiraaltjes deeg. In het geval van Sander ontpopt het baksel zich als scheve de Toren van Pisa. De schuine rakker lijkt overigens wel lekker te smaken. Het baksel dan hè, niet Sander. Daarover kan de jury niet oordelen. Tenminste daar ga ik vanuit.

De Kransekake van Sander was lelijk, maar de creatie van Ingrid in deze aflevering van Heel Holland Bakt was ronduit eng. Hoe zal ik het eens enigszins netjes omschrijven… Het was alsof een ongestelde dame bovenop de toren van gebak was gaan zitten. Tel daar nog wat groene slijmslierten bij op en je hebt een aardig idee hoe de ‘lekkernij’ eruit zag. 

Waarom nou jij?

Tot mijn grote verbazing moet Sander de tent verlaten. On-be-grij-pe-lijk.. Zijn toren zag er inderdaad niet uit, maar vergeleken bij de bloederige berg van Ingrid is het een meesterwerkje. Zineb is de Heel Holland Bakt meesterbakker van deze week, haar Kransekake is de ultieme chocoladedroom. Elk laagje zorgvuldig met de hand gedecoreerd. Mercedes vist weer net achter het net voor de titel meesterbakker. Ontzettend jammer, want zij had de toren van kransen omgetoverd tot een prachtige kerstengel.

En zo is mijn stukje over Heel Holland Bakt weer tot een eind gekomen. Ik ga nu eerst een foto maken van het baksel van Ingrid en die op mijn koelkast plakken. Dan gaat het in het nieuwe jaar helemaal goedkomen met mijn goede voornemen om minder te eten. 

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Heel Holland Bakt te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je deze aflevering van het Heel Holland Bakt 2023 gemist en wil je graag weten hoe de deelnemers in kerstsferen een Kransekake verprutsen? Kijk deze dan terug op NPOPlus of op NLZiet.

Beeld bron: Robèrt, André, Janny | © Roland J. Reinders/ MAX

Home » Televisie » aflevering 2 seizoen 10 jubileumseizoen Heel Holland Bakt 2023