Eerste deelnemers van Kopen of Slopen maken het makelaar Alex niet makkelijk

Joost en Mariska uit IJmuiden mogen de allereerste aflevering van het nieuwe RTL4 programma Kopen of Slopen inluiden en zetten makelaar Alex van Keulen en architect Britta van Egmond aan het werk. Presentatrice Caroline Tensen is uit de mottenballen gehaald om de deelnemers te begeleiden. Gaat het lukken om dit gezin gelukkig te maken met een andere woning of wordt het toch een verbouwing van het huidige huis?

Caroline Tensen op bezoek in IJmuiden bij deelnemers Joost en Mariska

Leerkrachten Joost en Mariska hebben niet stilgezeten de afgelopen jaren en zijn na drie koters op de wereld te hebben gezet hun huis ontgroeid. Om gezellig met de kinderen aan tafel te kunnen eten moet het vijftal een soort apekooi parcours doorlopen voordat iedereen op zijn plek zit, want de stoelen van de eettafel hebben een zeer intieme relatie met de bank. De ‘vreettrog’ zit als het ware tussen de achterkant van de sofa en de muur gepropt.

Als het gezin een demonstratie geeft van de capriolen die ze moeten uitvoeren om plaats te nemen bij het avondmaal, kijkt Caroline Tensen haar ogen uit. Dit heeft de gefortuneerde presentatrice nog nooit eerder gezien. Heel even ben ik bang dat ze hard terug rent naar het mausoleum waar ze vandaan is gehaald. Het is duidelijk dat Joost en Mariska uit IJmuiden echt meer ruimte nodig hebben en hopelijk kan het programma Kopen of Slopen hen daarbij helpen.  

Makelaar Alex van Keulen heeft een zware taak in Kopen of Slopen

De vader en moeder van het gezin zijn het niet eens over de wijze waarop ze meer leefoppervlakte willen creëren voor hun kroost. Pa wil het liefst verhuizen en ma wil in de huidige woning blijven en deze verbouwen, want haar ouders wonen aan de overkant van de straat. Makelaar Alex van Keulen en architect Britta van Egmond hebben direct een zware taak voor de boeg in de eerste aflevering van Kopen of Slopen, want de woonwensen van Joost en Mariska zijn niet voor de poes.

Het huis moet minimaal 150m2 groot zijn, vier slaapkamers hebben, een ruime tuin met vrij uitzicht en het mag vooral geen rijtjeshuis zijn. Als locatie hebben ze hun zinnen gezet op het dure Driehuis, IJmuiden en Santpoort-Noord. Terwijl ik afvraag wat er in vredesnaam mis is met een rijtjeshuis neemt Alex het koppel mee naar Beverwijk. De woningen zijn daar een stuk goedkoper, maar daar wil het echtpaar niets van weten. 

De wijze waarop de deelnemers van Slopen of Kopen reageren op de optie om ‘boven het kanaal’ te gaan wonen is op zijn zachtst gezegd bijzonder. Ze doen bijna alsof de makelaar heeft voorgesteld om hun echtelijke matras op de plaatselijke vuilnisbelt neer te leggen. Ook de gedachte aan een ‘simpel’ rijtjeshuis bezorgt Joost en Mariska acute diarree. Ik verwonder me dat mensen zich zo druk kunnen maken om, in mijn ogen, onbelangrijke zaken. 

Architect Britta van Egmond mag gaan verbouwen

De huizen die Alex van Keulen voor het stel heeft gevonden vallen niet in de smaak en het is uiteindelijk het verbouwplan van architect Britta van Egmond dat de deelnemers van Kopen of Slopen gelukkig maakt. Het eindresultaat is een prachtige uitbouw en een dakkapel. Het ‘nieuwe’ RTL4 programma Kopen of Slopen borduurt voort op het welbekende format van besluiteloze mensen, grote woonwensen én visgraat vloeren.  En ja, ook de zwart stalen deurkozijnen zijn niet vergeten. Leuk vermaak voor op de maandagavond, maar alles behalve vernieuwend.

Lees hier meer artikelen over Kopen of Slopen.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie wordt seizoen 1 van Kopen of Slopen elke maandag om 20:32 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet is de aflevering met Joost en Mariska uit IJmuiden, architect Britta van Egmond en makelaar Alex van Keulen terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv RTL4 / Kopen of Slopen / makelaar Alex van Keulen

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 1 Kopen of Slopen 2023