Hoe kom je in aanmerking als deelnemer voor het programma Kopen of Slopen?

‘Kopen of Slopen?’ is het grote vraagstuk voor de 34-jarige Marein en 48-jarige Remco uit Zoetermeer. Het is echter niet de vraag die mij als kijker van het programma bezighoudt tijdens de aflevering. Ik verwonder me met name over de selectieprocedure voorafgaand aan deelname van het nieuwe ‘kluspareltje’ uit de porseleinkast van RTL4.

De criteria voor deelname aan Kopen of Slopen

Na 4 afleveringen van het woonprogramma is het tijd om de balans op te maken. Wie de afgelopen weken goed heeft opgelet is het wellicht opgevallen dat de deelnemers bizar veel overeenkomsten hebben. Als irritante stukjestikker van Tv-Vrouw is dit uiteraard voer voor een amateur analyse van de bovenste plank. Heb ik er verstand van? Nee, natuurlijk niet en zeker niet op de vroege dinsdagochtend. Ik ben al blij als het me lukt om mijn veters te strikken en sleutels te vinden. 

Nu we mijn onkundigheid officieel hebben vastgesteld ga ik na 5 koppen koffie achterover geslagen te hebben een poging wagen om voor jullie een analyse van lik-me-vestje uit te schijten over de vraag: ‘Waar moet je aan voldoen om net als Marein en Remco uit Zoetermeer te mogen meedoen aan het RTL4 programma Kopen of Slopen?’ 

Als eerste heb je een stel koters nodig. Of je daarvoor hebt gefokt als een konijn of je nageslacht op een andere manier hebt verworven lijkt niet van belang. Zolang je maar kinderen hebt en vindt dat het huis waarin jullie wonen te klein is, mag je door naar de volgende ronde. Aan die criteria voldoen behoorlijk wat mensen en daarom hebben de bobo’s van RTL nog een aantal aanvullende eisen uit hun mouw geschud. Zo moet je ook een irritante vrouw zijn of hebben. In de eerdere afleveringen van Kopen of Slopen waren de mannelijke deelnemers namelijk gezegend met draken van dames.

Marein en Remco uit Zoetermeer voldoen aan alle eisen

Behoor je tot bovenstaande categorieën? Gefeliciteerd, je komt in aanmerking voor ronde 3 van de selectieprocedure. Val je buiten de boot? No worries, het niet meedoen aan Kopen of Slopen scheelt een bak met centen. Voor de derde ronde is een beetje creativiteit nodig. Koop een grote eettafel en zet die op een plaats waar je de doorgang naar de keuken blokkeert. Caroline Tensen demonstreert graag met een schuifel-estafette hoe klein je huis is. Ach ja, ieder zijn hobby zullen we maar denken.

Bij de volgende ronde is het vooral belangrijk om te willen wonen in bepaalde wijken. Hoe kleiner je zoekgebied, des te groter de kans dat makelaar Alex van Keulen ingeschakeld wordt. Heb je daarnaast ook nog atypische woonwensen zoals een split-levelwoning of een huis met karakter, dan ben je zeker te weten door naar de finale van de selectieprocedure. Het enige wat nu nog nodig is blijkt tevens het lastigste in de huidige economische tijden, want zonder flinke zak geld kan de deelname helaas niet doorgaan.

Kort samengevat:

Wil je meedoen aan het populaire RTL4 woonprogramma Kopen of Slopen, dan moet je voldoen aan de 6 K’s.
Oftewel:

  • Koters
  • Kutwijf
  • Kolossale eettafel
  • Kieskeurigheid qua woonwijk
  • Karakteristieke wensen op het gebied van architectuur
  • Kanjer van een bankrekening of overwaarde op je huidige huis

Lees hier meer artikelen over het RTL4 programma Kopen of Slopen.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Op televisie wordt seizoen 1 van Kopen of Slopen elke maandag om 20:32 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet is de aflevering met Marein en Remco uit Zoetermeer, architect Britta van Egmond en makelaar Alex van Keulen terug te kijken.

Beeld bron: RTL/Nick van Ormondt

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 1 Kopen of Slopen 2023