Help, Mijn Man is Klusser: Woont 87-jarige moeder nu nog bij Jean-Paul thuis?

De aflevering van deze week zal waarschijnlijk veel stof en een hoop emoties doen opwaaien bij de kijkers. Zo ook bij mij, tijdens het vooruitkijken op Videoland wisselden boosheid, verdriet en ontroering elkaar af. Voor het eerst in mijn leven had ik de intense behoefte om een deelnemer aan zijn oren dwars door de beeldbuis te trekken en vanaf het balkon in het havendok tegenover mijn flat te gooien. Waar ik het over heb? De aflevering van Help, Mijn Man is Klusser in Utrecht waarbij fietsenwinkel eigenaar Jean-Paul Dupree het huis van zijn moeder Ann finaal naar de filistijnen heeft geholpen terwijl zij in het ziekenhuis lag met een delier.

Waarom de timing van Help, Mijn Man is Klusser deelnemer Jean-Paul niet slechter had kunnen zijn

Een delier, wat is dat ook alweer? Tijdens een delier werken je hersenen tijdelijk niet goed en kunnen slecht omgaan met alle prikkels van binnen en buiten je lichaam. Het is een nare aandoening die voor veel verwardheid zorgt. Ik denk dat ik niemand hoef uit te leggen dat een huis verbouwen van iemand die met een delier in het ziekenhuis ligt, ronduit barbaars is. Hoe goed de bedoeling van de klussende doe-het-zelver ook is.

Stel je eens even voor; je krijgt een delier en na een paar dagen in het ziekenhuis te hebben gelegen ben je maandenlang in een revalidatiecentrum aan het knokken om weer ‘de oude’ te worden. Er is niets op de wereld wat je liever wil dan terug naar huis gaan. Weer lekker in je eigen veilige, vertrouwde omgeving vertoeven. Zelfs mensen die het inlevingsvermogen van een uitgedroogde katatone komkommer hebben kunnen zich bij bovenstaande wens vast wel wat voorstellen.

Helaas blijkt een fietsenverkoper uit Utrecht daar, in tegenstelling tot de groene langwerpige rakker op de groenteafdeling van Appie, wat anders over te denken. Help, Mijn Man is Klusser deelnemer Jean-Paul is van mening dat zijn zus Angelique overdreven emotioneel reageert op de situatie waarin hun 87-jarige moeder Ann verkeert. De hoogbejaarde (groot)moeder logeert noodgedwongen in de woning van haar zoon omdat haar huis half gesloopt is. De dame is slecht ter been en aangezien zoonlief boven de fietsenwinkel woont, zit ze hele dagen als een kluizenaar opgesloten in huis. Jean-Paul ziet de prioriteit van de verbouwing, die inmiddels al ruim een half jaar duurt in plaats van de geplande 3 maanden, niet in en is van mening dat ‘er ergere dingen in de wereld zijn’.

De staat van het huis van moeder is om te janken

Als het team van Help, Mijn Man is Klusser komt helpen blijkt de woning van moeder er zo slecht aan toe dat er zelfs stront en condooms op de vloer liggen dankzij een afvoer van een toilet wat is gesloopt. De bergen poep hebben inmiddels een fossiele vorm aangenomen en de vieze condooms zijn dusdanig versteend dat je er de hersens van een inbreker, of in dit geval het empathieloze hoofd van een lamlendige zoon, mee in kunt slaan. Maar geen nood, want het klusteam is gearriveerd. Alles komt goed… of toch niet?

Aan de klussers heeft het zeker niet gelegen en ook dochter Angelique heeft zich uit de naad gewerkt. Fietsenwinkel uitbater Jean-Paul daarentegen is tijdens de opnames van Help, Mijn Man is Klusser in Utrecht vooral bezig geweest om de boosheid van menig kijker op zijn hals te halen. Zelfs bij de anders zo kalme klusheld Ruud kwam het stoom uit de oren. Het had niet veel gescheeld of hij had JP met liefde onder het stucwerk van de muren verwerkt.

Blij gemaakt met een dooie mus

Op de dag dat moeder komt kijken naar het prachtige eindresultaat is ze dolgelukkig. ‘Het is net of ik een nieuw leven begin’, vertrouwt ze John Williams toe. Het is ontroerend om te zien hoe blij de vrouw is dat ze binnenkort eindelijk weer thuis kan zijn om in alle rust van haar oude dag te genieten. De laatste tijd zag Ann het namelijk totaal niet meer zitten. Op een gegeven moment dacht ze zelfs ‘ze kunnen me beter een spuitje geven, zodat ik het hoekie omga’.

Gezien de tijd die het klusteam ter beschikking had, is het logischerwijs niet gelukt om de gehele woning op te knappen. John Williams maakt een duidelijke afspraak met de familie dat het huis wordt afgemaakt zodat moeder weer thuis woont als hij over een paar weken op bezoek komt. Nou niet dus, want er blijken lekkages te zijn. John heeft echter klustopper Ruud meegenomen die direct aan de slag gaat om de boel te fixen.

Als ik op de dag van de uitzending informeer bij de producent van Help, Mijn Man is Klusser blijkt de hoogbejaarde moeder van Jean-Paul en Angelique naar alle waarschijnlijkheid nog steeds noodgedwongen boven de fietsenwinkel van haar zoon in Utrecht te wonen. De cv-ketel die JP voor de badkamer zou regelen moet nog geleverd worden waardoor ze op dit moment niet in haar eigen huis kan wonen. En dan te bedenken dat de opname voor het programma al begin december heeft plaatsgevonden…

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Help, Mijn Man is Klusser 2024 te gaan.

Mis niks van Tv-Vrouw door ons te volgen op social media

Beeld bron: Still Tv RTL4 / Help Mijn Man is Klusser / John Williams en Jean-Paul Dupree in fietsenwinkel in Utrecht / 2024

Op televisie wordt seizoen 17 van Help, Mijn Man is Klusser elke maandag om 20:25 uitgezonden op zender RTL4 en op streamingdiensten Videoland en NLziet is de aflevering met Angelique, Jean-Paul en hun moeder Ann uit Utrecht terug te kijken.

Home » Televisie » aflevering 4 seizoen 17 Help. mijn Man is Klusser 2024