Urk: Kraamverband zo groot als een viskotter

Urk 2023

Tony maakt een heerlijk zondags ontbijtje voor Derre, tenminste dat wil de voice-over van de serie Urk ons laten geloven. Ik denk bij ontbijten op zondag aan croissantjes met klodders roomboter, warme broodjes met fijne vleeswaren en een glaasje verse jus. Op Urk, of althans bij Tony en Derrekien op tafel, staat een bak margarine en ligt een zak rozijnenbrood. Prima, want Derre heeft toch niet veel tijd aangezien ze naar de kerk gaat. 

Stabiele factor

Ze heeft er zichtbaar erg veel zin in, niet dus. Nu weet je bij Derre nooit of ze ergens wel of geen zin in heeft, want haar gezichtsexpressie is vrij stabiel. Stabiel chagrijnig bedoel ik. Zou die vrouw ooit wel eens gierend van de lach over de grond rollen? 

Als Tony en Derre na de kerkdienst met de familie aan een bakje koffie met lekkers zitten, roemt Tony de samenhorigheid van zijn gezin. Derrekien knikt weer zonder een spier te verrekken. De warmte straalt er inderdaad vanaf. Poeh… 

Wees gegroet

Op Urk zitten de kerken op zondag bommetje vol. Het gros van de Urkers is gelovig al zijn er behoorlijk wat gradaties in het geloof. Na de uitspattingen van de zaterdagnacht zitten ze allen braaf op de houten banken en bidden al hun zonden weer weg. Ik wil niet bagatelliseren, maar laten we eerlijk zijn, stiekem is dat wel een beetje de indruk die we hebben van de gelovigen op Urk. 

Teun blijft ten alle tijden mild over het kerkgenootschap op Urk, ondanks het feit dat hij vanwege zijn geaardheid niet meer welkom is. Het siert hem, maar zijn loyaliteit verbaast mij wel. Op de zondagen verkast Teun noodgedwongen naar Amsterdam om daar in de Roze Kerk een dienst bij te wonen. 

Greetje gaat gezellig een keer mee met Teun en is vooral blij verrast dat er na de dienst wijn en chips op tafel staan. Dat compenseert toch weer een beetje de hoge parkeerkosten. Greet heeft waarschijnlijk geen idee hoe hoog die precies zijn anders had ze nog wel een glas achterover getikt. 

De vluchtkoffer

Gerda heeft heel andere dingen aan haar hoofd deze zondag. Haar vluchtkoffertje voor de bevalling moet worden ingepakt en tweelingzus Mathilde komt helpen. ‘Neem maar een onderbroek van Klaas mee’, zegt Mathilde. ‘Ik had er één van vader mee, want die verbanden die erin moeten zijn zo groot!’ 

Je had wat?! In je kraambed met een onderbroek van je ouweheer? Kraamverbanden zijn inderdaad zo groot als een viskotter, maar daar heb je echt geen onderbroek van je pa voor nodig hoor. Meiden, Action heeft mega grote maxislips voor een prikkie. Hoe ik dat weet? Van een vriendin natuurlijk. Ik heb uiteraard alleen maar heel mooie kanten slipjes in mijn lades liggen.  

Je gelooft het niet

Ik geloof mijn ogen niet als ik zie hoe Mathilde aan haar tweelingzus Gerda moet uitleggen hoe je een bedje opmaakt. ‘Kijk, dit is een lakentje en dan doe je het dekentje er bovenop en dan sla je de rand van het lakentje er overheen.’ Gerda kijkt alsof ze water ziet branden ‘Heb ik een dekentje dan?’, vraagt ze verbaasd. 

Ik hoor het al, hoog tijd voor de tweeling om een bezoekje te brengen aan die enorm voordelige winkel voor dekentjes en maxislips. Dé winkel waar je het toch altijd voor elkaar krijgt om voor kapitalen aan troep, die je nooit gaat gebruiken, in je kar aan te treffen bij de kassa. Jammer dat de winkels op Urk niet open zijn op zondag. 

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je aflevering 6 van van seizoen 8 de serie Urk gemist en wil je meegenieten van de avonturen van de cast? Kijk dan seizoen 8 van de serie Urk terug op KIJK of NLZiet.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / serie Urk / seizoen 8 / 2023

Home » Televisie » aflevering 6 seizoen 8 Urk 2023