Steenrijk Straatarm: Een uitnodiging voor Beverly Hills

Het is eindelijk zover, een aflevering van Steenrijk, Straatarm waar geen rondslingerend vuilnis in beeld wordt gebracht in de wijk van de arme deelnemers! Week na week krijgen de kijkers een stigmatiserend plaatje voorgeschoteld waarbij de arme buurt zo beroerd mogelijk wordt weergegeven. Het is toch eigenlijk te bizar voor woorden dat pas bij aflevering 12 van het programma niet ingezoomd wordt op een berg straatvuil. Heel even voel ik een sprankeltje hoop dat ook de levens van Steenrijk, Straatarm deelnemers Jolanda, Kyana, Conchita en Londen op een realistische wijze worden neergezet.

Steenrijk, Straatarm script

De hoop is echter van korte duur, want ook deze week is er weer met een prachtig script gewerkt. Misschien wist je het nog niet, maar als we SBS6 moeten geloven eten alle arme mensen op maandag kliekjes. Waarschijnlijk uit de gefilmde vuilniszakken die op straat zwerven. Ik weet niet hoe jullie het ervaren, maar ik merk persoonlijk dat ik na 8 seizoenen van het programma Steenrijk, Straatarm steeds meer moeite begin te krijgen met het stigmatiserende beeld dat wordt neergezet van de arme deelnemers. 

Jolanda en Kyana

In Steenrijk, Straatarm zien we deze week alleenstaande moeder Jolanda en dochter Kyana. Ze hebben een zware tijd achter de rug met een scheiding. Het overlijden van de vader van Kyana en het auto-ongeluk van Jolanda. Moeder en dochter hebben door alle ellende een enorm hechte band ontwikkeld. 

Moeder, dochter en de drie katten hebben 100 euro per week te besteden. Niet dat die katten zelf naar de supermarkt gaan om te shoppen natuurlijk. Maar het heeft uiteraard wel invloed op het budget.

Conchita en London

Jolanda en Kyana mogen één week ruilen met Steenrijk, Straatarm deelnemers Conchita en London. Conchita woont samen met haar dochter in Beverly Hills en heeft een luxe leven met een weekbudget van 2.000 euro. Ze zijn bevriend met Elton John, Eva Longoria en onze eigen Hollandse Gordon. 

In het begin van de aflevering werkt het pronken met beroemde vrienden en het Amerikaanse accent van moeders mij een beetje op de zenuwen, maar de respectvolle wijze waarop zowel Conchita als London omgaan met de situatie van Jolanda en Kyana maakt een hoop goed.

Huurwoning

Het valt mij op dat ook deze week het huis van de rijke deelnemers weer een gehuurd optrekje met zwembad is. Wellicht vond de scenarioschrijver van seizoen 8 dat leuk om in elke aflevering van het programma door te voeren. Net als de rondslingerende vuilnis en verplichte maandag-kliekjes-vreet-dag bij de arme lui. Ik heb last van plaatsvervangende ‘baaleritus’ als blijkt dat de arme deelnemers niet naar Amerika mogen voor de ruil.

Gelukkig blijken Conchita en haar dochter London erg lieve mensen en nodigen zij Jolanda en Kyana aan het einde van de opnames van het programma Steenrijk, Straatarm alsnog uit om naar hun huis in Beverly Hills te komen. 

Hoewel het programma qua script, stereotype beeldvorming en stigmatisering mij jeuk geeft op plekken waar ik liever niet wil krabben, is de aflevering van deze week toch een genot om naar te kijken. Dit is echter enkel te wijten aan de sympathieke deelnemers.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Beeld bron: Still Tv SBS6

Home » Televisie » aflevering 12 seizoen 8 Steenrijk Straatarm 2023