Oogappels: De autonomie van dwarse peuters en pubers

Oogappels 2022

Autonomie, het is een interessante behoefte kwestie. Als je twee jaar oud bent, wil je niets liever dan je eigen leven regisseren tot in de diepste details. Dat je bovenkamer nog niet in staat is om je heerlijke mollige handjes uit te leggen hoe ze een knoop in je veters moeten maken doet niet ter zake.  Je bent er net achter dat je kennelijk een op zichzelf staand individu bent en dat zal de hele wereld weten. Tierend en gillend vanaf de grond van de supermarkt laat je, je zelfbeschikkingsrecht zegevieren. En vaak met groot succes. Groene chocolademelk met roze slagroom? U vraagt wij draaien. Als je dan in hemelsnaam maar even drie minuten die autonome klep van je houdt. Deze memo over onze oogappels hadden wij als ouders even gemist, anders hadden we versterking meegenomen.

Het is hier geen hotel

Tegen de tijd dat je zestien bent, ziet de wereld er een heel stuk anders uit. Je kijkt, al wandelend door het leven, niet meer tegen de broekzakken van iedereen aan en je gluurt de wereld inmiddels recht in het gezicht. Aan alles ‘zelluf doen’ heb je een stuk minder behoefte dan pak ‘m beet veertien jaar geleden. Het liefst zou je een leger lakeien inhuren om de kaas tussen je tenen vandaan te krabben en zet je moeders in als dienstmeid. Wel irritant dat ze steeds loopt te krakelen dat het ‘hier geen hotel is’. Ma heeft haar oogappels na een dagje werken in deze periode ook enorm gemist trouwens. Als kiespijn.

Al zitten we inmiddels in seizoen 4 van Oogappels, sommige dingen veranderen dan weer nooit. In dit geval willen je zestienjarige oogappels net als de tweejarige peuterpubers zelf beslissen welke stommiteiten ze uithalen. En jij mag van de zijlijn toekijken en het liefst ook nog klappen. Best lastig op zijn tijd, maar kan je ze ongelijk geven?

Goog cop bad cop 

Dit is dus precies de twilightzone waar Lieke en de rest van de Oogappels momenteel in verkeren. De vader van Lieke is vandaag haar vlijtige lakei en klust haar nieuwe studentenkamertje in elkaar. Voornamelijk uit schuldgevoel dat hij financieel niet kan bijdragen aan haar studie. Maar dat doet er niet toe. Het gaat er niet om waarom je, je voor dat karretje laat spannen, als je maar flink doorstapt.  

Moeder Merel is de bad cop die haar vooral niet moet vertellen dat er geen rooie rotcent te verdienen is met een carrière in de kunstwereld. Die vrouw heeft er de ballen verstand van, vraag dat maar aan wijlen Vincent van Gogh en ook aan Enzo Knol, want wat hij doet is dus ook kunst ja. 

Om je kapot te schamen 

Als je, je dan als hippe achttienjarige gedraagt als een vooroorlogse huisvrouw is het ook weer niet goed. Fabi vindt het maar niets dat haar dochter het met een gelovige heeft aangelegd en zelfs een keertje mee wil naar de kerk. Stel je toch voor dat je tienerdochter haar zondagochtend niet parend als een stel konijnen in bed door wil brengen, maar liever naast haar schoonouders zit in de kerkbanken. Kan je straks nog het nieuwe evangelie voor haar gaan ophalen, in plaats van met het schaamrood op je kaken met het zoveelste recept voor de morningafterpil naar de apotheek. Het is inderdaad om je helemaal kapot te schamen. 

Hoor ik dat goed?

Carola heeft geen last van recalcitrante oogappels. Haar Dennie is een goed gelukte wereldgozer waar niets op aan te merken is. De kroeg loopt ook steeds beter sinds haar bejaarde moeder er een dikke 70’s party gaf en ook haar rijangst heeft ze overwonnen. Het leven lacht Carola toe en met een stralend gezicht neemt ze afscheid van rijlerares Tonnie. Tonnie geeft haar nog wel een tipje van de sluier voor de rest van het leven: ‘Als je de ene angst overwint, krijg je er een ander voor in de plaats.’ Wauw zei ze dat nou echt? 

Moederlijk advies 

Nu Merel met haar ongefundeerde mening niet meer bij haar eigen Oogappels terecht kan, besluit ze zich uit te leven op de buurvrouw. Die ene die haar man dagelijks de tent uitvecht. Merel nodigt haar binnen uit om streng doch rechtvaardig te vertellen dat ze eens moet kappen met het janken om die lapzwans van een vent van haar. Ze moet het leven in eigen hand nemen. Laten we eerlijk zijn, dat doet Merel eigenlijk toch ontzettend goed. Het enige waar we soms behoefte aan hebben is een grote portie tough love en wie kan dat nu beter dan Merel?

Beeld bron: Mark de Blok

Klik hier om naar alle artikelen over de serie Oogappels te gaan.

Heb je de eigenzinnige acties van de cast van oogappels gemist? Kijk seizoen 4 van de BNN/VARA hitserie Oogappels terug op NLZiet of NPO Plus

Home » Televisie » aflevering 8 seizoen 4 Oogappels 2022