Mr. Frank Visser doet Uitspraak: Gedonder in de Zeeuwse polder

Mr. Frank Visser doet Uitspraak

De aflevering van Mr. Frank Visser doet Uitspraak in Axel van deze week doet mij echt deugd. Waarom? We gaan vandaag met Viktor en Mr. Visser naar Marie Jeanneke en Christian aan d’overkant. En wat lijkt me dat ‘gezellug’. Niet alleen omdat het debacle zich in onze prachtige provincie Zeeland afspeelt, maar ook omdat Marie Jeanneke en ‘den’ Christian Vlamingen zijn, onze Zuiderburen. Handenwrijvend zit ik vol verwachting op de bank, laat maar komen! Het gesteggel tussen Nederlanders en Belgen blijft hilarisch, alleen al vanwege de taalbarrière.

Op naar Zeeland

Viktor Brand rijdt dapper naar wat voor hem het einde van de planeet lijkt. Voor ons Zeeuwen is Zeeuwse land pas het begin, amai dat klinkt zoetsappig. Enfin, Victor komt eindelijk aan bij de typische pittoreske dijkwoningen te Axel. Het is een stralend warme dag, die al snel beloofd over te koken zodra Victor plaatsneemt tegenover Marie Jeanneke en Christian in hun met kitscherige, volgestouwde living. 

Marie Jeanneke heeft er schoon genoeg om iedere keer in haar onderbroek de goot te moeten leegmaken. Mijn wenkbrauwen schieten de lucht in als ik naar de voluptueuze dijen kijk, die vanonder Marie Jeannekes frivole zomertenue tevoorschijn komen. Je raad het al, ik denk in plaatjes, geen fijne opmerking Marie Jeanneke. Maar waar gaat het nu eigenlijk écht over? Overlast van bomen die zo’n vijftien meter van hun perceel zijn verwijderd. Volle goten en lekkages door de vallende blaadjes. 

The A-team

Het met goud behangen vriendje Christian, ziet er meer uit als een witte versie van. Mister T. uit de jaren tachtig serie The A-team en zo klinkt hij ook als hij zijn muil opentrekt. ‘Godmiljaardemiljaar, nondejus, die teringbomen moeten hier weg, ze zijn viel te groat, afzagen allemaal afzagen’, brult de Vlaamse leeuw schuimbekkend. Ondertussen beklimt hij met felgekleurde kniebeschermers strijdvaardig de ladder om ons het bewijs onder onze neus te wrijven. 

Het mannetje maakt zich zo druk dat ik bang ben dat hij tijdens de opnames van Mr. Frank Visser doet Uitspraak in Axel weleens zo kunnen imploderen, of erger nog exploderen. Mijn vermoeden wordt bevestigd als blijkt dat onze Christian een voormalig ‘paracommando’ blijkt te zijn. Oei, dit kan nog best gevaarlijk worden voor buurman Vico. Je weet het maar nooit met die Belgen. En dan denk ik terug aan het gebeuren met die Vlaamse viroloog van Ranst en een ex-militair afgelopen zomer. 

De tegenpartij

Buurman Vico is een nuchtere Zeeuw en laat zich de pis niet lauw maken. Zijn tuin oogt als een oase van rust en ruimte. Ik kan wel begrijpen waarom Vico geen afstand kan doen van zijn bomen en zich op zijn beurt doodergert aan het gebrul en gemopper van zijn buurman Christian. 

Marie Jeanneke kan echter niet meer tegen de ‘dagdagelijkse verstroppingen’ en is het meer dan zat om in haar slip de ladder op te kruipen. Als Viktor doorvraagt blijkt dat Vico vroeger de deur plat liep bij Marie Jeanneke, de problemen zijn pas ontstaan nadat Mister T. aka Christian zijn intrede deed. Wellicht toch een amoureuze kwestie, vraag ik mij af. Is Vico stiekem verliefd op Marie Jeanneke? 

Een van de grote verschillen tussen onze Zuiderburen en wij Nederlanders wordt pijnlijk duidelijk wanneer Marie Jeanneke afgeeft op de typische Hollandse zuinigheid: ‘Bij hem krijg je één koekske bij de koffie en bij mij altijd veel lekker eten à volonté.’ Uit eigen ervaring; ik heb als Nederlander meer dan vijftien jaar in België gewoond en eerlijk is eerlijk; het is een waarheid als koe. De Bourgondische verschillen zijn inmiddels ietsje kleiner, maar ze zijn nog steeds groot.

Het oordeel 

Mr. Frank Visser is gearriveerd met de gebruikelijke toeters en bellen en met in zijn kielzog een heuse boomchirurg. Wat een leukerd én een saaie huisdeskundige. De sfeer tussen de buurtjes wordt er niet veel beter op als ze elkaar uiteindelijk in levende lijve ontmoeten. Het gesteggel wordt bijna een slapstick wanneer Vico de briesende Belg Christian totaal negeert en weigert één woord met hem te wisselen of zelfs maar aan te horen. Ik geef Vico geen ongelijk, zowel Viktor als ik hebben inmiddels een chronische piep in ons oor van Christian zijn getier. 

Het oordeel van Mr. Frank Visser doet Uitspraak is naar mijn mening te flauw. De bomen mogen uiteraard blijven staan, ze staan immers meer dan twee meter van de erfgrens, maar Vico moet de rest van zijn leven de slecht onderhouden dakgoten van zijn buren onderhouden. Uhm, vreemd en dat is zacht uitgedrukt…

Beeld bron: Still Tv SBS 6 / TALPA

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Mr. Frank Visser Doet Uitspraak te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb jij af 6 van Mr. Frank Visser doet Uitspraak in Axel gemist? Op KIJK kan je seizoen 7 terugkijken.

Home » Televisie » Aflevering 6 Seizoen 7 Meester Frank Visser doet Uitspraak 2022