Kerstappels: Eindelijk een kerstfilm die niet zoetsappig is

Kerstappels

Soms zit het tegen, vaak zit het mee en soms lacht het leven je keihard toe. Vandaag is zo’n dag. Ik ben de uitverkorene, de Messias. Is de kerstgedachte mij nu dan echt maar het hoofd gestegen en moet er een dwangbuis in de hoogste staat van paraatheid gebracht worden? Dat zou best kunnen. Maar rol dat ding dan wel even voor de televisie, zodat ik de kerstfilm van de serie Oogappels, Kerstappels, goed kan zien en niet gemist kan hebben.

We hebben er op de redactie knokkend voor de op de vloer gelegen, maar alle blauwe ogen ten spijt. Terwijl collega Sandy aan het ‘Kookklunzen’ was, heeft eindredacteur Jorit mij onder tafel de column over deze film toegestopt. Hoe lief is dat! Als dit geen kerstgedachte is dan weet ik het niet meer. Dankjewel ouwe Judas. 

Een hele opgave

De verwachtingen waren na het laatste seizoen van Oogappels voor deze Kerstappels film natuurlijk intens hooggespannen, want wat hadden we onze vrienden gemist. We bleven na de laatste aflevering achter met meer vragen dan antwoorden en een berg vol snotlappen. Gaat de kerstgedachte Merel weer dichter bij… tja eigenlijk iedereen met een hartslag brengen? En heeft de prille verliefdheid boze Fabi al wat milder gestemd? 

Lukt het de makers van Oogappels om niet in de mierzoete ‘feel good valkuil’ van kerst te trappen zonder een ieders kerst te vernaggelen met een stelletje verbitterde verhaallijntjes? Bij kerstmis horen natuurlijk wel een beetje de illusies, ja toch niet dan? Lastige opgave wel hè. Ga er maar aan staan. Ik heb voor de zekerheid maar gewoon wat Franse kaasjes, champagne, chocolade, en een berg zakdoeken erbij gepakt. Dan kan de Kerstappels film van Oogappels alleen maar meevallen.

Feest der herkenning

Ik zal er niet langer snotlappen omheen winden. Het is de de cast van Oogappels weer meer dan enorm goed gelukt. Ik weet niet hoe ze het elke keer flikken, maar Kerstappels is dé feel good Oogappels film van 2022. Huh, dus toch het glazuur dat van je tanden af barst dankzij een eindeloze stroom aan onrealistische kerstige ongein? Nou nee niet helemaal dus. 

Meer een feel good film van de ‘aha gelukkig, ik ben dus niet de enige’ soort. En dat zijn toch de aller, allerbeste als je het mij vraagt. Herinneren we ons niet allemaal een kerstdiner, zoals bij Erik, waarbij de stress over het kerstmenu iets te hoog opliep en je afgepeigerd en bloedchagrijnig aan de kerstdis verscheen? De uit de hand gelopen discussies over politiek, of andere levensbedreigende maatschappelijke kwesties, die onder invloed van een glaasje teveel naadloos overgingen in het opentrekken van een blik persoonlijk oud zeer waar de doos van Pandora jaloers op zou zijn. En dat we dan in al ons enthousiasme even aan de vraag voorbij gaan waar het allemaal om draait met kerst: ‘Hoe is het nu met jou?’ 

Het kan altijd erger

‘Je bent niet alleen’ is de allesomvattende boodschap van deze heerlijke Kerstappels film van onze Oogappels, dat kun je niet gemist hebben. En het fijne aan films is, dat er toch altijd linksom of rechtsom enorm overdreven wordt. In dit geval is het dus niet alleen een feest der herkenning, maar besef je ook gelijk dat het bij jou allemaal best wel meevalt. Ik bedoel, stond jouw vent net als Tim op de kerstborrel met zijn leidinggevende te muilen? Nee toch? Dat zet zijn gezanik over te dure kerstcadeaus toch alweer in een heel ander daglicht. 

En liep jij net als Fabi op het eerste kerstuitje met je nieuwe liefde jankend onder de dekens de sfeer te verzieken? Nee echt niet, jullie deden hele andere dingen onder die dekens. Om over moeder Merel nog maar te zwijgen. Bij het zien van zoveel egoïsme neem je jezelf voor om je bemoeizieke moedertje met kerst een extra dikke pakkerd te geven. 

Proost

We zijn er ineens helemaal klaar voor, Kerst 2022. Dankzij de kerstfilm van Oogappels zijn we weer heel wat illusies armer en dat is maar goed ook. Gedeelde smart is immers halve smart. Ik kijk plotsklaps dubbel en dwars uit naar het kerstdiner vol politieke discussies en verbrande kalkoen. Mijn man moet het echter niet proberen om zijn tong tijdens de kerstborrel in de mond van zijn collega te rollen, want dan serveer ik testikels als tussengerecht. Ik neem me in ieder geval voor om het diner dit jaar eens feestelijk te openen met een toast op onze bijzondere familie en de allesomvattende vraag: ‘Hoe gaat het nu met jou?’

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je de film Kerstappels van onze Oogappels gemist, kijk deze dan terug op NPOPlus.

Beeld bron: Still Tv NPO 1/ BNNVARA

Home » Televisie » Kerstappels 2022