Kees van der Spek Oplichters Aangepakt: De drug duivelsadem

Kees van der Spek en zijn team zijn in aflevering 6 van Oplichters Aangepakt afgereisd naar Cartagena in Colombia. Hij gaat daar op onderzoek uit naar de zeer gevaarlijke drug scopolamine. Een middel wat vooral wordt gebruikt om toeristen te drogeren, zodat zij een makkelijke prooi zijn om te beroven. De gevreesde toeristenval wordt in Colombia ook wel ‘duivelsadem’ genoemd. Eenmaal gedrogeerd met dit goedje schijn je nagenoeg in een weerloze zombie te veranderen. Ik voel mij ook heel geregeld een zombie. Al moet ik die term in het vervolg maar vervangen voor iets anders, want dit is overduidelijk van een heel ander niveau. 

Kees van der Spek Oplichters Aangepakt in Columbia

De toeristenstad Cartagena in Colombia ziet er op het eerste gezicht heel gezellig uit. Kleurrijk versierde straten, een prachtige skyline en innemende mensen, maar dat schijn bedriegt is al snel duidelijk in het RTL5 programma Kees van der Spek Oplichters Aangepakt.

Je wilt niet dood gevonden worden in Colombia, maar dat is nu net waar je serieus wel kans op maakt tijdens de vakantie waar je het hele jaar voor krom hebt gelegen op je werk. Behalve frisdrank en sigaretten hebben de lokale straatverkopers nog veel meer in de aanbieding. Coke en jonge hoertjes zijn op iedere hoek van de straat te vinden. Nu moeten we natuurlijk niet net doen alsof dat alleen is voorbestemd voor Zuid-Amerika. Ook in onze eigen Amsterdam hoef je niet al te veel moeite te doen voor een wippie of snuiffie.  

Dat je echter door een simpel poedertje, dat ze in je gezicht blazen of in je drankje doen, compleet van de wereld afdondert zodat ze je kunnen beroven is heftige shit. Een Nederlands stel werd dit al eens fataal. Iets te veel namelijk van de drug duivelsadem is dodelijk. Nou, een beetje spanning op zijn tijd mag misschien je adrenaline lekker even laten oplaaien, maar Columbia en de drug scopolamine, aka duivelsadem, laat ik toch echt even aan mij voorbijgaan. 

Scopolamine

Dat scopolamine vooral wordt gefabriceerd en verhandeld door Venezolanen, doet mij de rillingen over mijn rug lopen. Zo’n 20 jaar geleden was ik op vakantie op een Venezolaans eiland. Tijdens een korte wandeling naar een restaurant werd het gezelschap waar ik mee op reis was ingesloten door een pick-up truck met mensen die niet de beste bedoelingen hadden. Althans, zo zag het er niet uit. Dat werd bevestigd toen een van de mannen het ‘ik snij je strot door’ gebaar maakte.

De coopertest was vroeger een ware hel voor mij op school en steevast ben ik met ieder hardloopwedstrijdje de laatste die de finish overkomt. Echter op die bewuste dag heb ik mezelf overtroffen en letterlijk gerend voor mijn leven. Toen we compleet buiten adem bij het restaurant aankwamen en de restauranteigenaar het hek met een hangslot achter ons dicht deed wist ik twee dingen zeker: Als het echt moet, ben ik sneller dan ik ooit had kunnen bedenken én dat ik nooit meer naar zo’n onveilige plek zou afreizen.

Gevaarlijke situaties

Kees van der Spek weet zich in deze aflevering van het programma Oplichters Aangepakt ook meerdere malen in gevaarlijke situaties te wringen. Ik houd mijn hart vast. 

Hoeveel respect ik ook heb voor Kees van der Spek en zijn team, toch ben ik op zijn zachtst gezegd wel enigszins verbaasd als hij zo’n vies scopolamine fabriceerdertje uitnodigt op een hotelkamer in Colombia. Natuurlijk snap ik dat je nieuwsgierig bent naar wat deze creep te vertellen heeft. En dat je een spraakmakend programma wil maken, begrijp ik ook. Maar waarom op je hotelkamer? 

De hotelreceptionist is achterdochtig en toch neemt Kees van der Spek die kwingkwanger, nota bene met een sok vol van die ‘zombie-bende’, mee naar zijn hotelkamer. Je moet er toch niet aan denken dat die overijverige receptionist de politie belt? Het is van hetzelfde level spanning als vreemdgaan in je eigen bed om 17.15 uur, terwijl je weet dat je partner tot 17.00 uur werkt en dus ieder moment thuis kan komen. Ook dat kan je dood worden, zelfs zonder duivelsadem.

Klik hier om alle artikelen over Kees van der Spek te lezen.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Wil je weten wanneer, op welke zender en hoe laat je het programma Kees van der Spek Oplichters Aangepakt op tv kunt kijken? Op televisie wordt seizoen 8 van Kees van der Spek Oplichters Aangepakt elke dinsdag om 20:30 uitgezonden op zender RTL5 en op streamingsdiensten Videoland en NLziet zijn de afleveringen die je in 2023 hebt gemist terug te kijken.

Beeld bron: Still Tv RTL5 / Kees van der Spek Oplichters Aangepakt / seizoen 8 / 2023

Home » Televisie » Kees van der Spek Oplichters aangepakt » aflevering 6 seizoen 8 Kees van der Spek Oplichters Aangepakt 2023