Trouwambtenaar Sandy: Ik bedenk mijn eigen hitteplan wel

Het hitteplan was van kracht. Het wat? Het hitteplan Sandy. Ik had werkelijk geen idee wat het hitteplan nu eigenlijk inhoudt, dus heb mijn beste vriend Google er even in de encyclopedie naar laten zoeken. Die van mij zit namelijk al 27 jaar in dozen verstopt op de vliering.

Oh dat valt mee, het hitteplan is eigenlijk meer bedoeld voor de kwetsbaren en ouderen onder ons. Wanneer je onder die doelgroep valt kan ik wel een beetje bedenken, maar is niet helemaal duidelijk. 

De belangrijkste pijlers van het hitteplan zijn:

  1. Voldoende drinken
  2. De woning koel houden door zonwering of een ventilator
  3. Lichamelijk inspanning in de middag en vroege avond beperken.

Daarnaast is het verstandig om verbranding door de zon te voorkomen. Hiervoor is goede bescherming belangrijk.

Wat ben ik blij dat ik even de moeite heb genomen om het op te zoeken, je bedenkt het zelf natuurlijk never nooit! Nee daar hebben bollenbozen van het RIVM vast jaren op zitten zwoegen. Tegen een heel karig salaris natuurlijk. 

Bloedverziekend heet

Mijn man neemt punt 1. voldoende drinken, heel serieus. De koelkast wordt aangestampt met witte wijn en ‘weizen’. Als ik hem met opgetrokken wenkbrauwen aan kijk, zegt hij verontwaardigd: ‘Het staat er toch?!’ Tja als je stevig doordrinkt weet je ook niet meer dat het bloedverziekend heet is. Het tweede punt, de woning koel houden, heb ik voor mijn rekening genomen door het huis te vullen met ventilatoren. De windkracht in Huize Sandy is ongeveer standje orkaan. Het derde punt, lichamelijke inspanning, verrichten wij bij voorkeur sowieso liever in de ochtend. Tenminste als het gaat over waar mijn verknipte brein denkt dat het over gaat.

Waarom, in hemelsnaam, moet alles in dit land toch zo enorm betutteld worden. Alles moet van commentaar voorzien worden. Zijn we dan helemaal niet meer in staat om zelf te denken? Continue worden we overspoeld door weermensjes die ons vertellen hoe warm of koud het normaliter had moeten zijn die desbetreffende dag, maar wie bepaald dat dan? Weeralarmen worden rondgestrooid als confetti en het ergste is dat ze negen van de tien keer niet eens kloppen. Heel de bevolking in rep en roer, want we zouden toch ernstig, overlast veroorzakende gladheid krijgen. Het enige dat glad was, was de vloer bij de Jumbo omdat een mokkel een fles afwasmiddel uit haar knokige klauwtjes liet stuiteren.

Het moet niet gekker worden

Nu is het zomer. Eerst was het te koel voor de tijd van het jaar en nu weer te heet. Daar hoeven we toch niet 24/7 over te zaniken? Ieder enigszins normaal mens kan dat toch zelf constateren.

Ik kom een berichtje tegen van een moeder die op zaterdagavond een mailtje krijgt van het kinderdagverblijf dat ze maandag en dinsdag gesloten zijn, omdat ze met deze temperaturen de veiligheid van de kindjes niet kunnen garanderen. Say what? Badjes, emmertjes, ijsjes, schaduw? Zo lastig kan het toch niet zijn? Zelfs ik heb mijn peuter-kleinzoon in leven weten te houden maandag. Geloof me, als ik het kan dan kan iedereen het.

Het is zo simpel

Terug naar ons ‘gribis-hete-lamleggende’ weer van de afgelopen dagen. Het is vrij simpel en nee ik heb geen aandelen of connecties bij het RIVM. Drink twee liter per dag. Ga niet in de zon zitten. Niet met de auto naar het strand want dat wil iedereen, inclusief de halve Duitsland populatie die hier is neergestreken. Je belandt in de file en komt uitgeblust aan bij het strand alwaar je waarschijnlijk niet eens een, veel te dure, parkeerplek kan vinden.

Mocht je toch per se willen gaan, ga dan met het openbaar vervoer. Goed voor je gemoedsrust, als je ruikt dat je niet de enige bent die zweet als een otter. Met een beetje mazzel geraak je er. Met een beetje pech wordt er halverwege omgeroepen dat het strand te vol is en dat je moet overstappen in de trein terug.

Record net als in het jaar 1908

Houd alles in huis dicht. Deuren, ramen, gordijnen en doe het zonnescherm naar beneden. Ga bij een ventilator zitten en drink alcohol tot je zo dronken als een gompie bent. Last van de warmte heb je niet meer. Alleen de volgende dag een kater. Eigen schuld, had je ook het hele jaar maar een beetje moeten oefenen met drinken. Een slimme meid is op noodweer voorbereid.

Heel misschien wordt het wel net zo warm als op 19 juli 1908. Zou zomaar weer een record kunnen worden. Spannend hoor! Je oma van 97 overleeft het, ondanks het hitteplan, wellicht niet. Maar ja het verzorgingstehuis kon ook niet voorzien dat de vriezer met waterijsjes het zou begeven. En eerlijk is eerlijk, we kunnen niet bepaald stellen dat ze aan wiegendood is heengegaan.

Vrijdag vlieg ik naar mijn zoon in Hongarije. Hij stuurde mij een screenshot van een weer-app met temperaturen waar we in Nederland het hele land voor plat zouden gooien met de tekst: ‘Neem je wel even je Hollandse hitteplan mee?’ 

Beeld bron: Pixabay

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke artikelen en columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!