Mijn Vakantie: Een orkaan op komst

September 2017, de Dominicaanse Republiek werd in haar greep gehouden door het orkaanseizoen en orkaan Irma had al flink huisgehouden. Juist in die periode hadden wij onze vakantie nog voor de boeg.

De vakantie annuleren kon niet meer, dus reisden we met frisse spanning af naar het prachtige schiereiland Samána. Eenmaal in ons geweldige resorthotel aangekomen, kwamen er al snel berichten dat de volgende orkaan ‘Maria’ in aantocht zou zijn. Het was even afwachten of de orkaan in de komende 48 uur nog af zou buigen, maar zoals het eruit zag, zou Samána vol geraakt worden!

Een vakantie met brute kracht

Door het hotel en de reisorganisatie werd besloten dat we niet geëvacueerd zouden worden en in het hotel zouden blijven. We moesten wel verhuizen van een tuinkamer naar een kamer op één van de hoger gelegen etages. Vanwege overstromingsgevaar, werd deze volledig dichtgetimmerd.

Nou daar zaten we dan, in onze kamer met een grote houten plaat voor de balkondeur. We konden niet meer zien of het dag of nacht was. Het elektra deed het gelukkig nog wel. Wij zagen hoe de intensiteit van de storm toenam, doordat er onder het genot van gierende windvlagen hele bergen boomblaadjes onder onze deur door kwamen. Onze vakantie veranderde spontaan van een zomervakantie in een herfstvakantie.

Hotelkamer-arrest

Tijdens ons hotelkamer-arrest, want we mochten er dus niet uit, werden wij alsnog prima verzorgd door het hotelpersoneel dat ons met gevaar voor eigen leven jerrycans met mineraalwater kwam brengen. Drie keer per dag kwamen onze maaltijden en bijbehorende snacks keurig aan de deur aanwaaien. De wind gierde om het gebouw en af en toe hoorden we gebonk van iets dat met brute kracht tegen de houten plaat en het gebouw werd geblazen. Eenmaal volledig door ‘Maria’ omringd was er geen wifi of signaal meer om het thuisfront, op wat voor manier dan ook, te laten weten hoe het met ons ging. We maakten er samen maar het beste van.

Leuk is anders, maar we hebben de humor er een beetje geprobeerd in te houden en ons eigen ‘vluchtplan’ bedacht. Door met onze snorkelsets op bed te gaan liggen met een koffertje in de buurt, zodat áls het water zo hoog zou komen, wij goed voorbereid én klaar voor vertrek waren! We hebben ruim 24 uur opgesloten gezeten in onze kamer, toen de orkaan zo goed als over was gewaaid en we weer voorzichtig naar buiten mochten.

Ravage

Wat een ravage had ‘Maria’ aangericht! Overal lagen stukken hout en afgebroken stukken palmbomen en kokosnoten. Er waren hotelmedewerkers al heel druk bezig om alles weer op te ruimen en netjes te maken voor de gasten. Wij kregen daar persoonlijk een heel naar gevoel bij, omdat zij letterlijk druk waren met puin ruimen in het resort, terwijl er al gewoon weer mensen op het strand lagen alsof er niets gebeurd was. En dat terwijl een aantal hotelmedewerkers zelf hun eigen huis waren verloren… De dag na de orkaan was alles volledig opgeruimd in het resort en was het business as usual.

Onze reisleider kwam ons nog informeren over de situatie in de omgeving, want doordat de orkaan flink had huisgehouden werden er behoorlijk wat toeristische attracties en excursies geannuleerd. Heel jammer, maar natuurlijk ook wel begrijpelijk. Gelukkig konden we wat excursies omboeken en verplaatsen, maar helaas niet alles.

Playa Rincòn

Onze laatste excursie zou naar Playa Rincòn gaan. Het strand dat het tweede mooiste strand ter wereld wordt genoemd en waar tevens een deel van de film ‘Pirates of the Caribbean’ is opgenomen. Helaas werd ook deze excursie geannuleerd. Door alle annuleringen en door het noodweer, waardoor andere uitstapjes niet waren wat ze hadden moeten zijn, had ik mijn geduld wel een beetje verloren. Maar toen deze laatste ook nog eens niet door bleek te gaan, werd mijn partner ineens heel boos. Zo had ik hem nog nooit meegemaakt.

Ik begreep niet waarom hij juist bij deze annulering helemaal over de rooie ging. Waarom deed hij ineens zo vreemd? Uiteindelijk gaf onze reisleider aan dat hij wel iemand wist die een privétour kon geven en zo kwamen we in contact met een particuliere gids zodat onze excursie, weliswaar dan wel iets duurder én privé, toch kon doorgaan!

Drie-eilanden tour

Keurig volgens afspraak stond de gids de volgende ochtend met een busje voor ons klaar. Hij had nog een vraag: ‘Of we echt alleen maar naar het strand Playa Rincòn wilden met een privé tour of dat we samen met een ander groepje mee wilden op de drie-eilanden tour waarbij ook Playa Rincòn bezocht zou worden?’ Die keuze was makkelijk, het werd de drie-eilanden tour! Een heerlijke dag met prachtige snorkelplekken en een gids die zo geweldig was om ons ook de minder toeristische stukjes te laten zien. Wat hebben we genoten!

Begin van de middag kwamen we bij Playa Rincòn aan waar we ook zouden gaan lunchen. Het was adembenemend! Net voor de lunch liep er een mannetje rond die armbandjes maakte, ik had geen interesse dus zonderde me even af. Toen ik terugkwam en we geluncht hadden, had mijn partner ineens een onderonsje met de ‘armbandjesmeneer’ waar ik niet bij mocht komen staan. Ik vond het maar een vreemde situatie. 

Een grote verrassing 

We liepen richting het water om even te gaan snorkelen bij dat prachtige strand, toen mijn partner ineens zei: ‘Leg je snorkelspullen eens neer en doe je ogen even dicht.’ Een beetje ongemakkelijk deed ik wat hij vroeg en voelde ik dat hij iets om mijn pols knoopte. Toen ik mijn ogen opende werd alles ineens duidelijk….

De reden waarom hij zo boos was dat de excursie niet door zou gaan was dat hij die man dus blijkbaar een armbandje had laten maken met een wel heel speciale vraag: ’WILL YOU MARRY ME?’ Hij dacht vast, als je samen een orkaan kunt trotseren kunnen we een huwelijk ook wel aan!

Wat hebben we een geweldige vakantie gehad! We zullen nooit vergeten dat wij samen orkaan Maria hebben doorstaan en dat we daar, op het strand van Playa Rincòn, grootse plannen maakten voor de rest van ons leven…

Gastcolumn geschreven door: Iganda Moes

Beeld bron: Iganda Moes

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!