Gezond en Fit: Eet niet minder, maar juist meer!

Gezond en Fit

Het eerste waar ik het over heb met iemand die gezonder wilt gaan leven, zijn het aantal eetmomenten per dag. Het aantal eetmomenten op een dag bepaalt namelijk de balans in je suikerspiegel en de hoeveelheid energie die je hebt op een dag.

Begin met het ontbijt

Het is belangrijk om te ontbijten, en dit te doen op een manier dat jouw bloedsuikerspiegel mooi stabiel is aan het begin van de dag. Dat doe je door eiwitrijk te ontbijten met een beperkte hoeveelheid suiker. Als je het ontbijt overslaat zal je de dag starten met een erg lage suikerspiegel waardoor je daarna snel ‘snaaitrek’ krijgt, oftewel zin in ongezonde snacks tussendoor. Daarentegen, als je juist erg suikerrijk ontbijt, piekt je suikerspiegel direct en zullen deze suikers daarna snel omgezet worden in vetten. Hierdoor ontstaan energiedips en overgewicht.

Tussendoortjes

Wat veel mensen vergeten, of wat er op een drukke dag bij inschiet zijn de tussendoortjes. Dit zijn de (kleine) eetmomenten tussen de drie hoofdmaaltijden in. Het is belangrijk om rond 10.00 uur, rond 15.00 uur en rond 20.00 uur nog wat te eten. Zorg ook hier weer voor wat eiwitrijks, bijvoorbeeld lekkere kwark of een heerlijke proteïnereep. Dit is belangrijk om je verbranding op peil te houden en aan voldoende calorieën per dag te komen.

tuincentrumoutlet.com | Tuin artikelen tegen absolute bodemprijzen!

Lunch en avondmaaltijd

Als je de juiste balans en een goed patroon in je hoofdmaaltijden op een dag vindt, zul je merken dat je vitaliteit en energie omhoog gaan. Kies als lunch bijvoorbeeld voor een heerlijke volle salade of juist volkoren brood met eiwitrijk beleg. Voor de avondmaaltijd zijn op het internet veel gezonde recepten te vinden in allerlei variaties. Als je je hierin verdiept zal je direct zien dat gezond eten echt niet saai hoeft te zijn, juist heel leuk en uitdagend.

Zorg ook voor goede hydratatie

Zoals ik eerder schreef in een andere column is het ook erg belangrijk om bij iedere maaltijd minimaal één glas water te drinken. Zo worden de voedingsstoffen beter opgenomen en blijft je hydratatie op orde. Het beste is om tijdens het eten telkens een slokje te nemen.

Tips voor heerlijke tussendoortjes

Ik hoor je denken; Wat is dan lekker én gezond om te eten tussendoor? Denk bijvoorbeeld aan een gekookt ei met tomaat of komkommer, een paar plakjes kipfilet op een cracker, een bakje kwark, hüttenkäse, een lekkere proteïnereep etc. Om het nog lekkerder en gezonder te maken kan je er wat fruit bij eten. Beperk dit tot maximaal twee stukken fruit per dag.

Waarom zijn eiwitten in de maaltijden zo belangrijk?

De meesten mensen hebben zo’n 100 gram eiwitten nodig per dag (sporters zo’n 150 gram). Deze hoeveelheid zorgt voor opbouw van spiermassa, en dus verlaging van het vetpercentage. Eiwitten zijn de bouwstoffen van ons lichaam. Als je voldoende eiwitten eet, zul je merken dat je je verzadigd voelt en dus minder snel zin hebt in ongezonde dingen tussendoor.

Mijn tip voor jou

Probeer de komende week eens zes keer per dag goed te eten. Ontbijt, tussendoor, lunch, tussendoor, avondmaaltijd en nogmaals een tussendoortje met daarnaast voldoende water. Misschien doe je dit al, maar zeker als je dit nog niet doet zul je merken dat je verandering voelt. Je voelt je verzadigder en hebt minder trek in ongezonde dingen (snaaitrek). De beste en makkelijkste tip om aan de slag te gaan met een gezonde levensstijl!

Beeld bron: iStock


Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke artikelen en columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!