Gezond en Fit: Hoe maak je verlammende faalangst een kopje kleiner?

Als je bepaalde keuzes voor jezelf maakt, brengt dat altijd gevolgen met zich mee. In dit geval positieve gevolgen. Vanaf kleins af aan had ik last van een spraakprobleem, namelijk stotteren. Vooral voor een groep, bij enthousiasme en tijdens het vertellen van een verhaal had ik hier erg last van.

Begin 2020 mocht ik op een podium mijn onderneming presenteren, vloeiend ging dit niet. Enorme zenuwen, knikkende knieën en ook geen vloeiend verhaal. Direct na mijn hakkelende speech wist ik dat dit moest veranderen! Maar hoe?

Mindset is alles

Mindset gaat om de manier waarop mensen over zichzelf denken. Vaak wordt onderschat hoe belangrijk dit is om jouw eigen toekomst richting te geven. Voordat ik dat befaamde podium op moest om mijn verhaal te doen, maakte ik me natuurlijk drukker dan druk over hoe dat zou gaan. Mijn hart ging razendsnel kloppen en ik hoopte maar dat het zo snel mogelijk voorbij was. Precies daardoor begon ik te hakkelen, dit besefte ik pas later. Doordat ik in mijn hersens een conditionering had geplaatst dat ik niet kon spreken voor een groep, lukte het mij ook niet.

De wet van de aantrekkingskracht

Maar hoe dan? Hoe zorgde ik ervoor dat dit later wel goed gaat? Door die conditionering aan te passen! Wat zou er gebeuren als ik hardop tegen mezelf zou zeggen: ‘je kunt je verhaal gewoon doen, wees trots en praat vanuit passie’, zou het dan wél goed gaan? Een paar weken later deed ik een presentatie, weliswaar online, maar ik had opgeschreven én gezegd dat dit goed moest gaan. En wat denk je? Al een heel stuk vloeiender dan de eerste keer.

Affirmaties om groei te bewerkstelligen

Een affirmatie is een bepaalde gedachten die je door deze gedachte steeds voor jezelf te herhalen (uitspreken of denken), steeds meer gaat geloven. Door deze constante herhaling kan je dingen in je leven gaan manifesteren. Doordat ik in 2020 steeds meer zelf ging geloven dat ik over mijn spraakprobleem heen zou komen, is dit uiteindelijk ook gebeurd. Misschien klinkt dit voor jou een beetje zweverig, maar probeer maar eens héél vaak over iets na te denken wat je écht wilt.

De tweede online presentatie ging dus al beter. Raad eens? De derde ging nóg beter! Wat daarna gebeurde spreekt voor zich. Vier maanden later gaf ik een training voor een groep mensen, zonder één keer te stotteren. Vandaag de dag is het zelfs een gave uitdaging geworden en spreek ik graag voor grote groepen mensen.

De wet van aantrekkingskracht werkt ook voor jou

Dit werkt op allerlei vlakken. Wat wil jij graag? En waarom? Schrijf dit op, hang het op je deur of boven je bed. Doordat je dan iedere dag wordt herinnerd aan hetgeen jij graag wilt bereiken, plant je een zogenaamd zaadje in je hersens dat dit écht lukt. Resultaat gegarandeerd!

Beeld bron foto vrouw: iStock

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!