De vrijgevigheid van MAFS deelnemer Mark Zijlstra in Steenrijk en Straatarm

In deze herhaling van Steenrijk, Straatarm verruilen horeca onderneemster Roos Nagtzaam en meubeltycoon Mark Zijlstra (bekend van Married at First Sight) hun riante onderkomen inAmsterdam met dat van alleenstaande vader Frans van Delden in Enschede. Een kleine waarschuwing vooraf. Deze aflevering is echt om te janken.

Steenrijk, Straatarm met MAFS deelnemer Mark Zijlstra

Het begint al in de eerste minuten van het programma. Bij het horen van de achtergrondverhalen van de deelnemers voel ik de brok in mijn keel groeien. Mark Zijlstra heeft het niet makkelijk gehad in zijn leven. In korte tijd heeft hij met overlijdens en ziekte in zijn familie te maken gehad en doordat hij moeilijk over zijn gevoelens kon praten ontwikkelde hij Anorexia. ‘Op een bepaald moment woog hij nog maar 38 kilo’, zo vertelt Mark voor de camera. Na een jaar in een kliniek gezeten te hebben is hij er weer bovenop gekomen en staat MAFS en Steenrijk Straatarm deelnemer Mark Zijlstra sterker in het leven dan ooit. Hij doet mee aan het SBS6 programma, omdat hij een ander gezin een geweldige week gunt en een glimlach op hun gezicht wil toveren.

Mijn eerste tranen kan ik nog net wegslikken als ik hoor dat Steenrijk Straatarm deelneemster Roos Nagtzaam, dat de vriendin van Mark Zijlstra, te maken heeft gehad met veel tegenslag. Zij heeft tot twee keer toe longkanker gehad. ‘De kleine dingen waarderen’ klinken haar wijze woorden. Bij het verhaal van de Twentse Frans krijg ik het helemaal te kwaad. Hij is afgekeurd als postbezorger vanwege versleten knieën, lichte epilepsie en hartproblemen. Tot overmaat van ramp is zijn vrouw ook nog bij hem weggegaan, omdat het  ‘houden van’ bij haar verdwenen was. Als Frans van Delden vervolgens in de aflevering van Steenrijk, Straatarm volschiet en uitspreekt dat hij nog wel van haar houdt biggelt de eerste traan al ongewild over mijn wang. En dan moet de ruil nog beginnen…

De positieve houding van de deelnemers

Daar waar ik me normaal nog weleens op zit te vreten tijdens Steenrijk Straatarm over de totaal vervreemde kijk van rijke deelnemers op het leven weet ik nu al dat ik me daar in deze aflevering met Mark Zijlstra en Roos Nagtzaam totaal geen zorgen over hoef te maken. Terwijl Frans en zijn twee kinderen al zingende vertrekken richting Amsterdam, praten Mark en Roos alleen maar positief over het kleine maar fijne stekje in Enschede. De kaartjes die de deelnemers voor elkaar achter hebben gelaten zorgen dan ook weer voor de nodige waterlanders.

De vastberadenheid van Mark en Roos om een klein deel van hun weekbudget van 40 euro niet te gebruiken, want zij zijn immers maar met zijn tweetjes, en het feit dat Mark even breekt doet mijn hart wederom smelten. En dat is maar goed ook, want deze zou vast gebroken zijn bij het zien van de tranen en het ongeloof van Frans van Delden en zijn kinderen Annemiek en Christaan bij het neertellen van hun Steenrijk Straatarm weekbudget van maar liefst 2.000 euro. De groepsknuffel, waarvan we er heel veel zien in deze aflevering en de ‘ik hou van jou’ van Frans doen mij wederom naar de doos met tissues grijpen.

Frans van Delden en zijn kinderen genieten met volle teugen

Tot mijn grote opluchting zorgt het vervolg van deze herhaling van het SBS6 programma Steenrijk Straatarm voor een dikke glimlacht. Met volle teugen geniet ik van de belevenissen van Frank en zijn kinderen. Een kappertje en een wenkbrauw epilatie hier en een middagje winkelen daar. De opmerking van Frans van Delden dat hij zeker weet dat de mensen nu ‘kijk daar loopt een leuke jongen’ gaan roepen als ze hem met zijn nieuw look zien, maakt dat ik de doos tissues zelfs even aan de kant durf te schuiven.

Ook de inwendige mens wordt niet vergeten. Een rijsttafel van 60 euro die smaakt als eentje van 100 euro, met als klap op de vuurpijl privé kok Menno Post die zelfs de kinderen tevreden weet stellen. Zij het met doodnormale pickles oftewel augurken, maar dat mag de pret niet drukken. Om de herinnering aan het Steenrijk Straatarm avontuur voor altijd vast te leggen wordt er ook nog een mooie nieuwe foto van Frans van Delden en Annemiek en Christiaam gemaakt met wederom een janksessie tot gevolg. Gelukkig stonden de tissues nog binnen handbereik.

Een fantastische verrassing voor Christiaan en Annemiek

Dat het altijd handig is om overal connecties te hebben laten MAFS icoon Mark Zijlstra en Roos Nagtzaam tijdens de aflevering van Steenrijk Straatarm maar weer eens blijken. Allereerst wordt de voortuin van de familie van Delden vakkundig gepimpt en daarna weet de zakenman ook nog het nieuwste shirt van FC Twente voor fan Christiaan te ritselen. Om de jongen extra in de watten te leggen doet Mark Zijlstra er ook nog maar een VIP-arrangement voor vier personen van zijn eigen club VVV Venlo bij. De dochter van Frans, die al die tijdje de moederrol in het gezin op zich heeft genomen, krijgt een weekendje Texel met haar vriendin Zoë cadeau. Tegen zoveel liefde en vrijgevigheid ben ik echt niet opgewassen hoor, dus ook de laatste tissues moeten eraan geloven.

Hoeveel snotlappen er bij de deelnemers door zijn gegaan tijdens de opnames van Steenrijk, Straatarm durf ik niet te zeggen, maar ik weet zeker dat de winst van de Kleenex fabrikant dankzij deze aflevering helemaal door het dak is gegaan.

Klik hier om naar alle artikelen over de afleveringen van Steenrijk, Straatarm 2023 te gaan.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Op streamingdiensten Kijk en NLziet kan je de aflevering Steenrijk Straatarm met deelnemers Mark Zijlstra en Roos Nagtzaam uit Amsterdam en Frans van Delden uit Enschede terugkijken.

Beeld bron: Still Tv SBS6

Home » Televisie » aflevering 8 seizoen 5 Steenrijk Straatarm