Reizen Waes: De 5 meest populaire hobby’s in Ulaanbaatar

Reizen Waes

Wat een weertje de afgelopen dagen hè? Als je net als ik het weekend met een driekwart zonnesteek afsloot, moet jij de reis van Tom Waes naar Mongolië ook met open armen verwelkomd hebben. Een tomaat kleurde pastelachtig rood als je hem naast mijn hoofd hield. Daarom heb ik de aflevering van Reizen Waes naar het koude Mongolië gekeken vanuit het oogpunt ‘mogelijke emigratie’. Min 30 klinkt helemaal zo slecht nog niet. Welke nieuwe hobby’s zou je kunnen oppakken als je die kant op vertrekt om aan deze hitte te ontsnappen? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet. 

Hobby optie 1: ‘Straatnamen-gever’ 

In Nederland doen wij een soort ezeltje-prik in een Excel bestandje met straatnamen. Als er in Mongolië een straat een naam moet krijgen, doen ze in het Mongoolse stadje Ulaanbaatar gewoon helemaal niks. Straten hebben geen namen. Verdomd lastig wanneer je in een taxi ergens heen wilt navigeren en het verschil tussen links en rechts niet kent. 

Ik vraag me af hoe de post daar bezorgd wordt, wat zet je dan op je brief? Iets als: Deze brief is voor de jongen die vanaf deze brievenbus de derde straat links, dan de tweede rechts, bij de rotonde rechtdoor in het derde blok op de vijfde etage, eerste deur rechts woont? Tom Waes blijft ons het antwoord verschuldigd. Iemand die het weet?  

Kortom, je zou kunnen overwegen ‘straatnamen-gever’ te worden. Dit is vooral een mooie kans voor de creatievelingen onder ons én iedereen die klaar is met straatnamen als Kerkstraat en Dorpsstraat. Of Eikenlaan (of een andere bomenlaan), Beatrixstraat (of een andere Koninklijke straat) en Vincent van Goghweg (of een andere schildersweg). 

Hobby optie 2: Verkoper op de markt 

Voor sociale vlinders is verkoper worden op de markt een optie. Van ‘bontmuts-kraampjes’ zijn er namelijk nooit genoeg. Door de kille temperaturen in Mongolië hebben zelfs mannen zonder vleespet bontmutsen nodig. Ondanks de redelijk volle bos van Tom Waes, werd hem op de markt een muts aangemeten waar ten minste vier vossen het leven voor hebben gelaten. Ergens denk ik dat ik het wel leuk zou vinden om op de markt te staan. Maar ik sta er niet zo om te springen dag in dag uit een dode dierenvellen over hoofden te schuiven. Al zou ik voor Tom een uitzondering maken.

Gelukkig zijn er nog andere opties. ‘Suultei tsai’ schijnt het op de markt ook erg goed te doen. Deze traditionele Mongoolse drank is eigenlijk gewoon thee met schapenvet en zout. Je zou er bijna kotsneigingen van krijgen. Bijna, want ze  verdwijnen als sneeuw voor de zon als je bedenkt dat het alternatief Londen is, waar ze ‘thee met gladjakkerij’ schenken. Doe mij dan maar ‘thee met schapenvet’. 

Hobby optie 3: Keelzingen 

Toch kijk ik deze aflevering niet geheel zonder bijna over m’n huig te gaan. De boosdoener is de workshop ‘Toeva’ (keelzingen). Door lucht vanuit je buik naar boven te sturen, zou je meerdere tonen tegelijk moeten kunnen produceren. Het is een gevalletje don’t try this at home. Ik heb het voor je uitgetest en in mijn geval kwam er geen lucht, maar maaginhoud naar boven. 

Dit gaat mijn hobby gaat niet worden als ik verhuis. Maar het is veruit de beste optie voor de muzikanten onder ons die zich willen onderscheiden door iets anders te doen al die Westerse ‘yeah, ah-ha, yeah, uh, uh.’ Als je ‘Toeva’ onder controle krijgt kan je namelijk de illusie creëren dat je drie zoemende muggen tegelijkertijd bent. Een leuk trucje voor tijdens verjaardagen of wanneer je wil dat je bezoek snel vertrekt. Ik zou het zelf niet in de auto aanzetten tijdens een retourtje supermarkt, maar uniek is het wel.

Hobby optie 4: hersen-kampioenschappen 

Het moment dat Tom Waes de ‘Mongolian Intellectual Academy’ introduceert, krijg ik direct het gevoel dat dit wel eens in mijn straatje zou passen. In groepen denkspelletjes doen, klinkt als een top plan om snel nieuwe mensen te leren kennen. Een beetje de volgorde van kaarten onthouden, een beetje schaken, een beetje dammen. Het klinkt als de perfecte manier om op informele wijze tot de lokale bevolking in Mongolië te komen. 

Ik bedenk me echter direct wanneer ik een klaslokaal vol geluiddempende koptelefoons in beeld zie verschijnen. In Ulaanbaatar wordt geen half werk geleverd. Hier doen ze er alles aan om kinderen op hun zesde in staat te stellen geblinddoekt Rubiks kubussen op te lossen, nadat ze de draaiingen eventjes geobserveerd hebben. Om dat te kunnen moet je wel op je derde beginnen met trainen. 

Hobby optie 5: Boogschieten op een paard 

Waar de gemiddelde mens alleen comfortabel is met paarden wanneer ze als frikandellen in de vrieskist liggen, gaan in Mongolië achtjarige kinderen, met pijl en boog in de hand, met een rotvaart door de steppe op de ruggen van die viervoeters. Al ‘boogschietend’ galopperen ze door de sneeuw. Het is net alsof je geschiedenisles over Dzjengis Khan tot leven komt. Vet stoer! Dit is hem voor mij! Als ik verhuis ga ik helpen deze traditie in stand te houden. 

Conclusie

Ik ben erover uit; voor iedereen die Mongolië overweegt om aan onze Nederlandse hitte te ontsnappen, is er wel iets te doen. Maar met slechts 3 miljoen mensen in het land (waarvan 1.7 miljoen in Ulaanbaatar) én weinig opties voor vermaak buiten de deur door de extreme kou is de keuze niet reuze. Je zal je volledig vast moeten bijten in hetgeen je kiest. 

Maar misschien is dat wel wat Mongoliërs zulke trotse mensen maakt. Ik heb 50 minuten lang alleen maar stralende gezichten gezien. Ze geven alles in wat ze doen. Het zal lang duren voor je een Mongoliër in zijn hobby’s bij kan benen. De skills die zij op jonge leeftijd al beheersen zijn heel bijzonder. Toen ik drie jaar oud was, sabbelde ik aan Lego of zat ik gehurkt in het gras poppetjes te kleien van bagger kluiten. Ik hoop dat de reis van Tom Waes in Reizen Waes Los Angeles mij volgende week geen minderwaardigheidscomplex bezorgt. 

Beeld bron: Still Tv NPO3

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

  • Demi

    Demi Vonk wilde vroeger stormchaser worden, maar neemt nu genoegen met een titel als Spatial Engineer en de bijnamen windkracht 14 en blonde bliksem. Impulsieve avonturier.