Oogappels: Bidden voor bruine smurrie

Oogappels

Kennen we hem nog? Bartje, uit de gelijknamige boeken en tv-serie uit 1969? Ikzelf was destijds nog twee entiteiten verdeeld over mijn moeders baarmoeder en mijn vaders koker, maar ik heb er wel eens iets over gehoord. Het was dat mannetje dat z’n neus op haalde voor de bruine bonen en er zeker geen dankgebed aan zou wijden. Hoe anders is dat nu zo’n vijftig jaar later met Jeroen, het vriendje van Pip in de serie Oogappels. Jeroen doet tijdens het eerste etentje bij zijn schoonmoeder gewoon een dankgebedje voor de bruine drek die boosaardige Fabie op tafel heeft gezet. Of zou het een schietgebedje op de goede afloop zijn?

Baby bonje

Lieke zit met haar familie om de eettafel voor een ‘feestelijk’ ontbijt. Ze is namelijk jarig. Als je dacht dat de lompe opmerkingen van Fabie over de gebeden van Jeroen ongemakkelijk waren, dan was je nog niet eerder bij de familie Larooi/ Meier aangeschoven. Merel en Erik kunnen elkaar nog steeds lastig verdragen en hopen dat een paar vette croissants en wat scheve kaarsen op de verjaardagstaart daar verandering in gaan brengen. Hun nieuwe liefjes hebben zij, god zij met ons, thuisgelaten.

Merel komt er door het gebabbel van het stel indiscrete oogappels achter dat Erik zichzelf wellicht gaat voortplanten met zijn veel jongere vriendinnetje. Een nieuwe bonje is geboren. De liefdesbaby daarentegen laat gelukkig nog even op zich wachten. Erik is een eikel en Merel een hardvochtige heks. Ik heb mijn bruine bonen aan de kant geschoven en bid dat ik nooit zoals deze twee kattige kemphanen hoef te eindigen. 

Niet alleen Merel vindt de eventuele tweede leg van Erik een wanstaltig idee. Zijn maat Tim wijst hem, van man tot man, op de op handen zijnde kakluiers en kwijlsessies. Tim kan het weten. Hij heeft niet voor niets zijn dochters zo snel als hij kon bij Erik gedumpt, waar ze inmiddels al meer dan hun halve leven wonen.

Uithuizig

Merel besluit dat ze nog niet genoeg ruzie heeft gemaakt vandaag en opent het vuur op dochter Hansje. Hoe durft die meid verliefd te worden op een vijf jaar oudere timmerman en het woord samenwonen over de tong te laten glijden. Ze moet studeren en leven. Dat kan niet vanuit een galerijflat op driehoog achter. Dat doe je maar bij je maffe moeder thuis. Die is er overigens toch niet vaak, want die laat zich bij haar nieuwe vriend, die advocaat is, lekker gaan en dan mag het ogenschijnlijk wel. Wie snapt het nog?

Opsluiten die handel

Fabie is nog steeds ongesteld en heeft het dit keer gemunt op de vrouw die haar durfde af te wijzen voor een baan waar ze op gesolliciteerd had. Ze zouden ze moeten opsluiten, die vijfentwintig jarigen die denken dat ze God zijn en koningin Fabie zonder énige gene de deur kunnen wijzen. Weet je wat? Eerst stenigen, en dan pas opsluiten. Carola is het gestoorde gedrag van Fabie zat en geeft haar een koekje van eigen deeg. Here zegene Carola.

Even bijkomen in de bar

Na alle boze buien en wanhopige gebeden in deze aflevering van Oogappels zijn we wel even toe aan een borrel. Gelukkig openen Carola en Marcel hun kroeg dus kunnen we helemaal los op de ‘open bar.’ Hun moedertjes hebben de boel van tevoren nog even flink aan kant gemaakt. Papa Carola geeft een hartverwarmende speech zoals alleen vaders dat kunnen. Ik voel me lichtelijk leeggezogen door alle agressie deze week dus ik ben blij dat we het positief kunnen afsluiten. Ik doe nog een dansje voor de tv en stap daarna uitgeput in bed.

Beeld bron: Still Tv NPO 1/ BNNVARA

Klik hier om naar alle artikelen over de serie Oogappels te gaan.

Home » Televisie » Aflevering 5 seizoen 4 Oogappels