Massa is Kassa: Lieve Mark, dit had je de kijkers best mogen besparen

Massa is kassa

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had, op je verjaardag, als je ‘s morgens wakker werd? Bij het ontwaken gelijk al een happy gevoel. Kriebels in je buik. Een split second moest je even bedenken waar die kriebels vandaan kwamen, maar dan realiseerde je, je dat het die dag feest was! Precies dat gevoel had ik vanmorgen toen ik mijn ogen opendeed. Ik besefte onmiddellijk dat het niets van doen had met jarig zijn, want op mijn leeftijd ben je al heel lang niet meer blij als er wéér een jaartje bijkomt. Die eerder genoemde split second had ik nodig om te bedenken dat vanavond eindelijk de laatste aflevering zou zijn van Massa is Kassa met Peter Gillis en Nicole Kremers.

Waarom doet we onszelf dit aan? 

Gelijktijdig begon ook het piekeren. Ik pieker me werkelijk al de hele dag suf waarom we kijken naar iets dat zoveel ergernis, verbazing, verwondering en irritatie oproept? Ik las ergens dat bijna de helft van tv-kijkend Nederland de familie Gillis het liefst van de buis ziet verdwijnen. Alle kritiek op social media liegt er niet om en we spreken onze afschuw uit over zoveel onnozelheid. Maar waarom kijken we dan massaal naar Peter Gillis en Nicole Kremers?! Ik ga deze vraag toch eens neerleggen bij mijn collega Patrick van der Veen. Hij is gedragsbioloog en wellicht kan hij mij én onze lieve lezers eens uitleggen, waar het vandaan komt dat we ons dit zelf aan doen. Ik hoop je aan het begin van het volgende seizoen van Massa is Kassa het antwoord te kunnen geven.

Onmiddellijk na de intro word ik voor schut gezet door de programmamakers van Massa is Kassa. Waar ik vorige week mijn verbazing uitsprak over het gebrek aan zendtijd voor Inge Gillis, is ze nu, precies de laatste aflevering wél pontificaal in beeld. Te kort om er echt iets van te vinden, maar ik heb zo het vermoeden dat we er niet heel veel aan gemist hebben. Ze steekt niet bijster veel af bij haar familie Gillis of haar zure stiefloeder Nicol Kremers.

Nietszeggend gelul van Mark Gillis en JP

Mark Gillis en JP, deze combinatie hebben we dit seizoen van Massa is Kassa al veel vaker voorbij zien komen. Ik begrijp dat wel, beide hebben namelijk hetzelfde, indrukwekkende talent om te lullen maar niets te zeggen. En als ik zeg niets, dan bedoel ik ook echt ook niets. “Rij maar naar achter JP.” “Oh moet ik naar achter rijden Mark?” “Ja JP, doe maar naar achter rijden joh.” “Oké Mark dan rijd ik nu naar achter.” Get a f*cking life mensen! De consistentie in hun gesprekken is wat me nog het meeste zorgen baart. Dit is niet incidenteel, zo communiceren ze, keer op keer, altijd! Aaaarghhhhhh!

Klein maken

Ik had op mijn kantoor een foto hangen van twee gorilla’s met de spreuk ‘Maak jezelf niet groter door een ander klein te maken’. Een spreuk waar ik volledig achter sta. Bij Peter Gillis en consorten krijg je echter de kans niet eens om jezelf groter te maken. Al zou je willen. Een foto van familie Gillis met de spreuk ‘Je hoeft ons niet klein te maken, want dat doen we zelf wel’ op een poster pleuren en exploiteren op Bol of Amazon en je loopt geheid binnen. 

Over klein maken gesproken, ons zonnetje in huis, Nicol Kremers naait Ruud er nog even de laatste aflevering van Massa is Kassa in. Ze gaan kijken wat de status is van de pipowagens, want die dingen moeten toch écht eens een keer in de verhuur. Uiteraard is ze enorm content met haar inbreng in het geheel, maar niet te spreken over het gemis aan gordijnen, die Ruud zou regelen. Ruud probeert één en ander nog te redden met zijn über-flauwe woordgrapjes, maar Nicol is zwaar over de zeik. Alles is klaar, volgens haar, behalve de gordijnen. 

Ruud wordt genaaid door Nicol Kremers

Mijn beeld is wellicht wat vertroebeld doordat ik wat zwaar getafeld had, maar ik zie toch écht een houten hok met nog een hoop achterstallig werk. Houten frames die uiteindelijk een keukenblokje moeten worden, houten platen die een tafel moeten worden enzovoort. Nicol Kremers, overtuigd dat het hele proces enkel en alleen vertraagd is door de het gemis aan gordijnen, belt met Peter Gillis . Terwijl Ruud er als een geslagen hond bij staat, doet ze haar beklag bij Gillis. Ik denk dat ik mijn gorilla-poster in ga pakken en opstuur naar Nicol. 

Niet alleen Ruud wordt genaaid deze week, ook Mark Gillis is de lul. Dat is hij doorgaans sowieso, maar zijn kapper benadrukt het nog even. Tijdens de wekelijkse knip en scheerbeurt kan hij het niet laten Mark als ‘varken’ neer te zetten. Waarom moest je juist nu nog even naar de kapper Mark? Liever had je de kijkers dit moment bespaard en was je een weekje later gegaan. Terwijl de kapper hem een ‘varkensnek’ aanpraat, ligt Mark als een voodoo-pop in de stoel met in alle hoeken en gaten wattenstaafjes. Ik word er een tikkie misselijk van. “Zo dit varkentje is weer gewassen”, treitert de kapper nog even door als hij klaar is. Slimme gozer, je weet dat je kijkers op de hand krijgt als je lullig tegen een Gillis-telg doet.

Bloemen en champagne

Het moment waar we allemaal al weken naar toeleven. De wandeling met de hond, zonder hond, van Peter Gillis. Oh nee, niet zo neerbuigend Sandy. Het is een sponsorloop. Voor het goede doel nog wel. Met een waterzak met slangetje op de rug vertrekt Peter aan zijn pelgrimstocht. Terwijl Peter zich met bloed, zweet en tranen door de 5000 meter heen ploegt, vreet de rest van de familie zich vol aan vette snacks. Begrijpelijk, een mens moet eten en het kan wel eens even gaan duren voor Peter de finish bereikt. 

Meerdere keren ben ik bang dat hij een afslag heeft gemist, want hij lijkt moederziel alleen op pad te zijn, maar uiteindelijk komt hij aan bij de finish waar hij onder luid applaus door een mensenmenigte aan fans wordt opgewacht. Grapje. Er staan drie paardenkoppen én de familie Gillis. Met bloemen en champagne, dat dan weer wel. De bloemen en champagne hadden wat mij betreft naar Frank Lammers gemogen. Frank was namelijk de enige reden dat het kijken naar Massa is Kassa nog enigszins te doen was. Bedankt Frank. Ook namens de rest van de kijkers die nooit keken naar familie Gillis, maar stiekem toch keken. 

Beeld bron: Still Tv SBS6

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Massa is Kassa te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » aflevering 8 seizoen 7 massa is Kassa