Wie is de Mol: De ego’s van Froukje de Both en Daniël Verlaan botsen

Wie is de Mol 2023

Eindelijk gaat je langverwachte wens in vervulling, je bent gevraagd een van de kandidaten te zijn van Wie is de Mol voor het nieuwe seizoen 2023. Compleet euforisch en een tikkeltje zenuwachtig ga je in je nopjes onderweg naar de locatie waar je verwacht wordt, maar tot je grote verbazing blijkt die locatie een grote, lege ruimte te zijn met beroerde verlichting en slechts een zwarte telefoon in het middel op een kleine tafel. Even ben je bang dat je zwaar in de maling wordt genomen en in een aflevering van Alleskunners VIPS bent beland. Gelukkig ben je niet alleen, er zijn meerdere Wie is de Mol kandidaten aanwezig in dit ietwat vreemde scenario.

Lang tijd om erover na te denken krijg je niet, want de oude zwarte telefoon, die jongere kijkers wellicht niet herkennen als een telefoon, begint te rinkelen en één voor één schuifelen je medekandidaten om de beurt naar de telefoon. Dan ben jij aan de beurt. Met lichtelijk kleffe handjes, knikkende knieën en kippenvel van je bovenste nekwervel tot aan je anus loop je naar de telefoon. Als je de telefoon opneemt hoor je: ‘Je spreekt met Everon, ik heb jouw mollificatie gezien.’ 

Je schrikt je helemaal lam

De stem van Everon Jackson Hooi lijkt in de verste verte niet op de vertrouwde stem van zijn alter ego Bing uit GTST. De acteur lijkt te zijn ontvoerd door aliens en daarna teruggeschopt richting aarde met een Vito Corleone chip geïmplanteerd in zijn kop. Everon Jackson Hooi 2.0 is een kloon van The Godfather himself geworden.

Het is ronduit spannend wat de kandidaten van Wie is de Mol 2023 gelijk al om hun oren krijgen in het nieuwe seizoen. Everon zet een creepy ‘maffiabaas stem’ op en vertelt de spelers één voor één wat hun rol in het spel is. Hij draagt hen op om vooral niks aan hun medespelers te laten merken. Wie is de Mol kandidaten Soy Kroon, Sander de Kramer en Ranomi Kromowidjojo schieten in de lach zodra ze de telefoon ophangen. Annick Boer gaat voor de ‘oepsie de poepsie wat ben ik geschrokken act’ en Froukje de Both haalt haar kille huurmoordenaar blik uit de kast. Die meid is zichtbaar geïnspireerd door de acting skills van maffioso Everon. Het lijkt mij vreselijk om je smoel in de plooi te moeten houden als je ten overstaan van de andere kandidaten te horen krijgt of je de mol bent.

mensrelatie_468x60_v2

Op naar Zuid-Afrika

Twee weken later gaat het dan echt gebeuren. De kandidaten mogen naar Zuid-Afrika. Ik weet niet of je wel eens de verhalen hebt gelezen over Bekende Nederlanders die zich misdragen in het vliegtuig door strontlazarus de beest uit te hangen. Of het verhaal over die ene bekende judoka die zich maar al te graag laat bepotelen op het toilet tijdens een vliegreis. Avrotros houdt niet van dit soort fratsen en heeft een oplossing bedacht. In plaats van first class vliegen de Wie is de Mol kandidaten in het nieuwe seizoen 2023 per cargo vlucht. Is nog een stuk goedkoper ook. In één houten kist passen, met wat proppen, twee kandidaten.

Omdat het best een k*t klus is om de kandidaten daarna ook weer uit zo’n houten kist te halen, heeft Avrotros de kisten laten dumpen op diverse plaatsen in Kaapstad. Die BN’ers kunnen nogal eens sterallures hebben en je zou wel gek zijn om een kist met briesende BN’ers open te maken die net een vlucht van 11 uur en 30 minuten achter de rug hebben. Gewoon in een park droppen die kisten en er is vast wel ergens een nieuwsgierig aagje wat zo dom is om de doos van Pandora te openen.

De opdrachten

Het project ‘dump kandidaat in kist’ wordt gecombineerd met de eerste opdracht van het spel. Ontsnappen uit de kist, locaties van de kisten van de overige Wie is de Mol kandidaten achterhalen, zorgen dat je er niet één gemist hebt en dan vliegensvlug naar de locatie waar Rik van de Westelaken in het zonnetje zit te chillen. Jurre Geluk, Sarah Janneh, Anke de Jong en Sander de Kramer voltooien de opdracht succesvol en weten 500 pegels binnen te slepen. Hiervoor hebben ze wel hun medekandidaten zwaar genaaid door hen achter te laten bij de kisten. Zit samenwerken nog niet in hun systeem of zit er een molletje de boel te verstieren?

Bij de tweede opdracht worden de kandidaten in dit nieuwe seizoen van Wie is de Mol 2023 in twee groepen verdeeld. De ene groep mag al swingend gaan zingen met het South African Youth Chior, de andere groep moet kleine opdrachtjes doen om extra koorleden te verzamelen. Het is de taak van een jurylid om Soy, Jurre, Sarah en Anke uit het koor te vissen en als ‘imitatie koorleden’ te ontmaskeren. Het jurylid is zeg maar de Henk Jan Smits van Zuid-Afrika. Net als Henk-Jan bakt hij er niet veel van en weet slechts de valse noten van Jurre en Sander op te sporen. Drie zangtalenten die wél echt koorleden blijken te zijn, knikkert het jurylid er onterecht uit. Het is net Idols van vroeger, maar dan nóg erger.

Opvallend

Opvallend in de eerste aflevering van Wie is de Mol 2023, zijn de communicatieve struggles tussen Froukje de Both en Daniël Verlaan of heb ik nu al een belangrijke aanwijzing gemist? Hun gedrag is verdacht en je zou bijna denken dat er twee mollen in het spel zijn. Waarschijnlijker is echter dat er één mol in het spel is en dat er bij de andere kandidaat slechts een overschot aan hinderlijke ‘dominantie cellen’ onder zijn of haar schedelpannetje woont.

Wat ook opviel, is dat de kisten stippen in de kleuren blauw, zwart, rood, geel, en groen hadden. Ja, inderdaad, dat zijn de kleuren van de Olympische ringen. Tel daarbij op dat de opdracht ‘Gulden Middenweg’ heette. Goud. Gouden medailles? Zouden we dan eindelijk weer eens een vrouwelijke mol hebben of is dit té makkelijk?

Sarah is in ieder geval niet de mol. Of toch wel? Als ze is ingecheckt in een hotel, krijgt ze een geheim bericht. Zou dit betekenen dat ze toch mag blijven? Ik kan mij haast niet voorstellen dat Sarah Janneh de mol is, want er zijn kandidaten die zich een stuk vreemder gedragen, maar niets is nooit wat het lijkt in Wie is de Mol. Sarah wordt in een busje afgevoerd naar de staalfabriek en kan terugkomen in het spel door geld uit de pot te halen. Ik ben van slag, wat is dit allemaal? Als de afvallers geen afvallers meer zijn, kom ik er toch nooit of te nimmer achter Wie de Mol is?

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Wie is de Mol te gaan.

Heb je aflevering 1 van het nieuwe seizoen Wie is de Mol 2023 gemist en ben je benieuwd hoe mollerig de kandidaten zich gedragen? Kijk dan seizoen 23 van Wie is de Mol terug op NPOstart of NLziet.

Beeld bron: AVROTROS

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 23 Wie is de Mol 2023