Videoland documentaire Rasti Rostelli: The show must go on

Er komt een berichtje binnen of ik wil kijken naar en schrijven over een Videoland documentaire over Rösti Rostelinni. Onze hoofdredacteur denkt dat ze humor heeft. Het is wel frappant dat ik onmiddellijk begrijp dat ze het over Rasti Rostelli heeft. Dat is een pseudoniem voor Roland van den Berg. Rasti Rostelli de meester-hypnotiseur die tienduizenden mensen onder hypnose de meest bizarre dingen liet doen op het podium en hij heeft nu meegewerkt aan de documentaire om zijn comeback extra onder de aandacht te brengen. Ik geef rijkelijk toe dat ik vroeger aan de buis gekluisterd zat tijdens zijn tv-shows. 

Sappig perzikje 

Iedereen boven een bepaalde leeftijd kan zich nog herinneren hoe mensen in volle overtuiging een citroen opaten denkende dat het een zoete, sappige perzik was. Rasti Rostelli liet mannen ‘bevallen’ op het podium of sexy dansjes doen. 

Hij liet zich door de vrouwen onder hypnose bijna aanranden. Schaamteloos drongen ze zich aan hem op en probeerde hem te verleiden met een ander soort sappig perzikje. Dat daar hypnose voor nodig was moge duidelijk zijn, we kunnen nu niet bepaald stellen dat Rasti Rostelli ‘seks aan zijn kont had hangen.’ Hij liet echtgenoten verbouwereerd toekijken naar hoe hun vrouw zich opdrong aan hem.  

Tijdens het bekijken van de tweedelige docu vraag ik mij af in welk vat hij dat in zijn comeback shows giet. De tijden zijn veranderd en het was toentertijd al op het randje en vrij seksistisch. Daar gaat hij in deze tijd niet meer mee wegkomen. Laat één vrouw sensueel aan je vinger likken en we hebben een typisch gevalletje Rasti Rostelli has left the building!

De doekoe is op

Dat de Show must go on tour in het leven is geroepen, heeft volgens Hans Klok niet meer of minder te maken met het feit dat Rasti Rostelli geld nodig heeft. Zijn ooit verdiende miljoenen zijn inmiddels verdampt en er moet toch geld op de plank komen. Op de plank van zijn zus eigenlijk, want een eigen woning bezit hij op dit moment niet. Jaren ouder en kilo’s lichter krijgen we een inkijkje in het veelbesproken leven van Roland van den Berg. 

Borrelnoot of kritische noot?

Het is goed om te zien dat de Videoland documentaire van Rasti Rostelli geen reclamefilm is voor de nieuwe tour. Dan was ik waarschijnlijk ook afgetaaid en had onze hoofdredacteur een berichtje teruggedaan in de trant van: ‘Bekijk jij het even lekker met je Rösti Rostelinni!’  Sterker nog, er is in de docu ruimte genoeg voor een kritische noot. 

Kritiek heeft Rasti Rostelli in zijn carrière voldoende gehad en dat is ook een logisch gevolg van dat wat hij deed en nu weer doet. Mensen onder hypnose brengen en ze voor volle zalen gigantisch voor schut zetten. Mensen over hun grenzen duwen. Al is dat laatste volgens Rasti himself absoluut niet waar.

We zien in de docu familie, vrienden en collega’s van de man en allemaal hebben ze hun eigen opvattingen over dat wat Rasti Rostelli doet. Eén van de grootste punten van kritiek is dat hij de mensen die hij onder hypnose bracht niet goed wakker maakte na de show. Er was totaal geen nazorg of begeleiding op het moment dat het doek viel. 

An en Eefje

De meest opzienbarende kwestie in deze was het verhaal van An en Eefje. Twee jonge Belgische meisjes die samen de show van Rasti Rostelli bezochten en onder hypnose gebracht werden. Na de show raakten An en Eefje vermist en ondanks dat Rasti claimt geen enkele schuld hieraan te hebben, is het wel het einde van zijn carrière. Van de een op andere dag worden zijn shows stopgezet en verdwijnt Rasti in de vergetelheid. 

Een jaar later worden de meisjes levenloos aangetroffen in een pand van Marc Dutroux. Ja inderdaad, die gewetenloze smeerlap die meisjes ontvoerde, in gijzeling nam, verkrachtte en vier van hen vermoordde. De familie vraagt zich tot op de dag van vandaag nog altijd af of de meisjes ook een lift bij een vreemde man in de auto hadden genomen als ze niet onder hypnose waren geweest. We zullen het nooit weten…

Ik pas

‘Als je succes wilt hebben moet je spraakmakend zijn’, zegt Rasti Rostelli trots in zijn Videoland documentaire. Zoals ik al eerder zei keek ik vroeger gefascineerd naar zijn shows, maar ik voel het niet meer. De terugblikken van de oude shows laten me niet meer lachen of verwonderen. Voor mij persoonlijk had Rasti Rostelli geen comeback hoeven maken, al keek de docu The show must go on lekker weg en was ik blij verrast dat zowel voor als tegenstanders van Rasti Rostelli aan het woord kwamen waarbij hij niet gespaard werd. Dat maakt de Videoland documentaire van Rasti Rostelli echt aan aanrader om te kijken.

Creepy

Het ligt mij er echter veel te dik bovenop dat het geldkwestie is en al met al geeft dat een wat sneu beeld van Roland van de Berg, Een door sommige geliefd man, door anderen verguisd en bekritiseerd. Voor mij persoonlijk is het een beetje creepy man, die je voor veel geld op een podium jezelf voor paal laat zetten. Ik sla even een rondje over… 

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️

Heb je de docu over het bewogen leven van Rasti Rostelli gemist en wil je deze graag terugzien? Kijk dan de tweedelige documentaire Rasti Rostelli The show must go on terug op Videoland.

Beeld bron: RTL / Videoland / Rasti Rostelli The show must go on

Home » Televisie » Videoland documentaire Rasti Rostelli The Show Must Go On