Chateau Meiland: Martien imiteert een stervende zwaan

Chateau Meiland 

Je weet dat de zomer op zijn einde loopt als de eerste aflevering van het nieuwe seizoen Chateau Meiland weer aangekondigd wordt. We zijn nog lang niet klaar met flaneren in zomerjurkjes op slippertjes en de beschermhoes is nog niet over de BQQ heen getrokken. Alsof ik überhaupt weet waar ik dat klereding heb gelaten. Ben ik er klaar voor? Uh, kan je ooit klaar zijn voor de familie Meiland? Ik betwijfel het, maar we zijn er nu toch en eerlijk is eerlijk, van échte zwoele zomeravonden kunnen we toch niet meer spreken. Drankje en wat te knabbelen binnen handbereik en laat het grootste, niet rondreizende circus, maar beginnen!

Wéér verhuizen

Martien en Erica Meiland hebben een nieuw huis gekocht. Hun huidige stulpje bleek al snel iets te dicht aan de openbare weg te staan. Opdringerige fans melden zich op dagelijkse basis aan de deur of rijden voorbij in de hoop een glimp op te vangen van de Meilandjes. Na krap één jaar is het dus alweer tijd om te verhuizen en die hectiek te ontlopen. Verhuizen is de grote rode draad door alle seizoenen van Chateau Meiland heen. Mijn eerste reactie was dan ook: ‘Ja hoor, daar gaan we weer. Verven, mopperen, behangen, mopperen, nieuwe meubels, mopperen.’ Het is een beetje uitgekauwde meuk aan het worden en de moed zakt me enigszins in de schoenen. Ik herpak mezelf echter al snel. Kom op Sandy, het is pas de eerste aflevering, niet zeiken, het kan nog alle kanten op!

Zit hier glas in?

Erica Meiland is stellig, ze gaan verhuizen naar het nieuwe huis zónder eerst te klussen. Dit gezegd hebbende, staat ze binnen no time het behang al van de muren te trekken in de nieuwe woning en wordt er behang en verf uitgezocht. Martien Meiland loopt in de verfwinkel nog even naar de verfstaaltjes terug. Hij is om de één of andere reden bang dat daar een onzichtbare glazen wand tussen zit. ‘Zit hier glas?’, roept hij terwijl hij als een mimespeler zijn handen over de niet bestaande glaswand beweegt. Ik persoonlijk zou, na de verfwinkel, ook nog even bij Pearl langsgaan. 

Onderwijl wordt mij duidelijk dat ze weer echt gaan samenwonen. Als in, één gedeelde huiskamer en één gedeelde keuken. Gelukkig wel eigen slaapkamers en dat is maar goed ook, anders had ik afgetaaid. Ook ik heb mijn grenzen. Dit kan toch alleen maar verkeerd gaan of ben ik nu net zo’n azijnzeiker als Erica Meiland?

Jip en Janneke taal

Martien Meiland voelt zich niet lekker. Nu transformeert de doorsnee man al in een stervende zwaan als ze iets onder de leden hebben, maar de niet doorsnee man zoals Martien, overstijgt werkelijk alles. In tranen meldt hij zich niet lekker te voelen. In gedachten bereidt hij waarschijnlijk zijn eigen begrafenis al voor, die uiteraard meeslepend zal worden. Erica Meiland, de nuchtere van het stel, denkt dat er een stuk appel ergens is blijven hangen en vertelt ons dat Martien nogal een hypochonder is. Joh… je meent het? Toch maar even langs de huisarts. Al snel prikt de huisarts door het gezever heen en Martien staat gauw weer op straat. Dat er thuis familie zit te wachten op een slecht nieuws gesprek, vergeet hij als hij besluit even wat bestellingen weg te gaan werken op kantoor.

Bij thuiskomst, waar Erica toch wat zenuwachtig zit te wachten, doet Martien uitgebreid verslag van zijn bezoek aan de huisarts en echt, ik zit er nog een beetje van bij te komen. Het lijkt werkelijk of er iemand van het productieteam hem de opdracht heeft gegeven om dat op zo’n kinderachtig mogelijke manier te doen. Jip en Janneke eat your heart out. ‘En toen drukte de dokter daar, nou geen au. Toen drukte hij daar, weer geen au. En toen ging de dokter met zo’n rond glimmend dingetje op mijn rug.’

Erica is ook benieuwd wat de dokter te zeggen had over zijn trillende arm. Oeps, die was Martien even vergeten te vermelden. Ik begrijp dat wel hoor, je wilt natuurlijk niet de diagnose ‘trekarm’ krijgen. Hoe ga je dat zo kinderachtig mogelijk uitleggen voor de camera? Martien, je bent ondertussen een karikatuur van jezelf geworden. Ik was echt voornemens om aardig te beginnen dit seizoen, maar je maakt het me niet erg makkelijk zo hoor.

Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet

Maxime en Leroy gaan op zoek naar een trouwlocatie. En al na luttele seconden kom ik tot een schokkende ontdekking. Niet alleen Covid is zo besmettelijk als de pest, maar ook het klagerige zeikerige stemgeluid van de Meilandjes! Daar is geen wetenschappelijk onderzoek voor nodig, gewoon een paar minuutjes luisteren naar Leroy en voilà daar heb je het bewijs. Ik hoop echt dat het RIVM dit niet te licht opneemt en stappen gaat ondernemen richting een vaccin. Je moet er toch niet aan denken dat half Nederland binnenkort zo lult? Ik kan er niets aan doen, maar heel stiekem denk ik soms een beetje overeenkomst te zien tussen Leroy en zijn schoonvader. Dat geeft niet, dat geeft helemaal zelfs niets. Erica en Martien zijn tenslotte ook nog steeds samen en hebben altijd goed voor hun twee dochters gezorgd. Het één hoeft het ander niet uit te sluiten.

Leroy krijgt de opdracht mee om niet te enthousiast te doen op de locatie, want dat drijft de prijs op volgens Maxime. Goede tip meid, als je zelf bij alles ‘oh wat mooi en oh wat geweldig’ roept. Hij heeft sowieso niet zo heel veel in te brengen volgens mij. Hier en daar probeert hij zijn mening te ventileren over de do and don’ts voor de bruiloft, maar ik durf er heel wat op te verwedden dat hij uiteindelijk weinig inbreng zal hebben in het geheel. We gaan dat  dit seizoen allemaal nog zien. Weet niet hoe het met jullie zit, maar ik kan niet wachten.

Beeld bron: Still Tv SBS6

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Chateau Meiland te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je de eerste aflevering van Chateau Meiland seizoen 7 gemist? Kijk dan terug op KIJK.

Home » Televisie » aflevering 1 Chateau Meiland seizoen 7