Urk: Gerda verveelt zich te pleuris tijdens buikschildering

Urk 2023

‘Wag erst moar euven euf ut heule zeutje gut leup.’ Welkom bij een nieuwe aflevering van Raad Wat er Staat. Zou het LOI ook taalcursussen Urks in het pakket hebben zitten? Ik moet bekennen dat ik het taalgebruik van de cast in de serie Urk stiekem wel grappig vind, tenminste als het uit de mond van Gerda of Mathilde komt, want bij Greetje of Teun vind ik het juist afschuwelijk. Kunnen we daaruit opmaken dat een dialect pas leuk is als de mensen die het praten je sympathie hebben?

Nesteldrang

Klaas en Gerda zijn aan het opruimen tijdens aflevering 5 van de serie Urk. De babykamer is klaar en vooral Klaas is de klerebende in huis meer dan zat. Als het aan hem had gelegen had hij een afvalcontainer voor de deur laten plaatsen en alle huisraad, met uitzondering van de babyuitzet, erin gepleurd. Terwijl hij korte metten maakt met alle overbodige zooi, probeert Gerda te redden wat er te redden valt. Klaarblijkelijk is de nesteldrang meer in Klaas dan in Gerda gekropen. 

Zij maakt zich drukker over het feit dat ze haar gamekamer op heeft geofferd voor de babykamer. Ze vraagt zich dan ook af waar ze in hemelsnaam moet gamen nu? Lieve schat, ik wil de pret niet bederven, maar er komt een kleintje aan heel binnenkort. Geloof mij nou maar als ik je vertel dat jij de komende jaren al blij bent als je even ongestoord kan kakken. 

Haast je vooral niet

Tony is jarig en viert dat met zijn maten ‘op de box’. Ik ga me niet eens afvragen waar de bron van die term zijn oorsprong heeft. Je moet niet alles proberen te doorgronden van de serie Urk. Dat gaat toch niet lukken. ‘Ik moet wel trakteren Derre, kun jij wat lekkers bakken?’, vraagt Tony haar slechts enkele uren voor zijn ‘ouwe-lullen-avond’ begint. Derre verrekt geen spier, maar ik zie aan haar ogen dat ze denkt ‘Sodemieter jij even heel rap op, ik ga mijn keuken die ik vandaag al twee keer gesopt heb niet weer bevuilen!’ 

Derrekien verwijst Tony vriendelijk doch resoluut naar de plaatselijke poelier op Urk voor een hapjespan. Als hij netjes aan haar vraagt of hij op een bepaalde tijd thuis moet zijn, laat Derre hem volledig vrij en zie ik twee blije, opgeluchte Urkers. Tony kan lekker doorzakken met zijn maten ‘op de box’ op Urk en Derrekien hoeft een avondje geen geneuzel aan te horen. Kan ze lekker een fles wijn wegtikken bij haar favoriete Netflix serie. Win-win situatie.

Klaas eet eenzaam roze smarties

Zwangere Gerda wordt verrast met een babyshower op Urk. Ze straalt van oor tot oor op het moment dat ze met al haar vriendinnen en vrouwelijke familieleden aan de roze gedecoreerde tafel zit. Als calorieën een ‘inleidend effect’ op de bevalling zouden hebben, dan zou Gerda vandaag nog bevallen. Er staat zo’n anderhalf miljoen aan die calorietjes – je weet wel, van die etterbakkies die ’s nachts stiekem je kleding kleiner maken –  op tafel. Na de eerste suikerbom naar binnen te hebben gewerkt, wordt de zwangere buik van Gerda beschilderd. 

De schilder van dienst maakt er een compleet levenswerk van om teckel Trudy zo mooi mogelijk vorm te geven op de behoorlijk buik van Gerda. Zonder dat de zwangere dame in kwestie het hardop zegt, zie je aan haar hele toet dat ze er na een poosje behoorlijk klaar mee is. Gerda wil terug wil naar de lekkernijen op tafel en de rest van het gezelschap. Even doorbijten nog meid, denk maar aan die arme Klaas die nu alleen thuis zit, terwijl hij degene is met de zwangerschapshormonen. 

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je aflevering 5 van seizoen 8 de serie Urk gemist en wil je meegenieten van de avonturen van de cast? Kijk dan seizoen 8 van de serie Urk terug op KIJK of NLZiet.

Beeld bron: Still Tv SBS6/ serie Urk / seizoen 8 / 2023

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 8 Urk 2023