Urk: Geen harde houten bank voor Teun op zondag

Urk 2023

Als twee schorre kraaien met een keelontsteking blèren Gerda en Mathilde in de auto mee met Summer Nights. Bij het slotstuk krijgt de volumeknop nog een slinger naar rechts. Heel even lijkt het een scene uit een eerder seizoen van de serie Urk toen de dames, nog vrij en onbezonnen op weg gingen voor een stapavondje. Uiteraard met de nodige shotjes al achter hun kiezen.

Een spit second vermoed ik dan ook dat het een terugblik is waar deze aflevering van seizoen 8 Urk mee begint. De auto wordt echter geparkeerd en baby Jason wordt in zijn Maxi-Cosi van de achterbank getild. Ach je kan maar beter gelijk wennen aan het volume van je moeder en tante jongen. Het is wat het is.

Een zegen

Teun en Greetje zijn ook onderweg, ze verlaten Urk om in België wat 18e-eeuwse antieke meuk op te halen. Strontpaden en te smalle landweggetjes zijn een uitdaging voor Teun. Als er gekeerd moet worden en dat lastiger blijkt met een grote bus dan gedacht, stapt hij uit en dirigeert Greetje achter het stuur. Greetje, die Teun zijn teennagels nog met haar tanden zou knippen volgens mij, neemt zonder gemopper het klusje over. ‘Zie je wel dat WIJ dat kunnen!’, zegt hij trots als Greetje het voor elkaar heeft gekregen om de bus te keren zonder in een greppel te belanden. Ja joh geef jezelf nog een applausje ook…

Een lange autorit is altijd een mooie gelegenheid voor goede gesprekken. Teun verteld hoe het was om uit de kast te komen op Urk. Ik kan me zo indenken dat, dat in veel situaties niet makkelijk is, maar als Urker moet het helemaal een obstakel zijn geweest. Je wordt zonder pardoes de kerk uitgeflikkert of nog schrijnender uit de familie verbannen. Dat laatste is gelukkig niet gebeurt bij Teun, zijn familie is altijd achter hem blijven staan. Uit de kerk gedonderd worden is sowieso alleen maar een zegen. Bekijk het even lekker met je harde houten rotbanken op zondagochtend joh!

Gierende hormonen

Gerda heeft last van nesteldrang en moeder Jannie komt haar helpen met het soppen van de badkamer. De badkamer die Gerda, ooit één keer goed heeft schoongemaakt toen ze verliefd was. Een natte lap haalt ze doorgaans alleen even door de wastafel. Aangezien soppen zo’n beetje de rode draad is door de serie Urk heen, is dat opmerkelijk.

Is het een generatiedingetje of is dit nu precies de reden dat we allemaal zo gek zijn op de ietwat maffe tweeling uit de serie Urk? Ik moet bekennen dat mijn huis ook slechts twee keer in mijn leven pas echt van onder tot boven schoon is geweest en dat was inderdaad tijdens mijn zwangerschappen. Als mijn kerel ’s avonds zijn sokken uittrok deed ik ze even snel op een handwasje omdat er niets in de wasmand mocht liggen. Hormonen doen rare dingen met een vrouw.

Jij snapt het Tony

Derrekien en vele vrouwen van Urk hebben de gave om deze nesteldrang hormonen vast te houden voor de rest van hun leven. Drie keer per dag stofzuigen en iedere dag ramen lappen? Hoe dan? Laten we wel zijn, het gaat puur om de woning. Als Tony aan Derre vraagt of ze kan helpen de auto schoon te maken gaat ze in standje weerstand. Ze heeft niets met auto’s en dat ding staat toch bij de buren voor de deur geparkeerd. Derrekien heeft een nieuw kleed gekocht en samen met zus Truida richten ze de huiskamer een beetje opnieuw in. Dat wil zeggen, ze schuiven en sjouwen eindeloos met meubilair om alles vervolgens weer op de oude plek terug te zetten.

Ik word een beetje jaloers deze aflevering van Urk, want ik zou een moord doen om de tijd te hebben om uren te verkwisten met zoiets lulligs. Als Tony thuiskomt moet hij nieuwe tapijt bewonderen, bestaande uit 6 aan elkaar genaaide schapenvellen. Tony vindt hem prachtig, althans dat beweert hij. Dat Tony een hele slimme vent is, blijkt als hij zegt: ‘Happy wife, happy life.’ Of zou je zo slim worden als je met een vrouw van Urk bent getrouwd?

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je de eerste aflevering van seizoen 8 van de serie Urk gemist en wil je graag terugkijken hoe het Teun en Greetje in België vergaat? Kijk deze aflevering van seizoen 8 van Urk dan terug op KIJK of NLZiet.

Beeld bron: Still Tv SBS6 / serie Urk / seizoen 8 / 2023

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 8 Urk 2023