Vier Handen op één Buik: Ontroerend powerkoppel Levi en Martin

Vier Handen op één Buik

Aandoenlijk is het eerste woord wat in mij opkomt als ik naar de 20-jarige Levi en 22-jarige Martin kijk. Hoogzwanger en zwaar verliefd zitten ze samen op de bank. Het lijkt alsof deze Vier Handen op één Buik deelnemers aan elkaar zijn vastgekleefd met secondelijm. De zichtbare liefde van Martin voor het kindje in de buik van zijn vriendin, grijpt mij direct aan. Ik kan je vertellen dat, dat best een unicum is voor een ‘tv-ijskonijn’ zoals ik. Robert ten Brink heeft mij bijvoorbeeld nog nooit aan het janken gekregen. Hoeveel kleinkinderen van een bedlegerige grootmoeder hij ook laat overvliegen vanaf de andere kant van de wereld, ik heb geen tissue nodig.

De volwassen houding van de twintigjarige Levi verrast me meer dan positief. Zoals we hebben kunnen zien in de vorige aflevering, raken nog vaak genoeg meisjes zwanger door een lakse houding ten aanzien van anticonceptie. Hoe kan het dat er nog steeds zoveel jongens en meisjes rondlopen die géén seksuele voorlichting hebben gehad op de basisschool? Hallo, welkom in 2022!  En ik kan het weten hoor. Mijn jongste zit nu in groep 8 en de ‘lentekriebels’ vliegen je soms om de oren.

Syndroom van Turner

In het geval van Levi is deze zwangerschap ongepland en onverwacht, maar wel enorm welkom. Levi heeft namelijk het syndroom van Turner. Hierbij ontbreekt één van de twee vrouwelijke chromosomen helemaal of gedeeltelijk. De kans op zwangerschap is zeer klein of zelfs onmogelijk. Geboortebeperking stond dus niet bepaald bovenaan Levi’s prioriteitenlijstje. Maar dat Martin ‘super zwemmers’ heeft staat als een grote paal in een te kleine boxershort boven water.

Martin is sinds anderhalf jaar de vriend van Levi en de trotse vader in spe. Martin lijkt een rustige gast die zijn toekomstige rol als papa zeer serieus neemt. Als Levi zich zorgen maakt omdat de baby weinig beweegt schiet ‘dokter Martin’ te hulp en tovert een apparaatje tevoorschijn om de hartslag van hun zoontje te kunnen horen. ‘Dan word ik helemaal relaxed. Ik word er stil van’, aldus Levi. Ik schiet vol. Veeg mij maar op, wat een wereldgozer.

Eindelijk daar ben je!

‘De bekende moeder moet niet dwingen, maar beleefd zijn’, oppert het kleine vrouwtje Levi parmantig. Kortom ze zit niet te wachten op een moeder met een grote waffel, die haar de les komt lezen omdat ze jong en klein is. En gelijk heeft ze, power to the midgets. Martin denkt dat zijn Levi alleen wat aanmoediging nodig heeft. Deze twee zijn écht vier handen op één buik.

Het zal mij benieuwen of onze bekende moeder aan Levi’s verwachtingen kan voldoen. Niemand minder dan Heleen van Royen staat voor de deur en die neemt, over het algemeen, geen blad voor de mond. Vraag dat maar aan Ton van Rooijen. Blijkbaar leest niet iedereen boeken en dat is dan ook precies de reden waarom zowel Levi als Martin nog nooit van hese Heleen hebben gehoord. Misschien maar beter ook. Ik noem haar ‘hese Heleen’ omdat haar stem klinkt als die van een Italiaanse nonna die te hard heeft lopen gillen tegen haar kleinkinderen. Of wellicht iets te vaak met luid stemgeluid een erotisch hoogtepunt bereikt heeft. Maar goed, dat is mijn bescheiden mening.

Iets ‘kleins’ om voor te zorgen

Heleen van Royen is inmiddels trotse oma en wist al vroeg dat ze iets kleins wilde om voor te zorgen. Een huisdier en het slurfje van haar toenmalige liefde Ton waren kennelijk niet wat ze voor ogen had, want haar eerste kindje was erg gepland en meer dan welkom. Ondanks de postnatale ellende die volgde. Maar daar weten de mensen die haar boek wél hebben gelezen alles van. Heleen is in ieder geval vastberaden om Levi en Martin te helpen bij het vinden van een oplossing voor hun situatie.

Het meest nijpende is hun woonsituatie. Levi en Martin willen dolgraag ‘hokken’ zodat Levi niet alleen voor de helse nachten hoeft op te draaien. Ze zijn toch niet voor niets vier handen op één buik? Weet je het zeker Martin? Jongen, je weet echt niet waar je aan begint. Menig man zou een moord doen voor een eigen huis, zodat hij het nachtelijke gekrijs van de baby niet hoeft te horen. Niks ‘s avonds een man, ‘s ochtends een man. Zolang er geen melk uit zijn tepels stroomt, willen de meeste mannen gewoon pitten.

Heleen van Rooyen spreekt duidelijke taal

Martin heeft een hekel aan het woordje ‘moeten’ en dat is niet verrassend als je zijn achtergrond leert kennen. Als kleuter uit huis worden gehaald door de politie, met je 2-jarige zusje op schoot in een politieauto, is op zijn minst traumatisch. Ook de jeugd van Levi was geen pretje. Heleen toont begrip, maar is stellig doch rechtvaardig in haar advies.  Sommige dingen moeten gewoon en als je het niet doet ontploffen ze midden in je gezicht.  Poepluiers bijvoorbeeld, die ‘moet’ je maar beter op tijd verschonen.

De kleine boef is geboren

Al gauw blijkt dat het kindje geboren moet worden met een keizersnede vanwege een dwarsligging. Pfff, nog geen teennageltje uit de baarmoeder en het muiten begint al. Succes met deze kleine boef lieve mensen! Als ik de doortastende en liefdevolle manier zie waarop Martin zijn zoontje oppakt, schiet ik weer vol. Ik herken mezelf niet meer met al dat gejank en neem me voor om hierna even een show van Hans Teeuwen op te zetten om deze aflevering van Vier Handen op één Buik te compenseren.

Eind goed al goed

Gelukkig, eind goed al goed. Het is niet dankzij Heleen van Royen vermoed ik, maar Levi mag naar een moederkindhuis. Zelf is ze hier allerminst gelukkig mee.  Ze wil niet gezien worden als alleenstaande vrouw in een opvanghuis en geef haar eens ongelijk. Ik roep tegen mijn beeldscherm dat ze zich geen ene derrière moet aantrekken van wat andere mensen van haar denken, want deze jonge vrouw blijft me verbazen met haar verstandige opmerkingen en heldere inzichten omtrent haar eigen situatie.

Zowel Levi als Martin hebben een enorm moeilijke jeugd gehad, maar staan zo ontzettend wijs en positief in het leven. Al zal het niet altijd van een leien dakje gaan, het komt zeker goed met de twee jonge ouders. Of ze echt wat aan bekende moeder Heleen van Royen gehad hebben betwijfel ik, maar we hebben in ieder geval genoten van haar sexy stemgeluid.

Beeld bron: BNNVARA/ SkyhighTV

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Vier Handen op één Buik te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je op NPO de aflevering van Vier Handen op één Buik gemist? Kijk dan terug op NLziet

Home » Televisie » aflevering 2 Vier Handen op één buik 2022