Urk: All I want for Christmas is Urk

Urk 

Kerst, voor veel mensen staat het voor gezelligheid, warmte en samenzijn. Een mooie boom, een kerstdiner of in Jannie’s geval een ‘krumfie’. In de serie Urk weet iedereen het, maar de rest van Nederland heeft het misschien even gemist. Het is een glitterkabouter met lampjes en een dikke neus. Ik geef mijn geld aan een hoop onzin uit, maar een krumfie heb ik nog niet. 

Bij ons bestaat kerst uit mijn moeder die vanaf half november gestrest is. Ze houdt niet van koken, uit eten gaan is zo’n gedoe, gourmetten stinkt en daarbij worden de glazen lampenkappen dan zo vet. Rara, wat is de oplossing? Juist ja, gourmetten en daarna nieuwe lampen kopen! Heel de familie wordt beïnvloed door de Urkers en hun nieuwe inrichting.

Team echt of team nep?

Bij Gerda is de vraag van vandaag, zo’n boom, doen we dan echt of nep? Zelf ben ik team nep. Ik vertrouw onze poedel Sjaak voor geen meter namelijk en zo’n pisgeur rond je boom, is niet wat je wilt tijdens de feestdagen. Ook Gerda is team nep, want ja met zo’n echte boom blijf je aan de gang met je stofzuiger en daar heb je zwanger al helemaal geen zin in natuurlijk. 

Als de boom gekocht is en de versiering hangt, wordt ook Trudy onder handen genomen. Iedereen krijgt een foute kersttrui aan, dus ook de hond! Dit kan echt alleen in de serie Urk. Ik voel me nu wel een beetje genaaid. Want wat ik dus niet wist, is dat je nep kerstbomen hebt met de lampjes er al in! Dat scheelt een hoop gehannes met uit de knoop halen en rondjes om die boom heen lopen.

Een gegeven paard

Greet is team echt en zorgt er alvast voor dat de boom aan één kant kaal is, door hem heel het dorp door te slepen en met een beetje pech ook door een grote boodschap van hond Trudy. Gelukkig is de boom niet voor haar zelf, maar voor Teun. Of Teun er echt blij mee is is een tweede, maar een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, dus nu staat er een boom in zijn sneeuwwitte huis. Met al zijn uitgevallen naalden, aarde en… nou ja laten we hopen dat het geen poep is. Dus ja wij zijn en blijven team nep. 

Als trotse autist wordt ik wel een beetje zenuwachtig van de manier van optuigen van Teun en Greetje. Het is lampjes, ballen, piek. Of in Teun’s geval ook veren. Maar hier gaat alles door elkaar! Teun hangt al ballen terwijl Gre nog bezig is met het ontknopen van de lampjes. Totale error in mijn hoofd. 

Cadeaus horen er ook bij

Onze Gerda pakt het cadeaus vragen heel slim aan. Ze begint klein, ze wil een nieuwe krultang met lucht techniek. Wanneer Klaas opmerkt dat ze er al vijf heeft, vertelt ze dat het een vijf-in-één krultang is. Handig hoor ik je denken! Wat ze hier wel heel mooi achterwege laat is dat zo’n Dyson Airwrap bijna 600 euro kost! Klaas heeft dit ook even gemist, hij moet er zelf maar achter komen dat hij met een beetje pech een nier moet verkopen en hij hoopt dat er iemand op Urk rond loopt die er nog één nodig heeft. 

Zelf moet ik minstens een jaartje wachten tot ik deze techniek kan gaan toepassen bij mijn vriend. Wel even zorgen dat hij deze week mijn column over de laatste aflevering van Urk niet leest. 

Geluk zit in de kleine stukjes vlees

Bij Derre en Tony wordt er niet gegourmet. Daar koken ze “gezellig” samen een kerstdiner. Voor, hoofd en nagerecht met het nodige commentaar op elkaar tussen de bedrijven door. Ja dat is ook kerst natuurlijk, geen kerstdiner zonder een beetje gebekvecht zullen we maar zeggen. Ik begrijp langzaamaan wel waarom mijn moeder ons allemaal ons eigen prakkie laat bakken tijdens kerst. 

Tony heeft de inhoud van de soep voor de gezelligheid een beetje verspreid op en door de keuken. Derre mietert op zijn beurt een half potje kaneel bij de stoofpeertjes. Maar goed ik kan zeggen wat ik wil, ze doen het wel maar mooi samen. Ik waag mij er in ieder geval niet aan om een kerstdiner te maken. Ik raak al gestrest van koken op een doodnormale dinsdagavond.  

Mijn kerstplannen

Zoals ik al vertelde, mag ik deze kerst genieten van mijn oma die meerdere stukken vlees op een vette bakplaat gooit en dan daarna zonder schaamte mijn stukjes vlees er vanaf eet. Waardoor er uiteindelijk ergens in een hoekje een schnitzeltje heel verdrietig ligt te verpieteren. Mijn opa die moppert dat het wel hele kleine stukjes vlees zijn. Mijn moeder die de tuindeur open zet voor de stank, terwijl het buiten -4 graden is. M’n vader en vriend die met een beetje pech net een glaasje teveel drinken. En wat doe ik? Ik schrijf op eerste kerstdag voor jullie een column over de Alleskunners Kerst editie! 

Alvast hele fijne kerstdagen en een gelukkig nieuw jaar lieve Urkers en lezers. Dat we in 2023 maar weer vaak mogen lachen om de capriolen van onze favoriete dorpsbewoners in de serie Urk! 

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je de laatste aflevering van seizoen 7 van de serie Urk gemist en wil je deze graag terugkijken? Kijk het hele seizoen 7 van Urk dan terug op KIJK.

Beeld bron: Still Tv SBS 6 / Urk seizoen 7

Home » Televisie » aflevering 8 seizoen 7 Urk 2022