The Great British Bake Off: Kletskoppen deluxe met kantstructuur

The Great British Bake Off

Misschien een tikkeltje minder fout dan vorige week, maar de intro van The Great British Bake Off is ook nu weer…tja wat ik zal er eens van maken?! Opmerkelijk? Ik kan er ook gewoon mijn mond over houden. Beter. Het gaat tenslotte niet om de intro, maar om de rest van het programma en dat was weer, om in het jargon te blijven, smullen!

Koekjes

Accept all cookies, want het is ‘koekweek’. Ik hou van koekjes. Koekiemonster is mijn favoriete Sesamstraat karakter en koekjes bieden troost als alles even tegenzit. Of alles juist meezit. In koekjes zit doorgaans veel boter en suiker, wat precies mijn meest geliefde ingrediënten zijn. Dat ik koekjes derhalve beter gelijk op mijn heupen kan plakken is ondergeschikt aan de sensatie als het hapje in mijn mond veranderd in zoete, boterige kruimels. Koekjes maken de wereld gewoon iets mooier! 

Drank

De elf overgebleven bakkers beginnen deze week met kletskoppen. Je kent ze wel, het krokante koekje met een structuur van kantwerk. Dat klinkt heel chique, maar die structuur ontstaat natuurlijk gewoon doordat de luchtbelletjes in het deeg tijdens het bakken openbarsten. De bakkers worden geacht de ‘gewone’ kletskop te upgraden naar een gevulde versie. Er wordt opvallend veel drank verwerkt in de vulling. Wat mij betreft helemaal prima. Drank én koek. Niks meer aan doen. 

Natte kletskop

Lizzie haar vulling voor de kletskoppen is geïnspireerd op het gefrituurde kleffe appeltasje van een fastfoodketen. Als dat maar goed komt. De kletskop zelf lijkt al een dingetje te worden, want ‘ze bubbelen niet’ in de oven. Geen bubbel is geen kantstructuur dus paniek. Maggi gaat voor een classic kletskop. Dat snappen wij, ze is zelf ook behoorlijk classic. Ook bij haar slaat de paniek toe als blijkt dat haar kletskoppen te veel vocht opnemen van de vulling. Maggie is dus, de niet zo trotse, eigenaar van natte kletskoppen. 

Kletskoppuccino

En toen was daar Freya. Alle voorgaande constateringen verdwenen naar de achtergrond, op het moment dat zij begon te vertellen. Freya heeft namelijk, zoals ik vorige week al aangaf, het meest geweldige accentje ever! Freya haar vulling was gebaseerd op ‘cappuccinoooo’. Het is zo verdomde jammer dat dit zwart op wit niet over te brengen is. Ik was niet de enige die het haar nog wel vijfendertig keer had willen horen zeggen, want Noel vroeg haar: “Can you say cappuccino one more time please?!” Freya en haar ‘kletskoppucino’. Onbetaalbaar.

Perfectie

Tijd voor de technische opdracht. Paul heeft een simpel doch heerlijk koekje voor deze week opgeworpen. Twee koekjes op elkaar met een vulling van jam en boter crème. Met een kartelrandje, uitgestoken hartje en een kledder poedersuiker als finishing touch. Paul wil perfectie. Ik wil Paul. Sorry, ook een columnist raakt wel eens even van de weg hè. 

Timing

Het is een heel gedoe. Het is nogal warm namelijk in de tent dus het deeg moet eigenlijk continue in de koeling, maar zelfs een leek als ik weet dat je daar geen koekjes in bakt dus draait alles om timing. Dat niet iedereen beschikt over een goede timing laat Rochica ons zien. Ik weet niet hoe het met jullie gesteld is, maar ik word een tikkie kriebelig van haar zangerige slome stem. Zeikstem klinkt zo onaardig, dus dat hoor je mij niet zeggen. Jurgen de ‘bakterminator’ wint deze opdracht. Schijnt dat hij goed is in natuurkunde en die kennis verwerkt in zijn bakkunsten. Het is me nu ook meteen duidelijk waarom ik niet kan bakken.

Koekkruimels

De laatste opdracht is een interactief 3D koek replica toy. Oftewel een driedimensionaal stuk speelgoed dat ook nog op de een of andere manier kan bewegen. Tien bakkers kiezen voor een basis als peperkoek omdat je daar goed mee kan bouwen. Eén bakker, Amanda doet dit niet. Zij kiest voor ‘gewoon’ behoorlijk breekbaar koekdeeg. Het moet een hobbelpaard worden. Drie keer heeft ze hem thuis uitgeprobeerd en drie keer is dat, volgens eigen zeggen, gelukt. Ik kan het me bijna niet voorstellen als ik zie hoe het ene na het andere onderdeel onder haar handen breekt en uit elkaar dondert. Het is, als de tijd verstreken is, nog net geen zak koekkruimels die ik vroeger op de markt kocht voor een kwartje. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Amanda de tent vandaag gaat verlaten.

‘A bit strange’

Mijn overtuigingen blijken wel vaker volledig onjuist te zijn, net zoals nu. In plaats van Amanda moet Jairzeno het veld ruimen. Zijn peperkoekboot mist een zeil. Ik ga niet tegen Prue en Paul in, wie ben ik, maar een beetje teleurgesteld ben ik wel. Het klapstuk eindigen met een zak koekkruimels en toch mogen blijven?! I think that is a beetje strange. Jurgen, inmiddels al bekroond als ‘konditor-meister’ wint ook deze aflevering. Had de rest maar beter op moeten letten vroeger bij natuurkunde.

Bokkenpootjes

Jurgen neemt zijn telefoon wederom ter handen om het goede nieuws mede te delen aan het thuisfront. Hij gaat een aantal keren over en net als ik denk dat dit weer akward gaat worden, wordt er toch opgenomen. Pak van mijn hart. Echt waar. Zo en nu ga ik een pak bokkenpootjes opentrekken. See you next week!

Beeld bron: © Love Productions

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 2 seizoen 12 The Great British Bake Off