The Great British Bake Off: Heel Engeland bakt

The Great British Bake Off

Ik hou van Engelse humor en van taart. Guess three times who is the klos om verslag te doen van ‘The Great British Bake Off’. Voor het gemak door de NPO verbasterd tot ‘Heel Engeland bakt’. Als het beestje maar een naampje heeft toch? Ready Set Go. Wacht even… dit is toch de Engelse versie van ‘Heel Holland bakt’? Ik ben confused. Wie zijn die mannen in de intro die doen alsof ze een rockband zijn? Een hele beroerde combi van ZZ Top en New Kids die zingen over koekjes en muffins. Why? 

De presentatie is in handen van de extravagante Noel en comedian Matt. Dit is mijn eerste seizoen als koekenbakker-verslaggever, dus ik ken ze nog niet. Erg benieuwd naar dit duo. Dan de jury. Een grijze dame in felgekleurd bloemengewaad die de wereld door een roze bril bekijkt; Prue Leight en last but zeker not least Paul Hollywood. Zonder respectloos te willen zijn, je moet uitkijken wat je zegt tegenwoordig, zou ik Paul ook best eens uit willen nodigen om een taartje van mij te proeven.

Flintstones

Er zijn in den beginne twaalf bakkers in de tent. Het is een mooi gemixt gezelschap. Mannen, vrouwen, licht, donker, lang, kort, oud, jong en van diverse afkomst. Leuk! Ik heb nog geen favoriet en er is ook nog geen die ik nu al super irritant vind, maar we zijn dan ook net pas begonnen. Matt zingt speciaal voor de Duitse deelnemer Jurgen het liedje van de Flintstones in het Duits en ik ben volledig van mijn stuk gebracht. Ik was er namelijk van overtuigd dat Duitsers die Engels praten niet om te aan te horen waren, maar andersom is nog veel erger!

De eerste opdracht is het bakken van een miniroll. Niets meer en niets minder dan een opgerolde plak cake met vulling. De oudste deelneemster Maggie gebruikt bij deze opdracht geen bloem. Nooit geweten dat je een plak biscuit kan maken zonder bloem. Nu bak ik sowieso zelden of nooit, dus ik ben geen referentiekader. Wel als het gaat om proeven trouwens. Dat kan je aan mij wel toevertrouwen. De jongste deelnemer Freya bakt vegan, wat me in eerste instantie even ontging vanwege haar niet te evenaren accent. Mijn god meid, ik zou uren naar je kunnen luister met je heerlijke geknauw. Voor het seizoen voorbij is wil ik minstens één volzin kunnen imiteren van je. Dat gaat lukken, geloof me!

De opdracht wordt gewonnen door Giuseppe, de persoon die bij deze naam hoort is net zo Italiaans als zijn naam doet vermoeden. Hij heeft de naam, de Italiaanse look en het accentje. Als de koek voor hem op is in dit programma kan hij zo door auditie doen als acteur in een maffiosi film. Of desnoods pizzabakker in een slechte B-film.

Struisvogel

De technische opdracht, oftewel die van een instructieblaadje met summiere info, is een moutbrood met zelfgemaakte boter. Tijdens het bakken ervan doet crazy Lizzie, je weet wel zo’n apart typetje die gelijk opvalt en die je erbij moet hebben, verslag van een wilde struisvogelrit die ze ooit gemaakt heeft. Het liep niet goed af, maar ook weer niet al te dramatisch anders had ze niet in de tent gestaan uiteraard. Ook haar accentje is heerlijk dus hopelijk krijgen we nog veel anekdotes van haar te horen dit seizoen.

Het beslag ziet er ranzig uit, maar ik als leek vind het resultaat van alle deelnemers er wel tof uitzien. Er kan er echter maar één de opdracht winnen en dat is Maggie. Lag een beetje voor de hand. Moutbrood is al zo oud als de weg naar Rome en Maggie ook bijna. Maggie en Prue vertonen wat uiterlijke overeenkomsten en Paul zet bij wijze van grap de roze bril even bij Maggie op. Prue vertrouwt Maggie toe: “He’s so naughty.” Tja… nee…ik ga het niet doen. Te makkelijk en plat.

Blauwe ogen

De laatste opdracht is het bakken van een ‘tarte de zwaartekracht’ taart. Heel eerlijk? Ik was van geen enkele taart heel erg onder de indruk eigenlijk. Er waren hele slechte, slechte en iets minder slechte, maar ik ben dan ook geen jurylid. Gelukkig waren er veel taarten bij die er weliswaar niet uitzagen, maar die volgens de jury wel heerlijk smaakte. Ja daar heb ik natuurlijk helemaal niks aan achter mijn beeldscherm, maar het is wat het is. Ik geloof sowieso alles wat die Paul Hollywood zegt op zijn blauwe ogen.

Flavourking

Het grootste misbaksel was van Tom, een goedgehumeurde man met een aandoenlijk slisje. Jammer Tom, hoe sympathiek je mij ook leek, je bakte er simpelweg niets van. Jurgen, onze Duitse deelnemer wordt bekroond tot ‘flavourking’ en wint deze aflevering. Uiteraard is hij daar enorm blij mee en hij kan niet wachten om het te vertellen aan het thuisfront. Euforisch pakt hij zijn telefoon en belt. Niemand thuis. Beetje sneu, maar hé je kan niet altijd zes gooien Jurgen. Volgende keer maar eerst even proberen zonder camera op je snufferd. 

Beeld bron: c Max

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support! 

Home » Televisie » aflevering 1 seizoen 12 The Great British Bake Off