The Great British Bake Off: Worstelen met brooddeeg

THE GREAT BRITISH BAKE OFF

Matt en Noel gooien in The Great British Bake Off hun hengeltje uit en gebruiken brood als aas. Ik hoop dat de productiemedewerker die de slechte intro’s verzint, volgend seizoen moet afhaken vanwege andere werkzaamheden. Maar goed. Brood dus, want het is broodweek deze aflevering. Ik hou van brood, ik geef het toe, ik ben een koolhydraten junkie. Zet mij niet op een koolhydraatarm dieet want voor mij, en de mensen om mij heen daalt dan de kwaliteit van leven significant.

Focaccia

Freya weet al direct te melden dat brood een ‘hoop gedoe’ is. We gaan het meemaken vegan-girl met je heerlijke tongval. We beginnen deze week met focaccia. Een Italiaans plat brood voorzien van enkele ‘toppings’ zoals olijven, kruiden, kaas en dergelijke. Zou Giuseppe, als rasechte Italiaan een voorsprong hebben bij de opdracht. We gaan het zien. 

Het kneden van het deeg gaat verdacht veel op werken lijken. Als het deeg in de bakvorm zit moeten er deukjes in gekneed worden voor de topping. Niet te diep maar zeker niet te ondiep, want je topping moet er wel ‘vast’ in zitten. Dat de deukjes van belang zijn merkt Maggie als Paul haar focaccia omdraait en haar vulling er af kiepert. Maggie toch, je claimt nota bene een échte broodbakker te zijn.  

Bij de jurering zijn er een aantal ‘overbaked’, een aantal te rauw, niet luchtig genoeg of juist te luchtig. Jurgen zijn natuurkunde kennis laat hem bij deze opdracht in de steek. Anders gezegd, juist zijn platte Italiaanse brood komt niet door de keuring. Behoorlijk scheisse freund!  De voorsprong van Giuseppe blijkt werkelijkheid, Paul wil zelfs het recept graag hebben. Molto bene Giuseppe!

Trollensnot

De technische opdracht bestaat uit het bakken van vijftien ciabatta broodstengels met kaas en olijven en een tzatziki-dip. Wacht eens even… dat klinkt als een Griekse twist. Die hadden we toch ook nog in het assortiment? Oh ja George… sla je slag man, je kan het! Lizzie dropt een ‘broodkennisbom’ en vindt het natte deeg vergelijkbaar met trollensnot. Ik geloof haar meteen, al heb ik nog nooit een snottebel af hoeven vegen van een trol. Ze raspt nog even een komkommer en weet daarbij te vertellen dat je dat niet op school leert. Op school leer je er slechts een condoom omheen te doen. Ondanks haar gemopper op brood bakken weet ze toch tweede te worden met deze opdracht.

 Jurgen zit op een krukje voor de oven om zijn ciabatta in de gaten te houden en hij zweert dat ze hem aankijken met hun ‘olijvenoogjes’.  Te hard gevierd dat je twee afleveringen op rij meesterbakker was Jurgen? Dat zou namelijk ook verklaren waarom je er deze week niet veel van bakt! Giuseppe daarentegen is op dreef en wint de technische opdracht met vlag en wimpel. 

‘Suus Piggy’

De showstopper van deze week is een, van melkbrood gefabriceerd, 3D themastuk. Freya gebruikt uiteraard geen melk, maar kokosmelk en laat Noel even zien hoe sterk je daar wel niet van wordt. Met armpje drukken legt Noel het loodje tegen haar. Ze gaan intensief aan de slag met hun creaties: krabben, een onderzeewereld, mandjes met allerlei en meer van dit alles. Lizzie zou Lizzie niet zijn als er geen sterk verhaal aan haar creatie verbonden is. Zij maakt een varken gebaseerd op haar eigen varkentje Susie. Susie is echter niet meer onder ons, want moest worden afgemaakt na een uitglijder over het ijs. Say what Lizzie? Nou ja laat maar, ga maar verder met bakken.

Smakeloos

De jury is streng doch rechtvaardig. Maggie haar krab is ondanks het zeewier, smakeloos. De baby van Jurgen is te basic. Rochica haar rommelige creatie, waarvan ik moet bekennen dat ik niet eens meer weet wat het voor moest stellen, is beneden de maat. Dan komt de middenmoot en dan de krab van Amanda die geweldig is en ook nog heerlijk schijnt te zijn. Freya imponeert met haar ‘diep in de zee’ creatie en het is wederom Giuseppe die de show steelt met zijn mandje ‘groente en fruit’ van melkbrood deeg.

Rochica moet de tent verlaten. Sneu voor haar, maar ik persoonlijk ben er niet zo rouwig om. Ik werd nerveus van haar lijzige manier van praten en ze schoot gewoon te kort. Het lijkt me een schatje, maar met alleen schattig zijn win je geen bakprogramma. Het zal niemand verbazen dat Giuseppe met voorsprong de sterbakker van deze week is. Hij lijkt er zelf nog het meest verbaasd over. Geniet ervan Giuseppe, want wellicht vindt Jurgen zijn Deutsche pünktlichkeit nog terug. Of nog gekker, stapt Maggie nog uit haar safe-zone om ons allemaal omver te blazen. Het kan nog alle kanten op. So stay tuned darlings.

Beeld bron: © Love Productions

Klik hier om naar alle artikelen over het programma The Great British Bake Off te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 3 seizoen 12 The Great British Bake Off