Reizen Waes: Charisma pittiger dan Caïro’s Koshari

Reizen Waes Wereldsteden

Alle (vrijgezelle) vrouwen verzamelen! Daar gaan we dan. Ik zit er klaar voor hoor. De komende 5 weken iedere zondagavond op stedentrip met Tom Waes. Beentjes op tafel, koffietje in de hand en reizen maar. 

‘’Wat een plek om een aflevering te beginnen hè’’, Tom wijst naar een gigantische piramide achter zich, “maar ik ben gekomen voor dit hier.” Volgens mij was dit het moment dat Tom zich omdraaide om ons een zanderig uitziend Cairo te tonen. Echter zag ik op dat moment een vrijgezelle dame van rond de 60 voor me. 

Ik zie haar al slalommend tussen haar tien pluizige huiskatten door van de keuken naar de woonkamer manoeuvreren. Ze ploft onoplettend op een berg kussens neer, graait een hand chips uit de zak en werkt die naar binnen. Likt haar vingers één voor één af en smeert de resten aan de kussens die ze onder haar kont vandaan moffelt en naast de bank smijt. Ik hoor haar diep zuchten en hardop zeggen; ‘’Nou Tommeke, weet je waarvoor ik ben gekomen hier? Dat heerlijke Vlaamse accent uit die leuke kop van jou.” In welk accent deze woorden gezegd worden en of er bij deze woorden nog chipskruimels door de ruimte vliegen, laat ik graag aan jullie eigen verbeelding over. 

Het punt wat ik wil maken is dat ik denk dat 40% van de kijkers van Reizen Waes vrijgezelle (en minder vrijgezelle) vrouwelijke noorderburen zijn, die enkel en alleen wat charisma hun woonkamer willen binnenhalen op de zondagavond. Niks beter worden in trivia over onze wereldsteden, geen  locaties scouten voor een volgende citytrip en al helemaal geen horizon verbreden of een world citizen worden. Gewoon charisma. Nu!

Egyptische mannen 

Wie voor charisma kijkt, kan het krijgen. En wel uit een heel onverwachte hoek. Tom heeft namelijk ene Assem gestrikt om hem rond te leiden in de piramide. De Egyptenaar is een man van de wereld. En wat doen mannen van de wereld? Talen leren! Welke talen leren ze dan? Geen Engels, geen Spaans, geen Chinees, Twents, Fries of Gronings. Nee, mannen van de wereld leren Vlaams. Met alléé en alles erbij. Mannekes toch… 

Dan is er nog Khaled. Niet echt mijn type, maar wie van uitbundige mannen houdt met bravoure en grote praatjes, zal mogelijk iets zien in deze woordvoerder van project ‘Nieuw Caïro’. Trots verkondigd Khaled dat deze nieuwe stad 6 miljoen mensen zal huisvesten. Én dat het alle, maar dan ook écht ALLE problemen waar Caïro mee kampt, kan oplossen. Ik weet niet hoe compleet dat lijstje met ‘alle problemen’  van Khaled is, maar in mijn optiek is hij een belangrijk probleem.

Armoede. Tom valt hetzelfde op, want wanneer Khaled hem vertelt dat hier de grootste vlag op aarde geplaatst gaat worden, richt onze vrolijke Vlaming zich tot de camera met de scherpe woorden; “Ja, hoe groter de dictatuur, hoe groter de vlag meestal. En dit is de grootste vlag.” Ik hoop ten zeerste dat Khaled niet nét zo geletterd is als Assem. Kan iemand mij vertellen of Tom überhaupt een tweede aflevering heeft kunnen opnemen? Of maakt hij nu deel uit van het betonmengsel voor die ‘sprookjesmoskee’ die 100.000 mensen te gast kan hebben? 

Toeter-cultuur 

Ja, ik kijk de eerste 30 minuten vooral uit het perspectief van Trudy. Je weet wel, die vrouw met die pluizige huiskatten, die zak chips en kussens naast de bank. Maar ook voor wie kijkt om zijn of haar horizon te verbreden, heeft Reizen Waes meer dan genoeg te bieden. Wie de taal van Caïro’s verkeer wil leren, bijvoorbeeld, is bij Tom aan het juiste adres. Mocht je het niet onthouden hebben of net als ik het volume van de TV tijdelijk gehalveerd hebben, terwijl we ons in de file waanden, ik heb de vertaling van de drie belangrijkste ‘toeter-termen’ uit het verkeer van de drukke binnenstad nog een keer voor jou op een rijtje gezet:

  • Bedankt = Tutu-tutu———tu 
  • Schiet op (op een vriendelijke toon) = Tuuututu—–tu  
  • Hoi lekker wijf met mooie rondingen = Tuuuuututu 
Samen tegen de staatsschuld! 

Tom is mij weer even helemaal kwijt. De cultuurles opent m’n ogen en mijn hoofd begint direct overuren te maken. Wat kunnen wij leren van deze toeter-cultuur? Ik droom weg naar een geniaal idee om ons land uit de staatsschuld te helpen. Hou je vast, hier komt ie! 

Als onze boeren weer eens de weg op gaan, nodigen we alle 20 miljoen inwoners van Caïro uit, geven we ze al onze auto’s en sturen we ze een dagje samen op pad. Moet jij eens kijken hoe vaak onze flikken, om even in Toms taal te blijven spreken, 150 euro boete uit kunnen schrijven voor onnodig ge’tuuuututu—tu. Nodig alle dames die het afgelopen jaar #summerbody gebruikt hebben op Instagram uit om langs de vangrail te komen staan en je schrijft nog eens het dubbele uit voor Tuuuuututu.  

Ode aan Pascal 

Och jeetje! Ik zie een gigantische vuilniszak van de 5e verdieping van een flat gesmeten worden. Ik ontwaak uit mijn droom ons land te verbeteren en hoop dat niemand gewond is geraakt. Blijkbaar is dit heel normaal in Caïro. Sterker nog, voor de armste mensen uit de stad is dit hoe er brood verdiend wordt. 

Tom denkt het kartonnen bakje van zijn pittig pikante Koshari van de vorige avond te herkennen in de gigantische vuilhoop; “I think it’s mine, because it’s empty.” Ja lieve Tom, empty omdat je hem aan jouw Pascal hebt gegeven. Jouw geluidsman, jouw rots in de branding, jouw steun en toeverlaat. Jouw klankmanneke, die je alles laat doen wat je zelf niet ziet zitten. Hete pepers, ENG! Een massage met slangen? ENG! Die arme man was bijna z’n plasser kwijt, omdat jij niet op tafel durfde te gaan liggen. 

Ik ben benieuwd wat Tom hem volgende week in de schoenen schuift als ze in Londen vertoeven.  Pascal krijgt in ieder geval mijn stem voor ‘vent van de dag’. 

Beeld bron: Still Tv NPO

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Reizen Waes Wereldsteden te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op de link hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Home » Televisie » Aflevering 1 Caïro Reizen Waes Wereldsteden