Ik Vertrek: Met een kort lontje survivallen op Bonaire

Een braakliggend stuk grond op een klif aan de zee op Bonaire. Manuel Brinkhuis en Nicole Wijnschenk werden tijdens een vakantie verliefd op de plek en besloten om daar samen oud te willen worden. Een droomhuis, B&B én een kapsalon moeten de kavel uiteindelijk een gezicht gaan geven. Ik Vertrek 2023 neemt ons mee naar Bonaire met Manuel en Nicole.

Ik Vertrek Manuel en Nicole – Bonaire deel 1

Dat het geen standaard verhuizing gaat worden lijkt mij duidelijk. Op een braakliggend stuk grond is doorgaans geen water en elektra noch andere voorzieningen aanwezig, dus wordt het een poosje survivallen. Ik hou best van een uitdaging, maar hier zou je mij niet voor hoeven te bellen.

De eerste alarmbellen gaan al vrij snel rinkelen als Manuel vertelt dat hij door een val van een hoogwerker een hersenbeschadiging heeft. Door de hersenbeschadiging is Manuel, naar eigen zeggen, norser geworden en heeft hij een heel kort lontje. Of eigenlijk geen lontje. Ik heb er nu al zin in om samen met deze man tijdens het Ik Vertrek avontuur een B&B op Bonaire uit de grond te stampen.

Stilte voor de storm?

Je zou jezelf toch minimaal 6 keer op de kop krabben of een project van deze omvang wel zo’n goed idee is met de problematiek van Manuel? Ik besluit dat ik Nicole een stoer wijf vind om het aan te durven met een snauwende vent op een klif te gaan wonen. Een snauwende man op de bank trek ik al niet, laat staan op een klif. Al biedt dat klif wellicht ook weer wat meer mogelijkheden. 

Nicole maakt zich echter drukker om de tent waar ze de eerste periode in moeten vertoeven. Nog in Nederland roept ze al met verongelijkt gezicht dat ze niet al te lang in die tent wil. Tja, dan ga je ernaast liggen, heel veel andere opties zijn er even niet. 

Als de tent eenmaal staat op de eerste avond ziet het er idyllisch uit. Het kampvuurtje brandt en het stel is vol goed moed om er iets moois van te gaan maken. Met de belofte dat Manuel zo snel mogelijk een tijdelijk woonverblijf zal realiseren tijdens de opnames van Ik Vertrek op Bonaire, kan Nicole het allemaal nog wel volhouden. Het is uiteraard de beruchte stilte voor de tropische storm… 

Onderschat

De klusdagen zijn lang, heimwee ontstaat en het budget teert dubbel zo hard in als verwacht. Het duurt niet lang voor de eerste ruzies een feit zijn. Je gelooft het niet, maar Manuel en Nicole hebben het Ik Vertrek avontuur behoorlijk onderschat en de kans dat hun plan mislukt onder het tapijt geschoven. 

Wanneer de cameraploeg drie maanden later terugkeert zijn Manuel en Nicole zes tinten bruiner en zes rimpels vermoeider. Ze lopen tegen een cultuur- en mentaliteit dingetje aan. Afspraken met leveranciers en dergelijke worden niet nageleefd en het is vooral veel wachten.

Waarom staat het stel daar nu wel van te kijken en ik niet? Het continue klussen eist zijn tol en erg gezellig is het dan ook niet bepaald. Veel van de werkzaamheden komen op Manuel zijn bord terecht. ‘Tja’, zegt hij, ‘wat kun je ook van een vrouwenkapster verwachten, hè?’  

Manuel en Nicole zitten er doorheen

Als de fundering en eerste steen is gelegd breekt er een tropische storm uit die spontaan watervallen creëert. De volgende dag staat Manuel bovenop een container van het uitzicht te genieten en ik kan alleen maar denken ‘kijk nu maar uit dat je er niet vanaf flikkert, want ik weet niet of je geheugen ook aan is getast, maar je bent al een keer van een hoogte op je kop gesodemieterd maat.’

Als ik Manuel en Nicole even later beide in tranen er helemaal doorheen zie zitten heb ik te doen met de Ik Vertrek deelnemers. Dat hele ‘we hebben het onderschat’ gedoe begrijp ik echter nooit zo goed. Je komt toch niet uit een paasei en kan toch wel enigszins inschatten dat het een hels avontuur gaat worden of hebben Manuel en Nicole nog nooit eerder een aflevering van Ik Vertrek gezien waarbij de boel faliekant is mislukt? 

Is het Ik Vertrek avontuur op Bonaire een droom of nachtmerrie?

Ze besluiten de planning een beetje los te laten. Nicole gaat alvast haren knippen op de veranda. Het budget er al voor een groot gedeelte doorheen gevlogen en je moet wat. Het voordeel van Bonaire is dat je geen kapsalon nodig hebt met deze temperaturen. En haren hoef je ook niet op te vegen, want die waaien gewoon weg. 

Manuel zoekt een beetje ontspanning en vertier in een voetbalteam, waar hij met open armen ontvangen wordt. Vooral de ‘derde helft’ van de wedstrijden is erg gezellig. In een iets lager tempo bouwen Manuel en Nicole verder aan hun droom. Volgende week zien we in Ik Vertrek 2023 of hun ambitieuze plannen zijn mislukt of met succes zijn afgerond.

Klik hier om alle artikelen over de afleveringen van Ik Vertrek te lezen.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb jij aflevering 5 van Ik Vertrek 2023 gemist en wil je ook graag zien hoe het deelnemers Manuel en Nicole vergaat op Bonaire? Kijk Ik Vertrek 2023 terug op NLZiet en ontdek voor wie de emigratie in seizoen 23 een succes was en voor wie het avontuur is mislukt.

Beeld bron: AVROTROS / Ik Vertrek / 2023

Home » Televisie » aflevering 5 seizoen 24 Ik Vertrek 2023