Ik Vertrek: Familie Jansen voelt nattigheid

Margriet Jansen gaat verhuizen, weliswaar een heel eind verderop, maar ze wil het toch geen emigreren noemen. ‘Emigreren doe je naar Nieuw-Zeeland of Canada en ik vertrek gewoon iets verder weg.’ Lieve Margriet ik wil je voorpret niet bederven, maar je gaat toch écht emigreren meid! Samen met de rest van familie Jansen verruilt ze in Ik Vertrek haar nieuwbouwwoning in Almere voor een, ja hoor… daar issie wéér, chateau in Frankrijk. Ray en Margriet Jansen verkassen naar Frankrijk, net zoals vele andere deelnemers van het Avrotros programma Ik Vertrek.

Ik Vertrek met de familie Jansen naar Frankrijk

Margriet neemt afscheid op haar werk en om dat te vieren heeft ze een doosje macarons meegenomen. Ik wilde hier eigenlijk iets lulligs over zeggen, maar wie het kleine niet eert is het grote niet weert. Gul biedt ze een collega een overheerlijke macaron aan. De collega propt hem verrukt in haar mond en mompelt: ‘Ik eet iedere avond zo’n doosje leeg.’ Kijk die collega weet wat het leven vieren is!

De vijf dochters van Margriet hebben mixed feelings over het hele Ik Vertrek avontuur en ik neem het ze niet eens kwalijk. De oudste drie zijn 12 en 14 jaar, oftewel pubers. Je bent net een beetje het leven aan het ontdekken, worstelt met puberhormonen en je vriendinnetjes zijn je leven. Het moet toch afschuwelijk zijn dat je, je vertrouwde Almere moet verruilen voor een bouwval in Frankrijk? Voor het eerst van je leven heb je net staan tongworstelen in het fietsenhok met die leuke gozer uit 3a en dat smaakte naar meer, maar meer zit er voorlopig niet in voor de meisjes. Arme schapen…

Ray en Margriet Jansen zien het positief in

Na heel veel seizoenen Ik Vertrek te hebben gekeken verwacht je niet meer te schrikken van de staat van het aangekochte pand, maar ik schrik me het apelazarus als ze eenmaal gearriveerd zijn. Het is een complete bouwval, rijp voor de sloop. Vader Ray Jansen ziet het echter positief in, iets waar ik nog meer van schrik dan van het chateau op zich. ‘Het is zo opgeknapt hoor’, zegt hij flink. Probeert hij zichzelf moed in te praten of ziet hij dingen die ik niet zie? ‘Het klopt allemaal wel hoor, het is een beetje een uitdaging’, zegt Margriet ook monter. Serieus? Onder welke steen leven jullie?

Het voordeel van het pand is dat ze geen behangafstomer hoeven aan te schaffen. Het behang pleurt namelijk door al het vocht spontaan al van de muren. De plafonds zijn compleet verzadigd van het alle nattigheid. Het is niet alleen ongezond om hier te wonen, maar ook nog eens gevaarlijk. 

Opa en oma hebben gelukkig geen oogkleppen op. Oma neemt geen blad voor haar mond en zegt eerlijk dat ze het huis vies vindt en erg vindt tegenvallen. Met afschuw roept ze: ‘Tegen de tijd dat ze zestig zijn is het misschien een keer af!’ Ook opa mankeert nog niets aan zijn ogen en roept dat ze waarschijnlijk een half miljoen nodig hebben voor de verbouwing. Dat geld hebben Ray en Margriet niet. Het renoveren van het volledige pand moet binnen het krappe budget van 110.000 euro passen. Yeah Right.

De verbouwing in Frankrijk

Vol goede moed beginnen Ik Vertrek deelnemers Ray en Margriet Jansen aan de verbouwing, maar al gauw komen ze erachter dat het een meerjarenplan wordt om het huis in Frankrijk enigszins leefbaar te maken. Een kapotte dakgoot zorgt ervoor dat er nóg meer water langs alle muren en plafonds sijpelt. Ray en Margriet hebben totaal geen rekening gehouden met een lekkage. Waarom zou je ook in zo’n antiek, vervallen kasteel? 

Werklui die niet op komen dagen kun je ook weer afstrepen op je ‘Ik Vertrek bingokaart’ en tot overmaat van ramp moet de brandweer een brand komen blussen in hun schoorsteen na het aansteken van de haard, dus streep die ook maar af. Schiet wel lekker op zo hè. Bijna al bingo!

Het chateau van familie Jansen

Na ruim een jaar zijn er twee gastenkamers af in het chateau en slechts één derde van het chateau is af. Het is nog zeker 9 maanden wachten op de rest van de vergunningen. Ray is in loondienst bij een makelaar getreden want, je verwacht het niet, het budget was al op. Maar eerlijk is eerlijk, het gedeelte van het chateau wat af is, is echt mooi geworden. En gelukkig hebben de meisjes ook hun draai min of meer gevonden.

Familie Jansen verdient een applausje voor hun Ik Vertrek avontuur, al was het alleen maar omdat ze hun droom nog steeds volgen, zonder echtscheiding of bloederige moordpartijen. Nog een kleine berichtje voor de lieve puberdochters van het stel: Die gozer uit 3a was toch een schuinsmarcheerder hoor, daar mis je niks aan op het platteland in Frankrijk!

Klik hier om alle artikelen over de afleveringen van Ik Vertrek te lezen.

Steun Tv-Vrouw door ons te volgen op social media ❤️ 

Heb je deze aflevering van Ik Vertrek 2023 met Ray en Margriet Jansen gemist en zou je graag zien hoe zij hun huis verbouwen in Frankrijk? Op NPO Plus of NLziet kun je alle seizoenen van Ik Vertrek terugkijken.

Beeld bron: AVROTROS / Ik Vertrek familie Jansen / 2023

Home » Televisie » aflevering 6 seizoen 22 Ray en Margriet Frankrijk Ik Vertrek 2022