Five Days Inside: De meppende man in de ban

Five Days Inside 2022

‘Terug naar huis’, zegt Geraldine Kemper terwijl ze haar autodeur openzwaait na de opnames van het RTL programma Five Days Inside. ‘Zij wel ja…’ De vrouwen uit het Oranjehuis Moviera in Utrecht kunnen beter zo ver mogelijk van hun thuis wegblijven. Voor hen is de situatie dusdanig onveilig dat ze opgenomen worden in een opvanghuis voor huiselijk geweld en mensenhandel. Wanneer je op zoek bent naar aangrijpende verhalen, ben je hier op de juiste plek. 

Baasje spelen

Ik heb het wel met Geraldine te doen, die stapt deze aflevering in een achtbaan van ‘hoogslingerende’ emoties. In eerste instantie is ze verbaasd dat het opvanghuis niet verstopt zit. Zodanig niet verstopt dat een paar van die volhoudende,  bloedirritante ex-mannen hier ook naar weten te navigeren. Waarom moeten die kerels toch altijd achter je reet aanlopen? Hebben ze niks beters te doen? Als je zo nodig de baas wilt spelen, leer dit dan constructief in te zetten. Motiveer de DAR om die zwijnenstal van een kinderkamer eens op te ruimen, schud de ministers van de Tweede Kamer eens door elkaar of spreek de huisjesmelker aan op die veel te hoge maandlasten. En zo kan ik nog wel wat klusjes bedenken. Als we doen alsof de mannen het zelf bedacht hebben, dan heb je er geen kind meer aan. 

Vrouwen aan de macht

Zo’n rode SOS knop, die sommige vrouwen om hun nek hebben hangen, zie ik trouwens ook wel zitten. Om de dominante man wat in te dimmen, stel ik voor dat ik op de knop druk als ik ergens zin in heb. Die Lays sensations mexican pepper wil ik graag op een presenteerblaadje. En een mojito mag na een drukke werkdag ook wel aan komen waaien. Heb ik al iets gezegd over nekmassages?

Die verschillende kleurcodes kunnen we ook wel wat mee. Laten we gelijk de volgende kleurcodering afspreken:

  • GROEN: Apporteer nu!
  • ORANJE: Ik ben even plassen, over 5 min wil ik het hebben
  • ROOD: Je hebt het verkeerde gebracht idioot,  rechtsomkeer en snel een beetje  
Tot hier en niet verder

Niet alleen Geraldine, maar ook ik word behoorlijk pissig als ik hoor wat deze vrouwen voor een afgrijselijke dingen hebben meegemaakt. Je bent niet goed bij je hoofd als je, je eigen vrouw in brand steekt, in haar buik schopt of haar psychisch de grond in boort. Deze vrouwen hebben inmiddels zoveel trauma’s opgelopen en zo’n laag zelfbeeld, die moeten weer helemaal opnieuw beginnen. Wat ik nog erger vind is dat sommige vrouwen uit een cultuur komen, waarin wordt gezegd dat ze door moeten gaan en niet mogen opgeven, omdat scheiden zo’n groot taboe is.

‘Oranje is the new black’

‘Wat doe je hier?’ hoor ik Geraldine Kemper zeggen, wanneer ze een man ontmoet in het oranjehuis. Eerlijk gezegd vrees ik voor zijn leven. Met al die vrouwelijke lotgenoten bij elkaar, wordt het pas écht gevaarlijk. Al die opgekropte woede en verdriet. Het oranjehuis verandert zonder dat je het doorhebt in een vrouwengevangenis. ‘Orange wordt the new black.’

Opgepast mannen! Dit overvolle opvanghuis zit regelmatig vol met snuivende, rood aangelopen vrouwen die tijdens de cursus ‘Spiraal van geweld’ leren dat ze helemaal geen man nodig hebben. Wanneer de vrouwen eenmaal het masker van hun neus laten glijden, zullen de meppende mannen piepend met hun staart tussen de benen in een hoekje kruipen. En dat verdienen ze, de mannen die vrouwen op een respectloze en onmenselijke manier behandelen. Zoals Geraldine het al heel treffend zei: ‘Het zijn gewoon allemaal teringlijers.’

Beeld bron: Still Tv RTL 5

Klik hier om naar alle artikelen over het programma Five Days Inside te gaan.

Mag ik je nog heel even iets vragen? Zou je ons alsjeblieft willen steunen door Tv-Vrouw op social media te volgen? Dankzij jouw steun kunnen we doorgaan met het schrijven van leuke columns! Klik op het social media icoon hieronder. Namens het hele Tv-Vrouw team, ontzettend bedankt voor je support!

Heb je de indrukwekkende aflevering van Five Days Inside op RTL 5 gemist? Kijk de aflevering met Geraldine Kemper in het Oranjehuis Moviera terug op Videoland.

Home » Televisie » Five Days Inside » aflevering 2 Five Days Inside 2022